A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynő egy hétéves kislány a brazíliai metropolisz idei karneválján.

Forrás: blikk.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
almalibre
A moderátor már megint leszerepelt, furcsán értelmezi a szólásszabadságot...
Kakastoll
Az egészből azt értelmeztem, hogy szerinted amit ott csinálnak nem is olyan erkölcstelen, holott a cikkben is épp az erkölcsösség miatt piszkálódik a bíróság.
almalibre
Tudod az úgynevezett jogvédők sokszor úgy lépnek fel bizonyos személyek, vagy csoportok érdekében, hogy a "védendőek" nem kérik őket. Ezt teszik többnyire politikai okokból, valakiknek, vagy valaminek meg akarnak felelni, esetleg ki akarnak használni egy központi eseményt reklám célra, hogy ez után erre hivatkozva pénzt tudjanak nyerni...
A samba és a carnaval nem erkölcstelen. Braziliában a kölykök hamarabb szambáznak, mint ahogy járni tudnak. Ott egyszerűen ez életforma, így vezetik le a feszültséget a nap végén. A karnevál szereplői közt ugyan sok a melltartó nélkül táncoló lány, de ilyet meg bárki láthat, aki elmegy egy újságos bódé előtt, vagy kinyit egy bulvárlapot... Bár innen úgy tűnhet, de a carnaval nem egy orgia. A szamba-királynő egy feldíszített kocsin áll, többnyire egy vázszerű hatalmas ruhaimitációhoz csatolva. Mivel ez a leglátványosabb poszt, ezért rendszerint a legszexisebb nő kapja ezt a szerepet (így logikus). Most ezen változtatott ez az apuka, nyilván elhamarkodottan, de ettől még nem lesz a dolog erkölcstelen...
safi
@almalibre: egyetértek veled végig mindenben. Az ott egy teljesen más kultúra és vérmérséklet. A gyereket a táncot az anyatejjel szívják magukba, és boldogok. Nem hiszem, hogy elvárják, hogy a "merev" fehérek osszák nekik az észt. Szerintem egyszerűen valaki megint átesett a ló túloldalára. Nyilvánvalóan Európában furcsa lenne egy ilyen félig meztelen felvonulás, de az ott, az ő kultúrájuknak a része. Nem biztos, hogy bele kellene szólni.
Kakastoll
Legtöbb esetben nem is kell kérniük a védettek véleményét, mert az ellenük elkövetett bűn törvénybeütköző, vagyis hivatalból kell indítani.
A brazíliai jólétet és boldogságot pedig nagyon is összefüggésbe lehet hozni a viselkedésükkel. A boldogság amit emlegetsz csak látszat. A karneváli részvét pedig lehetőség a nyomorból való kiszabadulásra, de nem a szó szoros értelmében, hanem legtöbb esetben egy másik kétes (táncosnőkénti )élet felé.
Nem beszéltem orgiáról, azt te toldottad bele, én azt állítottam, hogy egy 7 éves lánynak korai a karneváli részvét, és ki is tartok e mellett, a többi mellébeszélés. Olvass utána annak a jólétnek ami ott van azután lelkendezz rajta.
almalibre
Próbálok mindenre reagálni, bár olykor úgy tűnik, hogy nem is velem vitázol, de kizárásos alapon végül hozzám jutok…
A jelenlegi eset nyilvánvalóan nem üti meg a törvénybe ütköző szintet, de erről majd dönt a bíróság…
Én nem beszéltem a brazilok jólétéről és boldogságáról. Brazíliában, mint ahogy a legtöbb latin országban nagy a nyomor, ennek ellenére a boldogságuk nem látszat. A latinokban meg van az a
- számunkra érthetetlen - képesség, hogy az ünnepet úgy tudják élvezni, hogy teljesen kikapcsolnak a hétköznapok gondjaiból. Az ünneplésben, a buliban teljes lényükkel részt vesznek, így a boldogság is valódi, legalább is addig, amíg tart az ünnep.
A karneváli részvétel valóban kiugrási lehetőség, egyrészt a nyertes samba-iskola sok tanulóra számíthat, CD-eladásokra, fellépésekre és turnéra. A lányok számíthatnak arra is, hogy felfedezik őket, bár őszintén szólva, ember legyen a talpán, aki a csoportonként néhányszáz táncosból ki tud nézni egy-egy lányt és ráadásul utána még meg is találja, leszámítva az éppen emlegetett szamba-királynőket, akiknek fix posztjuk van. Ami a kétes hírű jövőt illeti, nem működik másként hazánkban sem. A táncos lányoknak felnőttként nem sok lehetőségük van profi táncosként pénzt keresni, így sokuk köt ki végül egy go-go színpadon, megjegyzem ettől még nem lesznek prostik.
Te kérdezted, hogy szerintem, ami ott történik az nem erkölcstelen-e? Erre válaszoltam, hogy ami ott folyik az nem orgia. Egyébként abban is biztos lehetsz, hogy egyetlen samba-iskola sem indul a versenyen papi áldás nélkül, ez számukra fontos…
A gyerekek részvételét a karneválon, még az említett jogvédő sem kritizálja, bár éppen tehetné, ha mondjuk a fizikai megterhelés oldalát mérlegelné (de ez eszébe sem jut). Mindössze azt állítja, hogy „egy hétéves gyermeket felvonultassanak egy olyan szerepben, amely hagyományosan nagyon szexuális beállítottságú”. Innentől az bizonyítandó, hogy ez a szerep tényleg szexuális alapú-e? Annyiban biztos, mint amennyiben reklámokban sokszor tűnnek fel csinos nők, de nem jobban…
Végül még egyszer: Nem olvasok utána a latin-amerikaiak nem létező jólétének, mivel vannak latin barátaim, akiktől sokat tudok a dologról. Viszont lelkesen részese vagyok latinos ünnepeknek, és szívesen lennék részese a Riói karneválnak is…

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.