Sosem látott eseményre kerül sor péntek este, amikor a 40-50 méter átmérőjű 2012 DA14 jelű kisbolygó 34 ezer km-re megközelíti bolygónkat. A beharangozó mondatunkban máris van két kijelentés, amely magyarázatra szorul. A "sosem látott" nem azt jelenti, hogy nem is volt ilyen. A számítások szerint átlagosan negyven évente történik hasonló esemény, csak korábban nem volt annyi távcsövünk, és nem volt olyan fejlett technikánk, hogy észrevegyük ezeket az eseményeket. A másik a 34 ezer km, mert sok helyen 27 700 km olvasható. Mindkét szám igaz, de az első a bolygónk középpontjától számított, a másik pedig a földfelszín feletti távolság, ezért a földsugárnyi különbség.

Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A 2012 DA14 jelű kisbolygót 2012. február 23-án fedezte fel egy amatőrcsillagászokból álló kutatócsoport, akik a spanyolországi La Sagra Obszervatóriumban felállított 45 cm-es, automatizált távcsövekkel vadásznak gyors mozgású égitestekre. A 19 magnitúdós aszteroida ekkor már egy héttel túl volt február 16-ai, 2,6 millió km-es földközelségén. Mivel az első számítások azt mutatták, hogy keringési ideje majdnem pontosan 1 év, sejteni lehetett, hogy 2013-ban ismét megközelít minket. A 366 napos keringési idő miatt eleinte az is felmerült, hogy egy korábbi űreszköz Nap körüli pályára állt rakétafokozatáról van szó, de a 10 fokos pályahajlás és a túl nagy méret kizárta ezt a lehetőséget. Ennek ellenére bizonyos, hogy a 2012 DA14 szoros kapcsolatban van a Föld-Hold rendszerrel, időnként talán bolygónk ideiglenes kísérőjévé is válik."
Pilóta
A gyorsan mozgó kisbolygó a La Sagra Obszervatórium felvételein a felfedezés idején (OAM/La Sagra Survey) >>> Foto!
Pilóta
"A kisbolygó elhaladása bolygónk mellett világidőben megadva, ami 1 órával kevesebb a mi zónaidőnknél. Jól látható, hogy a szikla pályája "elhajlik" bolygónk gravitációs terében. (NASA/JPL)" >>> Fotó!
Pilóta
"A kisbolygó hatalmas parallaxisát jól mutatja, hogy Londonból és Tokióból megfigyelve látszó helyzetében 15 fokos különbség lesz." >>> Fotó!
Nakimaga
Akkor most,jól megnézzük,ha lehet !:)
Pilóta
@Nakimaga: 08:26
"A legkisebb, 27 700 km-es távolságot február 15-én, magyar idő szerint 20:24 perckor éri el az égitest, akkor azonban hazánkból még nem lesz látható. A közelítés geometriája miatt a kisbolygó szinte pontosan délről észak felé halad, és még a horizontunk alatt fog tartózkodni. Sokat azonban nem kell várnunk, a szikla 11 perc múlva éri el a horizontot, és percenként majdnem 1 fokot emelkedik. A sűrűbb légrétegeket leküzdve nagyjából este 9-től lesz jól megfigyelhető a Virgo és a Coma Berenices csillagképek határán. Ekkor fényessége még semmit sem csökken a maximális közelítéshez képest, egy 7,5-8 magnitúdós csillagocskát láthatunk majd rohanni az állócsillagok között. Ez szabad szemmel még nem látható (2029-ben lesz olyan is), de már a legkisebb távcső is megmutatja a gyakorlatilag folyamatosan mozgó égitestet. Nem kell tehát várnunk, hogy elmozduljon, valós időben láthatjuk haladni a csillagok között, ami egészen különleges élmény."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.