Az otthoni konyhákba szánt robotséfet fejlesztett ki egy londoni vállalat: a masina az ember mozdulatait ellesve tanulja meg elkészíteni a különböző fogásokat, amelyeket azután minden alkalommal ugyanúgy tud elkészíteni.

A Moley Robotics cég az idei Hannoveri Vásáron, a világ legnagyobb gépipari és elektrotechnikai seregszemléjén mutatta be a szerkezet prototípusát.

A németországi vásáron Tim Anderson, a BBC Masterchef (Mesterszakács) című valóságshowjának 2011-es győztese tanította a robotséfet ráklevest készíteni.

"Megkéred valamire, legyen az némi előkészület, vagy egy teljes fogás elkészítése az elejétől a végéig, és a gép megcsinálja. És minden egyes alkalommal ugyanúgy fogja megcsinálni" – mondta Anderson a BBC News-nak.

A robotséf parancsokká alakítja át az eltanult mozdulatokat, amelyeket aztán az emberi kéz mozgását idéző, aprólékosan kidolgozott kezeivel hajt végre.

A termék még két évnyire van attól, hogy forgalomba kerüljön, a cég ugyanis beépített hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel is el akarja látni, hogy a hozzávalók felaprítása, összedolgozása, megsütése vagy megfőzése után a robotséf még el is mosogassa a koszos edényeket.

A vállalat tízezer fontért (4,1 millió forint) szeretné piacra dobni a robotszakács háztartásokba szánt változatát, amelyhez több ezer recept is tartozna, és a tulajdonosok saját receptjeiket is megoszthatnák egymással az interneten.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postás
Azt elhiszem, hogy a robot tudja, mennyi vörösbor kell a pöribe..., de hogy a szakácsba ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
perfekt
Nekem megfelel--az öregecskedő is,és könnyebb a karbantartása is.
Feraj49
A mostani "robotom" is folyton azt kérdezi mi legyen az ebéd,mi legyen a vacsora,mit reggeliznél ? Ráadásul elmegy bevásárolni,és el is mosogat evés után.Igaz ez is néha "elromlik",de elviszem szerelőhöz / kap néhány injekciót és néhány nap után meggyógyul.
Így megy ez már 43 éve.
Anna Mária
@Feraj49: Szerencsés ember vagy, biztosan meg is érdemled a szerencsédet! :)
postás
Azt elhiszem, hogy a robot tudja, mennyi vörösbor kell a pöribe..., de hogy a szakácsba ???
Hellcat
A fenének se kéne...majd meg is kóstolja nem???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.