Amerikai tudósok bejelentették: a 11-béta-MNTDC néven futó, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletta biztonságosnak tűnik. 

Áttörés jöhet a férfi fogamzásgátlásban

„Az eredmények azt sugallják, hogy a tabletta két hormonális aktivitás egyesítésével csökkenti a termelt sperma mennyiségét, miközben a libidóra nem gyakorol rossz hatást” – állítja Christina Wang biológus.

A klinikai vizsgálat során Wang és csapata 40 egészséges férfi részvételével vizsgálta a gyógyszer hatását. A résztvevők közül 30 férfi különböző mennyiségben kapta a 11-béta-MNTDC gyógyszert, míg 10 férfi a vizsgálat 28 napja alatt placebót szedett.

A vizsgálatkor a gyógyszert szedő férfiak esetében nem jelentkeztek mellékhatások, de szignifikánsan csökkent a spermiumok termeléséhez szükséges luteinizáló (LH) és tüszőérlelő (FSH) hormon szintje.

A szexuális hatások tekintetében öt férfi nyilatkozott úgy, hogy kis mértékben befolyásolta a gyógyszer a libidójukat, és ketten enyhe erekciós zavart tapasztaltak. Mindazonáltal egy hormonalapú gyógyszer esetében természetes, hogy bizonyos mértékű mellékhatásokat okoz, a kutatók szerint pedig ebben az esetben meglehetősen enyhék a nem kívánt tünetek.

A pozitív és biztató eredmények ellenére a kutatók szerint még időre van szükség ahhoz, hogy egy ehhez hasonló, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló gyógyszer elérhető legyen.

Forrás: divany.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.