Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP és semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést - döntött titkos szavazáson a párt kongresszusa. A döntés után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette lemondását.

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt "vízió" lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést - amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna - ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor. Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI értesülései szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot. A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. "Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek" - tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt.

"Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és (…) káros Magyarország számára" - mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Jólvan...itt lehetett volna a nagy alkalom hogy akkor fogjunk össze tüntessük el az orbánt erre mindenki kiskirályt játszik...hát szép...ez az ország megérett a pusztulásra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
@senkifia68: Közben a fidesz megosztotta az országot és most még több kárt okoz mint előttük a szocik 8 év alatt...na ne mondjad már hogy ez olyan marha jó most...
keresztapa
Teljesen felesleges a jelen pártok bármelyikével az a összefogás amely egy kidolgozott követelmény rendszer nélkül, hirdet összefogást, célként jelölve a kormány váltást. Azt viszont nem tudják meghatározni, hogy az összefogás milyen követelmények mellett történik. Mert a pártok mindegyike saját felfogásához ragaszkodik, attól nem akar- nem tud eltérni mert eltérésnél a tagságot, vagy annak többségét elveszti erőtlenné válik, vitákkal bomlasztja saját magát fel, és megy a levesbe, amiben minden zöldségféle megtalálható. Tudomásul kell venni a kis csoportosulásoknak, gyenge pártoknak még a közös nevezőket keresgetik, addig nem tudnak egységre törekedve célt érni, mert az egységes akarat hiány, célja nincs megfogalmazva, az összefogás elengedhetetlen
de nem pártérdek talaján, hanem az ország érdekének, csak is annak érdekében, és ha a közösségek , pártok ezt nem fogadják el, mert uralkodási tulajdonságuk felfogását nem tudják nélkülözni az ország érdekéért, akkor egységet ne hirdessenek mert hiteltelenek a társadalom előtt. Főleg ne azon személyek akik tevékenységükkel már hitelüket a többségi társadalomba lejáratták.
human
@keresztapa: A pártoknak és a szavazó polgároknak meg kell érteniük, hogy itt most a demokratikus alapok visszaállítása a cél. Ez csak 2/3-os kormányváltással érhető el. Az új választási rendszernek köszönhetően ez csak egy nagy összefogással, az Együtt 2014 mozgalommal érhető el. A 2/3 elérése a lényeg. Nem más.
eberti
Kibújt és beléptek a piros pöttyösbe...
keresztapa
@human: Kiindulási pontnak kellene lennie az a már lefutott MDF által elkövetett hibák amibe akkor beleestek, hogy az országban uralomhoz jutó pártokat egységbe tömörítette,ami nem szüntette meg az előző rendszer hibáit, hanem tovább vitte hamis igaztalan rendszerváltás illúziójával. Olyan mint a hibákat elkövetők, az ország tönkretételében szerepet játszó személyek felelőssé tétele feledésbe merült, aminek következménye lett a gazdaság értékének kimentése a volt vezető gárda személyeinek ,akik össze fonódásuk révén gazdasági erejük tudatában nem engedték a felelősségre vonás gondolatát sem, nem, hogy végrehajtását. Ezért lehetett egymást váltó pártok
uralmát szavazásokkal folyamatossá tenni. A jelenlegi pártok célja nem a tiszta igaz cél érdekében, hanem váltópárttá alakulni, hogy ezt a 2/3 os pártot leváltsa, most sem beszélnek személyi felelősségről, csak váltásról, kivéve a szélsőségesnek terjesztett jobbik elgondolását, akinek sarkalatos követelményében világosan tükröződik a múlt
felelőseinek kérdőre vonása. De ezt a pártot azok kerülik a legnagyobb távolságtartással
akik a múltban vezető pártposztot töltöttek be. Így válik világossá a felelősség elkerülése
mint folytatólagossága a múltnak. Akik a múlttal történő szakítás hívei, azok lettek érdekből fasisztáknak, rasszistáknak nyilvánítva, mert a kikiáltók változás ellenességet képesek csak követni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.