Ha az emberek túl sok időt töltenek a neten, az tragédiához vezethet - véli Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Szerinte nem a fiatalokkal van baj, hanem a jelenlegi középkorú generációval, amelynek tagjai örökké kamaszok akarnak maradni.

A fiatalokról, a kortárs kultúra értékeiről és az internetről is szólt a Kultúra Pápai Tanácsának szombaton véget ért vatikáni plenáris ülése, melynek eredményeit a tanács tagja, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek összegezte az MTI-nek.

"A világ számos régiójából hallottunk beszámolókat, melyek megerősítették, hogy a fiataloknak sincsen teljesen más kultúrája, mint az idősebb korosztálynak. A fiatalokat a mélyszegénység és munkanélküliség kényszeríti vándorlásra és kultúraváltásra Amerikában éppúgy, mint Európában. Közel 15 százalékra tehető a sokkoló, markáns rétegkultúrában élő fiatalok aránya: idetartoznak például a Latin-Amerikából a kontinens északi részébe migráló, kísérő és gondoskodás nélküli, nagyon nehéz sorsú fiatalok. Az ő emberi megszólításuk, az életbe való normális bekapcsolásuk, a lelkiismeretlen kizsákmányolástól való megvédésük rendkívüli feladat"- foglalta össze Erdő Péter a Kultúra Pápai Tanácsának február 6-9. közötti plenáris ülésén elhangzottakat.

Az 1982-ben alapított tanács találkozója a feltörő fiatal kultúrákról szólt. Ahogyan Gianfranco Ravasi bíboros, a tanács elnöke nyitóbeszédében hangoztatta, az egyház a mai 15-29 évesek külső-belső világát is "összetettnek, gyorsan fejlődőnek, de értékekben bizonytalannak látja".

Erdő szerint nem "a fiatalokkal van baj, hanem a jelenlegi középkorú generációval, amely ifjúságkultuszban szenved. Örökifjú akar lenni, annál is inkább, mivel erre ma számos lehetőség van, legalábbis a piac ezt ígéri az életkor elleni kenőcsökkel és egyéb szerekkel, melyekkel az ember élete végéig fiatal maradhat".

"A felnőttkor mást jelent: felelősségvállalást másokért. Ma az öregség, halál, betegség kiszorul a köztudatból, pedig a felnőtt magatartás az, amikor a halál tényének elfogadása és ismerete mellett is igent mondunk az életre. Hogyan lehetnének a felnőttek a fiatalok példaképei, amikor a felnőttek többsége kamasz akar maradni. Az iránymutatás hiánya visszahat a fiatalságra, mely ezek után persze, hogy nem akar felnőni" - hangoztatta a bíboros.

Hangsúlyozta, hogy a "felelősségtudat erősítésében, az élet objektív nagy kérdéseivel való szembenézésben az egyház segíthet az egzisztenciális problémákra válaszoló igehirdetéssel. Csak ez alapján lehet hatékony a bevezetés a hit részleteibe és a liturgia világába".

Ami a digitális ifjúsággal való sebességtartást illeti, a Vatikán az elsők között szólt a fiatalokhoz interneten.

"A fiatalok többségének a számítógép nem puszta információs eszköz, hanem életmód, élettér. Régen a város főterén ismerkedtek egymással, itt vették észre egymást, és itt áll a templom is. Most a fiatalok a virtuális térre állnak ki. Az egyház párbeszédet keres azokkal, akiknek az életmódja kvázi virtuális. Hiszünk abban, hogy a képernyő előtt ülve is felfigyelnek arra, ha valaki megszólítja őket és barátságot ajánl nekik"- mondta Erdő. Hozzátette: "a virtuális valóságon kívüli valóság azért létezik".

Erdő szerint hasonló jelenség uralta a római birodalom utolsó évszázadait, mely felemésztette természetes erőforrásait. "Nem csak a kőolaj apadhat ki. Az ember ideje és figyelme is hatalmas természetes erőforrás, ha ezt az internet teljesen kimeríti, akkor társadalmi méretekben ez is tragédiát okozhat" - hangsúlyozta.

Erdő elmondta, neki még nincsen Facebook-profilja és Twitter-fiókja, de nem kizárt, hogy az esztergom-budapesti egyházmegye így is megszólítja a fiatalokat.

"A kelet-közép-európai és a dél-európai fiatalok közötti különbség a munkához való viszonyban van. Az olasz fiatalok sorsa a munkanélküliség, magyar kortársaik aktívabbak, sokan fiatalon már felelős beosztással bírnak, saját keresetükből élnek, főleg onnan vándorolnak el, ahol tartós munkanélküliség alakul ki"- vélte Erdő.

A Kultúra Pápai Tanácsa két év múlva következő plenáris ülésének az interkulturalitás lesz a témája, "melynek Európában különös vetülete van a nemzetek és az egyház életében is főleg a mostani lélektani és kulturális helyzetben".

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
entero
@Dr. Felipe: Neked csak ennyi jött le ebből? Pedig egészen másról szólt, és valljuk be, igaza van sok mindenben.
Dr. Felipe
@entero: Mert neked mennyi jött le ebből a böfögésből? Isten szolgája minek szól bele a világi dolgokba, nem az a dolga. Isten igéjét a templomokban hirdessék mert azért lettek építve és ne a facebookon, ja meg ne is politizáljanak. Annál gusztustalanabb nincs is mikor egy pap politizál, ha politizálni akar vesse le a reverendát.
leszúrt rittberger
Szerintem nagy jó dolgokat mondott, nincs ebben semmi politika, reálisan látja és ami még jobban tetszik, hogy higgadtan: nem azt mondja, hogy az internet szar, a kommunikáció szar, a fiatalok szarok, csak annyit, hogy megváltoztak körülöttünk a dolgok. És ehhez alkalmazkodni kell, az egyház sem betiltani akarja a netet (még jó), hanem odamegy ő is a netre.

Hülyét kapok tőle, mikor valaki azzal jön, hogy a fiatalok ma már nem tudnak beszélgetni, bezzeg régen, élőben mennyivel jobb volt ez is. Lószart, jó, lehet, hogy naponta összeültek a fonóban, meg a kocsmában, de az olyan is volt: üres fecsegés, minden nap ugyanarról, milyen szép az idő, mennyit ellett a malac... Ma lehet, hogy ritkábban találkoznak élőben, de olyankor legalább tartalmasabb az egész, az üres szófosás meg megmarad a Facebookra.
human
Nono. "milyen szép az idő, mennyit ellett a malac". Nekik a megélhetésük függött az időtől és a háziállatoktól. Akkoriban tudod nem vótak émölötös irodaházok cérkahegyező tetkárnőkkel.
human
@leszúrt rittberger: Tudom, csak megbotlottam ebben a fűszálban.
lbs
@Dr. Felipe: Egy végből való vagy Schwartz Móriczkával?
Neked mindenről "az" jut az eszedbe - pontosabban abba bizonytalan halmazállapotú- és összetételű anyagbaa ami az űrt tölti ki, ahol normális embereknek az agya helyezkedik el?
Boros Anikó
Mert amit hazánkban az emberekkel művelnek az nem ?! BÍBOROS ÚR :)))))))))))))
profon
Ja , a két világháború is a net miatt volt !
profon
@leszúrt rittberger: Mennyit ellett a malac ! :))
RAMBO
Azt hiszem, a bíboros nagyon fején találta a szöget.
nehogymá
még mielött beleélnénk magunkat milyen szép idök voltak anno öreganyám mesélt dolgokat.a lényeg,hogy volt mit meggyonni vasárnap.
Dr. Felipe
@lbs: A tahó megnyilvánulásod is fényesen bizonyítja hogy a bunkóság nem pártreferenciák alapján dől el hanem az egyén lényéből fakad.
tűzróka1939
@leszúrt rittberger: A malac nem ellik . Az emse(koca) fial :) . Jaja értelmes beszélgetés : Baszki , láttad az este tök részeg volt a csaj . Tegnap kúrtam a barinőm pasijával .
nehogymá
elöször fialo az elöhasi de simán használják a malacot is.nem hiszem hogy ez a probléma.most facebook régen meg a templom elött a mise után meg az utcán ment a pletyka a kibeszélés a falu bikájárol meg a hozzá tartozo menyecskéröl meg arrol hogy mi volt a bucsuba bálba jol feltupirozott verziokkal most hűlyébbek mert maguktól teszik ki
Everest
A Rom. Kat. Egyház tisztelt reprezentánsai úgy vélik, h a hívek elfordulnak a papság képmutató viselkedése miatt a vallástól. Jól gondolják, ha ezt próbálják agyonmagyarázni. A papság mindig politizált, sőt az Egyház sok száz éven át uralta a politikát, sőt! Az Ipari Forradalom és még előtte a Felvilágosodás korában megindult a szellem felszabadulása és az ember már nem akart csak a túlvilági megdicsőüléssel megelégedni. Ugrok egy nagyot az időben. Ma az internet világa olyan ablakot tárt ki az egyszerű emberek előtt, amely a tradicionális Egyházakat joggal megrémíti. A kudarc elkezdődött.
honeykiss
Lehet elgondolkodni, mi volt a jobb...Juliskával a szénakazalba v. a chat sex ?...itt néhány commentelő olyasmiről nyilatkozik és mond véleményt amiről fogalma sincs...mellesleg a bíboros nem mondott hülyeséget...
Zsana
@leszúrt rittberger: A középkorúak miért is ne neteljenek ???
leszúrt rittberger
@Zsana: Hol mondott ilyet, hogy ne "neteljenek"?
SELIG
Szokásos hülyeség a csuhásoktól.

Unalmas!

Középkorúakkal meg mi a baja?

Először egy tükör az egyházának, aztán utána "papoljon!!!
SELIG
Egyszerűen azt kell belátni, hogy ezt a helyzetet nem lehet ideológiával megoldani. A világ a technika fejlődésével és az internettel kitárult. Nincs olyan ideológiai hatalom, amit csak az utcán, újságokban és a templomokban hallottak az emberek. Azt sem tudták, csak egy hét múlva, hogy mi van a szomszéd faluban.
Ezután csak a totális világkatasztrófa tudja ezt a helyzetet megváltoztatni azzal, hogy az összes elektronikai eszköz használhatatlanná válik.
Mangu
Az emberi viselkedést, magatartást már nagyon régen tanulmányozzák. Teóriák vannak, magyarázat, megfejtés nincs. Bíboros úr mán csak tudja, hogy mi a függőség - korából eredőenl, mert jól ismeri az internetet, hogy kritikával éljen. Akkor mi van az alkohol, kábítószer, szerencsejáték, dohány, kávé, vallási fanatizmus függőkkel? Kell a közszereplés, fennforgás, nem nyugszik a lelke pedig őt is eléri sorsa azért, amit Makoveczel tett. Ámen.
ujbuda
Nema net fog itt problémát okozni hanem az a sok szemét amivel "megtöltik"az embereket! Gondolok itt a gyogyszer és élelmiszer iparra!!!
bra048
A bíboros Úr helyett én másért aggódnék. Menjen ki az utcára és majd meglátja, hogy
az ország mennyire szegény... Persze ez a palotájából, meg a lefüggönyözött luxuskocsikból nem nagyon látszik ?
Boros Anikó
Szerinte nem a fiatalokkal van baj,

A BÍBOROS ÚR hova sorolja magát?:)))))))))
KöBüKi
Jól látja részben,mert a netfüggőséget bizony komolyan kell venni.!
Mert sokan alig várják hogy letegyék a melót,hazamennek esznek és...!
bretagne
Csak annyira okoz problémát az internet, amennyire a többi dolog is. (Újságolvasás, tévénézés, stb.) Inkább jól kell használni. Én örülök, hogy van.
Manno István
@Boros Anikó: Nagyo értelmes hozzászólás!!!
Manno István
@bra048: Ezt meg a komcsiknak mond akik erről tehetnek!!
lbs
@Dr. Felipe: Hát igen, tahó megnyilvánulásra, csak hasonló stílusban lehet válaszolni!
Csak nem "talált sülyedt"...?
Régi alapelvem: Ha - szándékosan - egyesek rúgnak papuccsal, akkor a visszarúgást bakanccsal érdemes kivitelezni...
Ez általában elejét veszi a további nemkívánatos eseményeknek...
Dr. Felipe
@lbs: Hát én nem emlékszem hogy irányodban tahón nyilvánultam volna meg. Ha esetleg bemásolnád?
Dr.luigilongo60
@lbs: "Egy végből való vagy Schwartz Móriczkával?
Neked mindenről "az" jut az eszedbe - pontosabban abba bizonytalan halmazállapotú- és összetételű anyagbaa ami az űrt tölti ki, ahol normális embereknek az agya helyezkedik el?"

Ezt írtad elsőre Felipenek, holott meg sem szólított.
Miről beszélsz ember?
Dr. Felipe
@Dr.luigilongo60: Hát én sem értettem a dolgot ezért kértem hogy másolja be de azóta is várom. Én senkivel nem szoktam személyeskedni, bunkón viselkedni meg pláne nem.
lbs
Nem! Valóban!
Te "mindössze" a Római Katolikus Anyaszentegyház irányában voltál tahó!
Amelynek nem kifejezetten adekvát képviselője éppen Erdő Péter.

Ugyanis ezekre a pedofil történetekre - mint római katolikus hitű - már régen várom de sajnos éppen az ő és körei értelmetlen hallgatagsága miatt nem érkezik megfelelő válasz.
Holott néhány kirívónak széttrombitált eset kivételével - amelyek általában külföldön történnek és nem is mindig a római katolikus valláshoz köthetők - Hazánkban szerencsére kevés ilyen esemény történik. Ami nagyon jó!

Ezek jegyében írtam be azt amit.
Dr.luigilongo60
@lbs: Már mint Te és a hit?

Hát ezen hahotáznom kell haver.
Több rosszindulat van benned, mint ezer sátánban.
Te is csak attól vagy keresztény , hogy valamikor régen a kobakodra öntöttek fél deci löttyöt.
A katolikus egyház meg számomra csak egy szervezet, mint a NAV.
A papok pedofíliája pedig több esetben bizonyításra lelt, csak nálunk dívik az álszentség és az érinthetetlenség.
A hit meg a fejünkben dől el és nem a templomokban és nem a papok által.
Ismerek jó pár mélyen hívő embert, barátaim is vannak köztük de azok nem viselkednek így mint te és érdekes módon egy sem katolikus.
Dr. Felipe
@lbs: Szóval akkor nem voltak és nincsenek pedofil papok? Csak neked. Az olyan mélyen katolikus országban mint Írország az árvaházakban kisgyerekek tucatjait rontották meg pedofil papok az egyházi vezetők tudtával. Szerinted azokból a gyerekekből akiket ekkora trauma ér gyerek korában milyen felnőttek lesznek? Egy életre tönkretették őket a te felszentelt papjaid. Én erre mondtam hogy talán itt kellene kezdeni az egyház megtisztítását és majd utána jöhet az internet.

Az hogy te ezért engem tahónak minősítettél az meg a te értelmi képességeidről mond el mindent. Na szeva.
adsl70
inkább a gyerek a neten legyen egyedül. mint egy egyházi emberrel...
D-Zsiga
Az Internett nem tehet aról hogy sok a buta ember!!!
Az Internet az eggyik legnagyob találmány,csak okosan kellene használni .nem minden bunkot réngedni!!! Nagyobb felügyeletet igényelne,mint ami Magyarba van.
Az Internett használata sokkal töb felelösé tudatába kellene,hogy legyen.
Még sehol nem láttam a magyar oldalakon kivül ilyen ocsmány beszédet mint a magyar.Jo,hogy nem nagyon elterjedt nyev a magyar ,mert már igyis nagyon sok megjegyzét kapram (Németrészröl) az ocsmány beszédröl.
csa-csa
ti okoztok társadalmi tragédiát! mocsadék álszent pedo bagázs!
lbs
@Dr.luigilongo60: Haverod - neked - lehet hogy van, nekem egy sincs. Az csak bizonyos körökben elfogadott, mint a barátság formája...
Nekem cimboráim vannak, te meg nem vagy az.
Az hogy a bulvár lapok mit hoznak le, meg mit nem az egy külön téma.
Az írországi és más esetek rendkívül módon elítélendők!
De kevesebb szó esik róla, hogy az FBI meg lebuktatott egy az egész USA-ra kiterjedt hálózatot, amelyet rabbik(!) működtettek és gyermekekkel pontosabban a velük kapcsolatos szervkereskedelemmel foglalkozott!

Ez az USA illetékesei által is deklaráltan egy óriási horderejű bűnügy volt, ami azért - milyen érdekes - néhány nap elteltével eltűnt a hírözönökből.
Azt pedig, hogy a tettesek mekkora büntetéseket kaptak ezért - abszolút homály fedi!

Ráadásul a rabbik eredeti foglalkozása az, hogy egy vallási köntösbe bújtatott faji jellegű rögeszmét - amelyet Mózesnek, ennek a sivatagi bandavezérnek tulajdonítanak mint megalkotónak - hirdessenek azoknak akik azt követik.
Mellékesen Mózes a világ első közismert tömeggyilkosa is - ha hihetünk az Ószövetségnek, mert Kánaán földjét a vezetésével nem csak meghódították az állítólag tizenkét törzsből álló horda tagjai, hanem tömegmészárlást rendeztek az ott lakók között!
És erre még büszkék is - jellemzően - mindmáig a követői!
outsider
Világ tragédiát okozhat a vallás. Tény.
gizineni
Társadalmi tragédiákat csak a csuhások tudnak okozni!
Lsd: spanyol inkvizíció!
Dr.luigilongo60
@outsider: Az általad idecitált, a fantáziádban létező borzalmas bűnügynek mi köze van a cikkhez és a katolikus egyházhoz?
Így legyen ötösöm a lottón,Felipének kb. egy órája írtam priviben, hogy a következő lépésed a zsidózás lesz.
Úgy egyébként erre a legújabb agyrémedre van is valami bizonyíték a kutykuruttyon kívűl?
outsider
@Dr.luigilongo60: Eszembe sem jutottál, esküszöm :)
Dr. Felipe
@Dr.luigilongo60: Igazad volt , már itt is a zsidókártya. Csodálkozom hogy még nem volt ötösöd a lottón.
Dr.luigilongo60
@outsider: Ezer bocs és egy anyamedve!
LBS-nek szántam.
Sorry.@lbs:
outsider
@Dr.luigilongo60: Nagy dolog kitalálni, hogy egy jobbikos zsidózni fog :)
Dr.luigilongo60
@outsider: Ez idáig oké, csak itt a cikknek sincs semmi köze a zsidókhoz.
Pálinkafőző Rézüst
@Dr.luigilongo60: dehogynem! :))) Sőt Kolombusz is zsidó volt, és csak bankokat nyitni ment Ámerikába...:))))))))
outsider
@Dr.luigilongo60: Mondom, jobbikos. Zsidó-cigány, slussz-passz :)
Dr.luigilongo60
@outsider: Ezek szerint a legalja fajtából.
outsider
@Dr.luigilongo60: Szerintem ilyen az egyszerű, átlag jobbikos. Tapasztalat.
outsider
@Dr.luigilongo60: Amúgy én is lezsidóztalak:

"következő lépésed a zsidózás lesz."

"Eszembe sem jutottál, esküszöm :)"
dubitus
@lbs: "Haverod - neked - lehet hogy van, nekem egy sincs. Az csak bizonyos körökben elfogadott, mint a barátság formája...
Nekem cimboráim vannak, te meg nem vagy az." írod.
.
Nos ezzel én nem büszkélkednék, ugyanis a butaság beismerése!
Az általánosan elfogadott szóhasználat szerint:
- vannak cimborák -- akik mindaddíg isznak veled, míg NEKED van pénzed;
- vannak haverok -- akikkel elváltva fizettek, mikor melykőtöknek van pénze;
- vannak barátok, akikre a mondás: "Könnyebb egy barátért meghalni, mint olyan barátra találni, akiért meghal az ember!"
.
Más.
Te nem lehetsz sem keresztyény, sem muszlim, mert mindkét vallásnak alapja a Biblia.
A Bibliának első öt könyve Mótesnek tulajdonított (ami a zsidók Tóra-ja!).
Korábbi (ma, 16:47) posztodban védelmedbe veszed a római katolikus vallást, ugyanakkor támadod Mózest, aki a nevezett vallás egyik pillére.
lárulod, hogyan egyeztethető ez össze?
Netá ezzel a latin mondással: Si tacuisses, philosophus mansisses! (A Gúgli le tudja fordítani!)
miazavalami
@Pálinkafőző Rézüst: HÚúúú leszámoltam a huszonhetet... :-))))
miazavalami
A bíboros úr attól tart , hogy kevesebben járnak templomba így a heti egy alkalmi agymosás elmarad? Ha hiányzik neki a tömeg , menjen az utcára! Ott meglát mindent amiről prédikálni kellene!!!
Bástya Elvtárs
Ha csak a 3 nagy keresztény egyház fogna össze az ökumene jegyében, megnyernék a választást!

:-)
amaramaistanna
Bíboros Úr! Az éhezés,a gyermekek nélkülözése tragédiához vezet!Önnek is ezzel a kérdéssel kellene foglalkoznia.Nem látom az egyház ezirányú karitatív tevékenységét.Katolikusként attól félek,hogy az egyház elhagyja,s magára hagyja a rászorultakat.Jézus tanításai hová tűntek?Talán a Semlyének világába?Talán átértékelhetné a Mo-i Katolikus egyház a feladatait,teendőit.Kevesebb kampányt illetve semmi kampányt e templomokban,de annál több együttértzést!
Dr.luigilongo60
@amaramaistanna: Ez nagyon talált.
A legelszomorítóbb, hogy a kisegyházakat lehet látni rendszeresen jótékonykodni, akiktől Orbánék is inkább megvonnák az apanázst, a katolikusoknak meg dézsából öntik.
amaramaistanna
@Dr.luigilongo60: Sajnos így van.Sőt néhány egyház(számomra az)egyesületként működik tovább,és ahogy tud segít.Ez is Orbánék nagy bűne,hogy magukhoz ragadták azt a jogot,hogy döntsenek arról,hogy mely egyházak lehetnek Mo-on.Az is felháborító ,hogy a katolikus egyház nem állt ki a többiek mellett.
lbs
@dubitus: Lehet hogy te elfogadod "az általánosan elfogadott szóhasználatot" - én nem!
Napjainkban kissé(?) elszaporodtak a kívülről idegenek által ránk öntött, ránk erőltetett fogalmak. Ezek ellen azzal lehet tenni, ha nem fogadjuk el ezeket, ezt teszem magam is.

Mózes soha nem volt a római katolikus vallás pillére!
Ennek a vallásnak a pillérje a megalapítója Jézus Krisztus - akit Mózes követőinek legfőbb képviselői a rabbik és a farizeusok - a világ talán első pontosan dokumentált koncepciós perében megkínoztattak és kivégeztettek az akkor ott regnáló római államhatalommal, kihasználva a Birodalom judeai helytartója Poncius Pilátus megingott politikai helyzetét. (Ugyanis patrónusa egy szenátor Rómában a császárnál akkoriban kegyvesztett volt. Az már egy másik történet, hogy ő meg éppen Jézus Krisztus kivégeztetése miatt lett kegyvesztett - mert ehhez neki a császár jóváhagyását kellett volna kikérni! Róma akkori "Szibériájában" a mai Dáciában - a mai Romániában halt meg száműzetésben.Erről Josephus Flavius és más római történetírók krónikáiban lehet gazdag forrásanyagokat találni.)
A mai keresztény-keresztyén vallásoknak az alapja valóban a Szent Biblia, annak is az "Újszövetség" része.
Az "Ószövetség" rész valamikor valóban egyenrangúan volt véve értelmezés szempontjából, a tudomány és ezzel a római katolikus egyház fejlődésével azonban ez változott.
Az oly sok tragédiát okozó direkt értelmezés ma már a múlté.
Az "Ószövetségben" számos olyan utalás található, amelynek kimutatható történelmi alapja nincs, de spirituális sem.
Éppen ezért nem is kell szó szerint értelmezni.

A mózesi rögeszme alapgondolata a "választott nép" különben minden civilizált nép számára elfogadhatatlan.
lbs
folyt. Ez ugyanis alapon azt jelenti, hogy Izrael tizenkét törzse alkotta a "választott népet" amely minden más népnél különb. Éppen ezért akik etnikailag nem azonosak velük azt gójnak ("Hitetlen=nem zsidó") hívják.

Nos ez manapság különösen érdekes ha a számadatokat nézzük. Max 15 millió aránylig a 6 milliárdhoz...

Nem csoda, hogy enyhén szólva is népszerűtlenek voltak mindig is a mindenkori környezetük köreiben e miatt a mentalitás miatt a valamikori tizenkét törzs leszármazottai...
Én különben büszke vagyok rá, hogy "gój" vagyok, tehát a normálisnak mondható átlag nagy többséghez tartozom és ebbéli mivoltomban igen jól érzem magamat!
kréta
Javaslom, hogy az egyházak ne a gyermekeinket célozzák meg, hanem a mostani milliomosokat, milliárdosok gyóntatásával kössék le magukat! Eltelne némi idejük ezzel!!! Ezt kellene az Alaptörvénybe iktatni, s kötelezővé tenni! Gyóntassák meg a parlamenti képviselőket, s rójanak ki rájuk elegendő penitenciát... S ha a füzérmorzsolgatás mellett anyagiakban is mérnék a bűnbánatot (a költségvetésbe kellene befizetniük), helyre is állna országunk egyenlege. Arra a pártra fogok szavazni, mely ezt programmá teszi!!!
lbs
@kréta: Marhaságot írtál.
Az egyházak dolga az hogy a lelki higiénéjét az embereknek karbantartsák.
Ebbe a hitoktatás is beletartozik.

Csak egészen halkan jegyzem meg, hogy a legritkábban olvasható hír, ha egyáltalán van ilyen, hogy vallásos, hitét gyakorló családban növekvő - már a kora ellenére tudatosan élő - gyermek keveredik drog-, alkoholizmus és rablási ügyekbe.

Ellenpélda viszont - sajnos - bőségesen akad.

Persze akik a devianciát akarják elfogadott életformává emelni, azok számára ez nem érthető...
kréta
@lbs: A gyermekek lelki higiénéjét a család feladata karbantartani, s ez nem iskolai feladat. A pedagógus teljes személyiségével, példamutatásával minden tanórán és azon kívül is erkölcsöt "tanít". Az egyházak ma is jelen vannak az iskolákban - nálunk a hétfő délután van fenntartva nekik, ez a védett nap, ekkor nem lehet más szakkört, tanórán kívüli tevékenységet tartani a gyermekeknek. Év elején minden tanulónak lehetősége van jelentkezni hittanra. Nálunk a 735 fős iskolában 6 tanuló jár hittanra. (Jelzem: én is voltam elsőáldozó, s nem vált káromra.) Véleményem szilárd: nem a heti 1 órán erkölcstan óra fogja kihúzni az erkölcsi válságból országunkat.
lbs
Teljesen igazad van. Csakhogy napjainkban a család feladatai megváltoztak.
Sajnos a szülők nem érnek rá sok esetben foglalkozni a gyermekeikkel, ráadásul zúdul a mindenkire az az erkölcsi fertő és mocsok, amelyet a médiák jelentős része terjeszt.
Napjainkra már komplett korosztályok szocializálódtak ilyen módon.

Arról nem is beszélve, hogy a klasszikus értelemben vett család sok esetben nem is létezik!

Annak idején maga is jártam hittanra. Nekem sem vált káromra!
Annak idején a kis katekizmusból tanultuk meg a keresztény élet alapelveit.
Elgondolkodtató, hogy az ún. "Tiz parancsolat"-ból vagy hatot beemeltek minden keresztény gyökerű országban az ott érvényes BTk-ba, meg PTk.-ba. ország.
Tehát van némi alapja a parancsokban foglaltaknak...

A véleményed lehet hogy szilárd az erkölcstannal kapcsolatosan, de az elmúlt közel 70 év "eredménye" az, hogy sokan legfeljebb hírből ismerik azt, amit jobb helyeken közerkölcsnek hívnak.
Ráerősítenek erre a minden devianciát elvtelenül patronáló és propagáló deviancia lovagok, a megélhetési rettegők és emberbarátok.
A helyreállítást meg valahol el kell kezdeni.

Erkölcs szempontjából jelenleg az országunk olyan szinten van, mint az Iliászban leírt Augiász istállója, bár szerintem az akár drogériának is felfogható az itthon tapasztaltakhoz képest...

Éppen ezért égetően szükséges, hogy már gyermekkorban tudatosítsák az emberekben az élet nemzetközileg elfogadott normáit és viselkedési formáit.
Ennek az eredményeinek a jelentkezéséhez a legóvatosabb becslések szerint is generációk sora kell.
Ez meg az én meggyőződésem!
bundi
@dubitus: ez 10 pontos volt részemről. de ne félj nemsokára kioktat a kedves buszsoffőr úr és te is kívűlről fogod fújni még a lágyvas gyártási technológiákat is.
dubitus
@lbs: Nem kivánok vallásfilozófiai vitát nyitni, de meg kell jegyeznem:
#1.: Jézus zsidónak született, zsidóként nevelkedett és zsidóként halt meg;
#2.: "Ennek a vallásnak a pillérje a megalapítója Jézus Krisztus..." Ebben tévedsz, Jézus nem akart új vallást alapítani, Ő a zsidó vallási gyakorlatot akarta megtisztítani. (Lásd: kalmárok kiűzése a templomb
dubitus
@lbs: Bocsánat, de valami elromlott...
.
Nem kivánok vallásfilozófiai vitát nyitni, de meg kell jegyeznem:
#1.: Jézus zsidónak született, zsidóként nevelkedett és zsidóként halt meg;
#2.: "Ennek a vallásnak a pillérje a megalapítója Jézus Krisztus..." Ebben tévedsz, Jézus nem akart új vallást alapítani, Ő a zsidó vallási gyakorlatot akarta megtisztítani. (Lásd: kalmárok kiűzése a templomból.) Halála után, tudtán és akaratán kívül kreálták az "új vallást", elismerve az Ószövetséget.
Mivel az Újszövetség az Ószövetségen alapul, Mózesnek ugyanúgy köze van a keresztyény valláshoz, ahogyan a cseresznye magnak a cseresznye fához.
.
Mivel a cikk az internet éltal okozható társadalmi tragédiáról szól, a "vallási vitát" nem kivánom folytatni.
Mindenkitől elnézést az offért!
Proli
@dubitus: Bocs, hogy belekottyantok, de apró tévedésben leledzel!
Az újszövetségre épül a római katolikus és más keresztyén egyház!
Jézus az utolsó vacsorán amikor a kenyeret megtörte és a bort megosztotta, deklarálta az új szövetséget az Úr és az őt követő emberek között.
János apostol volt a legképzettebb és az ő munkálkodásának a következménye a ma ismert egyház.
Igaz, sok torzításon ment keresztül, kezdve a lateráni zsinattal és a többi biblia átírással.

*

A témához szólva:
Ray Bradbury ezt sajnos előre megírta.
Amikor a 90-es évek elején a régi TV 3 volt, az alkonyzóna sorozatban egy negyvenperces filmben láttam viszont a novellát.
cpapp
Szerintem tragédiát az okoz, ha az emberek a misén hallgatják ezredszer ugyanazt. Elhülyüléshez vezet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.