Visszafizettethetik a tanfolyam árát azokkal a közfoglalkoztatottakkal, akik képzésre jelentkeztek, ám nem járnak iskolába vagy nem vizsgáznak le – ismerteti a szombati Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet cikke szerint jelenleg több mint százezer közmunkás tanul. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál közlése szerint, a képzésre mindenki önként jelentkezett, és kérelmet nyújtott be a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre.

Aki azonban ezt megtette, az írásban kötelezettséget vállalt a tanfolyamon való részvételre és a végbizonyítvány megszerzéséhez szükséges feltételek teljesítésére is. Ha az álláskereső megszegi a kötelezettségét, és önhibájából nem jár be a tanfolyamra, esetleg nem vizsgázik le, akár a tanfolyam árának megtérítését is elrendelheti vele szemben a hatóság.

Kivétel ez alól, ha a közfoglalkoztatott a képzés idején munkaviszonyt létesít a munkaerőpiacon. Ilyen esetben a képzés elhagyása nem jár szankcióval, hiszen a tanfolyam is a későbbi elhelyezkedés elősegítésére irányul – olvasható a Magyar Nemzetben.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
Szóval, az Alapkompetencia programban – ha kell, ha nem – részt kell venni, mert különben nem kapsz ellátás!
Az Alapkompetencia program arra tanítja meg, a résztvevőt hogyan kerekítse a számokat, a betűket, de általa munkához nem juthatsz!
Az Alapkompetencia programban, ha nem veszel részt, mert lealacsonyító, akkor fizesd vissza a „tandíjat”. Abból, amiből meg kéne élned!
Nagyon ésszerű az elképzelés. Az Unió fizeti, támogatja az Alapkompetencia programot - bár nem tudják mi is az – ami így nem állami pénz, de jól mutat, hogy nem költik bodorságra. Ha nem végzed el, vissza kell fizetned, - már az államnak - amit arra költ, amire akar! Na, ez a magyarközgazdaságtan!
Az Alapkompetencia programban részvevők beleszámítanak a foglalkoztatottak statisztikájába!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gabrella
Ez a munkanélküliek taníttatása is egy nagy hülyeség!
nemzeti_nyugdíjas
Nagyon helyes intézkedés. Nem melegedni járunk egy ilyen helyre. Mi lesz a sok kokeróval akik nem is akarnak felzárkózni. Újabb feszültség forrása lesz az intézkedés.
m.macskosz
A nulla jövedelemből kifizetendő tandíjra lehet részlet nem fizetést kérni?
gabrella
@nemzeti_nyugdíjas: A kokerókra nem kell ennyi pénzt költeni mert legfeljebb tölcsérrel lehet beléjük önteni a tudást.
szaboria1
@nemzeti_nyugdíjas: Kapják a közmunkás bért utána megint csak a 22000.-ft. akkor szerinted ez így gazdaságos, hogy csillagokat rajzolgatnak meg papírt hajtogatnak, mert tananyag az még idáig nem volt itt nálunk. A szomszédom szakmunkás és munkát nem talál már 1.5 éve. Úgy ahogy van ezt teljes egészében el kútrák. Az 1.000000 munkahely ígérgetéséből inkább az én számításom szerint 600000-.el kevesebb van.
Levendula
@nemzeti_nyugdíjas: Tudatlanságod lehet az oka annak, hogy "kokeroknak" nevezed azokat, akiket úgymond beiskoláztak közmunkásként ilyen tanfolyam-félékre. Kívánom, hogy a családodban legyen legalább egy személy, aki élvezni fogja a melegséget az ilyen helyeken...
jancsipapa
Ha nem hajlandó még bejárni sem megtehetné,hogy nem veszi fel a pénzt . El is kell tőle venni .( Egyébként ezzel a "képzéssel "nem lehet egyetérteni .Úgy baromság ,ahogy van.)
kedwes
Szóval, az Alapkompetencia programban – ha kell, ha nem – részt kell venni, mert különben nem kapsz ellátás!
Az Alapkompetencia program arra tanítja meg, a résztvevőt hogyan kerekítse a számokat, a betűket, de általa munkához nem juthatsz!
Az Alapkompetencia programban, ha nem veszel részt, mert lealacsonyító, akkor fizesd vissza a „tandíjat”. Abból, amiből meg kéne élned!
Nagyon ésszerű az elképzelés. Az Unió fizeti, támogatja az Alapkompetencia programot - bár nem tudják mi is az – ami így nem állami pénz, de jól mutat, hogy nem költik bodorságra. Ha nem végzed el, vissza kell fizetned, - már az államnak - amit arra költ, amire akar! Na, ez a magyarközgazdaságtan!
Az Alapkompetencia programban részvevők beleszámítanak a foglalkoztatottak statisztikájába!
Boszi27
@kedwes: Önkéntes alapon: ha nem jelentkezik, nem kap ellátást, Foglalkoztatottsági rátát javítja, mert nem számítanak munkanélkülinek akkor sem mikor söprögetnek. Viszont a külföldön dolgozók beleszámítanak a hazai foglalkoztatottak létszámába. Sajátos statisztika.Szemfényvesztés.
Dr ATEISTA
@Horizont: Miből??? Hát ha nem fizet, akkor börtön... Akitől nincs mit lefoglalni, aki nem tud fizetni, az leülheti. Talán épülnek már a mászek börtönök, erről van szó?
nemzeti_nyugdíjas
@Levendula: Én láttam, hogy kiket tanít a fiam. Fele kisebbségi volt. Van köztük olyan is aki nem közéjük való, de munkahely híján kénytelenek elvállalni a megaláztatást. Sajnos kormányunk csak ennyit tud tenni. Én nagyon sajnálom, akik önhibájukon kívül munkanélkülivé váltak. Akik dolgoznának, de nincs sehol azoknak a legrosszabb ez a helyzet.
Csak remélni tudom, hogy a nép felébred a választásra, és értékelik kormányunk munkáját.
kedwes
@Boszi27: "Önkéntes alapon" ???
Milyen önkéntesség, ha nem teszed nem eszel?
Ezt én inkább, zsarolásnak hívom!
Mindezt állami alapon!
Boszi27
@kedwes: Felénk is zsarolásnak hívják ezt a fajta önkéntességet: Ha nem csinálod, akkor ez és ez a bünti. Legalább egy hasznavehető tantervet összeállítottak volna. Pl. számítástechnika. Állásokra jelentkezni általában e-mailben kell. Ehhez persze szintezni kellett volna a tanulókat. A látszat ellenére nem cél, hogy elhelyezkedjenek, a legfőbb cél, hogy a statisztikában minél kevesebb legyen a munkanélküli. Kíváncsi lennék mennyibe kerül egy ilyen diák kiképzése a semmire.
csikknorisz
Na igen, ez az "önkéntesség" úgy működik, hogy ha valaki nem vállalja, kizárják a nyilvántartásból (ami szintén jó ugye statisztikai szempontból, mert ezzel is csökken a munkanélküliek száma, legalábbis papíron). A megvalósítás meg eléggé elkapkodott volt, hirtelen kellett annyi embert összetrombitálni egyszerre a munkaügyiknek, mint még soha. Akit értek, behívták. Válogatni nem volt idő, küldtek diplomást is olvasni tanulni, tudok olyanról.
joopapa
@gabrella: Sajnos beléd még azzal se. De a rasszizmust azt megtanultad rendesen!!!
joopapa
@nemzeti_nyugdíjas: Mi van a nemzeti rasszista képzőben is megindult a tanítás, és nyugdíjasokat is felvesznek!!! Kell nekik adni normális munkát, ja hogy az nincs.
nemzeti_nyugdíjas
@joopapa: Én korábban nem haragudtam a cigányokra. A boldog békeidőkben nem voltak ennyire veszélyesek a környezetükre. Mióta egyre többet hallunk, és olvasunk a cigány bűnözésről, annak módjáról bizony elgondolkodtató, hogy hogyan álljunk a kérdéshez. Én aktív koromban vezetőként sok cigány dolgozót foglalkoztattam. Köztük is volt értékes ember, sőt volt olyan is, akit némely fehér ember elé soroltam. Úgy vélem a kialakult helyzethez ők alkalmazkodtak. Egyre nehezebb körülmények közé keveredtek. Sajnos ők azok, akik a megélhetésük miatt nem hajlandók többet vállalni, inkább a bűnözés felé fordulnak.
Módszereikben nem válogatnak. Nem kímélnek senkit céljaik elérése érdekében. Annyira gátlástalanok, hogy megölik az időseket kis haszon reményében. Gyermekeiket is bűnözésre nevelik. Így nem csoda, hogy a korábban elfogadott másságukat nem igazán tolerálják az emberek.
szaboria1
@nemzeti_nyugdíjas: Az én tapasztalatom mivel vidéken élek már más ként alakul a megítélésem. 1992-től van ez a súlyos probléma emlékszem amikor az igazgatóság utasított munkaerő felvételnél cigány származásút nem vehetek fel. Azóta ez a trendi sokkal súlyosabb lett mióta a magyarok is sokan munka nélküliek lettek. Csak, hogy lássátok a lényeget a szomszédom cigány tavaly megszüntették a munka viszonyát el ment a munkaügyi központba minden hónapba pecsételtek neki és még véletlenül sem találtak neki munkát. Mikor lejárt a munkanélkülije akkor milyen tanácsot kapott Ő menjen gyesre a kisgyerekkel az asszonyt meg vissza veszik munkanélkülinek. Na így zajlik ma magyar országon a cigány foglalkoztatás és csodálkozunk, hogy ők szülik ma a legtöbb gyereket. Mert az asszony megint terhes lett. Igaz mint szomszédok nincs is velük gondom tiszták rendesen viselkednek.
szaboria1
@Boszi27: A gyesen és gyeden lévőket is oda számítják csak nem hangoztatják.
human
@nemzeti_nyugdíjas: A cigánybűnözés a rendszerváltás óta nő, mert megszűnt a foglalkoztatásuk. A közmunka jó dolog lenne, de ilyen megalázó bérrel inkább azt üzeni, hogy nem éri meg dolgozni. Azaz pont ellentétesen hat.
lenhardtibolya
Logikusnak látszik, hogy aki nem teljesíti azt, amiért pénzt kapott, az fizesse vissza a pénzt. Ami ennél az oktatásnál számomra érthetetlen, hogy együtt tanítják az analfabétákat és a közép- ill. felsőfokú végzettséggel rendelkezőket.
gabrella
@joopapa: Látom, nálad bent maradt a nagyja. De sajnos te csak a kisebb hányadba tartozol.
világlátó
Embereket tanítani soha nem felesleges. A mit és hogyan tanítsunk kérdés az igazi kérdés.
Én már tanítottam. Fiatalokat is, idősebbeket is. A pedagógiai tapintat, az emberek ismerete, a velük közösen végzett új ismeretek megfogalmazása és megtanítása az ott és akkor elérhető leghatékonyabb módon, bizonyára hasznos lenne. Sajnos nem ismerem az oktatási célokat, a tematikát, az egyes ismeretek elsajátítására szánt időt és a mérési paramétereket, így csak ezt tudom most tanácsolni. Eszembe jut még egy jótanács is. Lenézni egy emberre csak akkor szabad, ha fel akarjuk segíteni !
gabrella
Vissza kellene fizettetni azt a 4 évet a fideszes parlamenti képviselőkkel amikor nem jártak be a Parlamentbe de felvették a fizetésüket.
Sőt! Most is aki nem megy be: fizessen! Ne kapjon az napra fizetést!
Boszi27
@szaboria1: Ezt nem tudtam, de így még távolabb áll a valóságtól a foglalkoztatottsági ráta a statisztikájuk szerint, mert nekik külön unortodox statisztikájuk van, hogy kompatibilis legyen a szintén unortodox gazdaságpolitikával.
Desischado
Valóban csak arról van szó, hogy fényezzék a statisztikát, rendes szakmát nem tanulnak, amivel el tudnának helyezkedni, és megalázó ez az egész! Arról nem is beszélve, hogy Uniós pénzből csinálják, tehát a Fidesz duplán jól jár, az embereknek meg kiszúrják kis pénzzel a szemét, és még meg is alázzák őket! És nem önként mennek, mert ha nem vállalják, három évig egy büdös banyit sem kapnak! Kiváncsian várom, engem mikor "iskoláznak" be! És láthatjátok, tudok írni, olvasni, és sok mást is, de kénytelen leszek elvállalni, pedig nekem nem kéne! Akkor miről beszélünk?
Vizual
@nemzeti_nyugdíjas: Már ne haragudj de a bűnözés nem egyenlő a cigányokkal. És nekik is csak annyira emelkedik az arányuk, mint ahogy a "fehér" emberé. Még a statisztika sem tudja azt "sugalni", hogy igazad van. Egyedül egyes hírportálok súgalják ezt. Mert súgalják és konkrétan nem említik. Viszont az ősz bűnözés emelkedett ami szerintem is társadalmi probléma, és a társadalom mentális állapotát tükrözi, többek között.
A tanuló közmunkások között van több diplomával rendelkező is. Ezt ne feledjük ! Az egész herce-hurca arra jó, hogy mutassák a törődésüket a kisemberrel szemben. És jó szokás szerint néha mi is abba a hibába esünk, hogy nem látunk és nem nézünk a sorok közé, a hír mögé !
Vizual
@nemzeti_nyugdíjas: ja igen. Ismerve a kommentjeidet csak azt tudom mondani, hogy a sok hazugság még a Te ítélőképességedet is megtéveszti. Mert csak arról olvasol, mert nincs más hír.
nemzeti_nyugdíjas
@Vizual: Igazad van. A száraz statisztikába ritkán néz az ember. De genetikailag, és a kialakult szokásaik alapján a cigányok bűnözésre való hajlama sokkal nagyobb, mint az átlag emberé. Generációkon keresztül csak a henyélést és lopást látták a családban. Mit is tanulhatott volna a gyermek, mikor szüleit sem látta reggel munkába menni. Mégis megéltek. Az tény, hogy az így kialakult életmódhoz a társadalom szoktatta őket hozzá. Régen nem hallottunk "öregezésről". Ma egyre sűrűbben el is követik ezt a fajta bűnözést. A fehér ember még ezt a bűnözési formát (még) nem műveli. Akkor miről is beszélünk?
nemzeti_nyugdíjas
@Vizual: Ja. Mire megírtam a kommentet olvasom, hogy az igazságszolgáltatás is dolgozik. Pedig már az ő lazaságukra is akartam hivatkozni a bűnözés alakulása miatt. A személyiségi jogaikat védve nem lehet látni milyen etnikumból valók az elkövetők, de nem hiszem, hogy előkelő család sarjai. :)
Vizual
@nemzeti_nyugdíjas: Úgy beszélsz mint egy törzsgyökeres jobbikos. Mit nem lehet megérteni a bűnözésen. vannak csoportok melyek mind más más bűncselekményt követnek el. A BTK is felsorolja. Állam ellenes, élet és testi épség, gazdasági és sorolhatnám. Mindegyik a kriminalisztika szerint más és más csoportok privilégiuma. De nem zár ki semmilyen átfedést. Súlya is hasonlóan alakul és ennek alapján van a csoportos elkövetés, bűnszervezetben és sorolhatnám. Most Te is az újságban azt olvasod, hogy a "romák" mert erre utal az újság.
De nyugodj meg, nem csak a romák ölik az embereket, mert a börtönökben is arányosan képviselik magukat, a létszámukhoz viszonyítva. te meg beszartál és nem látod, hogy nem a romáktól kell rettegni, mert ha valaki éhes az mindenre képes. Meg azért van a kulcsi eset, van az Oktogonon lövöldöző gyerek és van még amit az újság is hozott, nem is egy.
De tud, ez a rendszer kitermeli a bűnözést, nagyobb arányban mint más államberendezkedés, mert elveszik az emberek lehetőségét. A vizét, a létéhez szükséges alapvető ellátásokat melyet az államnak kell biztosítania polgárainak. Mindenkinek, egyenlően. A többit csak a tájékozatlanoknak nyomják. Az, hogy a "fehér" ember nem műveli az egyszerűen hülyeség. Volt, van és lesz. Még akkor is ha Te nem veszel tudomást róla. Vigasztald magad.
És látszik rajtad, hogy miért tudják a társadalmat megvezetni. Elhiszed a romákat, elhiszed, hogy bajaidért a bal oldal felel és elhiszel mindent amiről nem tájékozódsz, de osztod itt a hazugságokat. Megleptél.
Vizual
@nemzeti_nyugdíjas: Persze ha genetikailag...mert abba belenéztél. :)
Everest
EMBEREK! Szerencsétlen emberek akik sohasem fognak olyan filozófiai kérdéseken vitatkozni, h pl. "Mi végre is vagyunk mi ezen a világon?", vagy "Egyik ember annyit ér-e mint a másik?" "Mi az erkölcs?" Szánjuk-e vagy sajnáljuk embertársainkat? Mit tegyünk azokkal, akik sem tanulni, sem tisztességet elsajátítani nem hajlandóak? Igen! - a szükség nagy úr! Azonban nem magyarázat a bűnözésre! Nem felmentés a bűnre, h a gazdag is lop, csal, hazudik. Azért hoznak utódot erre a világra, h majd neki is olyan sanyarú élete legyen? A felelősséget is tanulni kell? Élni, de hogyan?!
Vizual
@Everest: És mit tegyünk azokkal akik tanulatlanságuk vagy tájékozatlanságuk okán hülyeségeket terjesztenek ? Te is a genetikára hivatkozol.
Tudod Goebbelsz egy kiáltványában, majdnem ugyan ezt mondja ? "...nehogy a seggüket csiklandozza a fű !..." DDDDDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.