Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni – mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.

Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele. A bírák pedig úgy ítélték meg, hogy az ügyben a bizottságnak van igaza.

Az ítéletről készített sajtóközlemény ismerteti, hogy az uniós jog szerint a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek, és ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve.

Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett, az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét.

Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott. A vonatkozó irányelv tételesen meghatározza, milyen esetekben adható adómentesség, és ez alapján nem jogszerű, hogy Magyarország a házi, saját célú pálinkafőzést maximum 50 literig jövedékiadó-mentessé tegye – közölték.

"A bíróság megállapítja tehát, hogy Magyarország nem teljesítette az alkoholtartalmú italok jövedéki adójára vonatkozó uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit" – fogalmaz a luxembourgi uniós bíróság közleménye.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

geo
Majd megoldódik a Nemzeti Italboltok bevezetésével a probléma elvtársak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kamazuka
Uniós polgárként szeretnék élni a polgári engedetlenség intézményével.Ha majd uniós átlagbérem lesz boldogan fizetek adót,addíg viszont lófaszt se kaptok brüsszeli bürokraták!
nezelodo
Na most mi lesz, ne rakják már a kotla alá azt a fél köbméter fát az adómentes páleszt főzők, és azonnal oltsák a tüzet, vagy még lecsoroghat a kozmás, rézelejével együtt?
Lehet, hogy most kezdődik majd az igazi szabadságharc a mindennapi adómentes páleszunkért? Bőven lesz szabadságharcos, mivel az az egymilla munkahely sem jött össze, ráérnek harcolni a vezénylőtábornok törköly, körte és barackpálinkás zászlói alatt!
geo
Majd megoldódik a Nemzeti Italboltok bevezetésével a probléma elvtársak!
Senara
Tudták , hogy az EU elmeszeli a házi pálinka főzés adómentességét ! ...Hölgyeim és uraim magyar polgárok . Sajnálattal kel közölnöm , örök ellenség EU beleszólt pálinkás belügyünkbe ! Nem hagyjuk magunkat államosítjuk a szeszfőzést és megalakítjuk a NEMZETI NON PROFIT MAGYAR SZESZFŐZÉSI TÁRSASÁGOT . Ügyvezető igazgató Pállfy István lesz . Pályázni ma 11 óráig lehet . ! Pályázati feltételek két nap alatt megérkeznek postán !
Yoda69
Nagyon helyes, legalabb kevesebb alkoholista es ittasan elkovetett gazolas lesz.
Sííva
Csak azt nem értem, hogy az uzsorás devizahitelekkel kapcsolatban miért nem lép az EU! Miért azt a sz@ros 50 liter pálinkát sajnálja? Abból nem jut a brüsszeli diplomatáknak adómentes forint. Mert bizony Ők nem fizetnek adót, ahogy az ide érkező nagykövetek és családtagjaik sem fizetnek ingatlanszerzési illetéket! Ugye milyen aranyos! Pedig Ők nem is 10-20 millás ingatlanokat vásárolnak! Bájos! A nyakát törném aki kitalálta!
pbalage
@nezelodo: gázzal főzd ki, arra működik a rezsicsökkentés is! :)
Szvetlana
Megtanulnak az asszonyok lekvárt főzni:)) Tele lesz az ország "Nagymama lekvárjával"
ez legalább nem kínai lesz, hanem hazai
pbalage
@Szvetlana: házi vegyes guggolós "nagymama lekvárja" :)
Pálinkafőző Rézüst
@Pálinkafőző Rézüst: n=m :)) berezeltem...:)))
Szvetlana
@Pálinkafőző Rézüst: Atyaisten, téged meg leszerelnek:))begyűjtenek a becsületes fémkereskedők:))
nezelodo
@pbalage: Igazad van, ráadásul már a mérőóra cseréért sem kell fizetni, (régen sem kellett), most a reduktorért vasalnak ki belőled tízezreket, mert arról elfeledkezett az azóta már pofára esett Rezsiszilárd.
nezelodo
Szvetlana
Ha nem ismered a nagymama lekvárfőzési technikáját, gondoskodnak a továbbképzésről, ott a Hegedűs Zsuzsa polihisztor nagyasszony, számíthatsz rá. Csibe és disznótartásban, kecskelegeltetésben is verhetetlen volt, a krumplibogarak meg éhen döglöttek a technikája miatt, mert paprikáskrumpli lett a rakókrumpliból azonnal.
magyarbakancs
Fater mi lesz ezzel a sok gyümölcsel?
Kérdi a gyerek az apját.
Anyád meg gyógyul lekvár meg hal pálinka.
Meine Ehre heisst Treue
Fel vagyok háborodva!!! Most mi lesz a milliónyi sötét alkesszal...? DDD
Pálinkafőző Rézüst
@Szvetlana: ma, 13:38.ra: Viktorenkóval az élen..! Kábé úgy fog megvédeni, mint a manyupot!!
szöszmösz
A pálinka fontos része az elégedettségi mutatónak.Egyébként is részegen szép a magyar menyecske, meg szabadságharcos párja, mint a hagyományőrző kultúra részei.
Csizmás Kond
@szöszmösz: ...te nem kell igyál pálinkát...
rokker33
Ugyan már és hogyan fogják ezt betartatni?Minden háznál nem tudnak ott lenni,hogy ellenőrizzék a szomszédom is többet főz mint 50 liter mégse tudnak/tudnának vele semmit se tenni és ez így van jól!A magyar pálinkafőzés és pálinka ivás az hagyomány.Ez ellen semmilyen uniós rendelet nem tud tenni és ne mondják már meg hogy mit csináljon a magyar gazda a gyümölcséből amit saját maga termesztett!
F_Viktor
Fanyalgóknak, és EU elleneseknek, itt a lényeg:
"...az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele."

Ezt a törvényt az az EP alkotta, melyben szép számmal ott ülnek a magyar képviselők is.
Miért nem háborogtok a magyar 2/3 ellen, akik egyöntetűen megszavazták a 27 százalékos ÁFA-t?
Vagy miért nem jártattátok akkor a szátokat, mikor ugyanez a 2/3 megszavazta az EU plafont jelentő üzemanyagok jövedéki adóját?

Titeket nem a pálinka 50 literig ingyenes házi főzésének megtiltása háborít fel, hanem EU ellenességetek beszél belőletek.

No, ezért vagytok Európa cigányai, ugyanúgy viselkedtek, mint az általatok nagyon elítélt cigányság, képtelenek vagytok egy adott közösségbe beintegrálódni, parlamenti törvényeit elfogadni!
Zsuga
Viktor nagyon is tisztában volt új, pálinkafőzős törvényének meghozatalának következményeivel, de azzal is, hogy saját népszerúségének mekkora lökést ad ezzel a pálinka kedvelők és az azt értékesítők körében. Akkor most ki fogja kártalanítani - az uniós bünti mellett - a pálinkafőzőkre beruházók kiadásait? Ez lesz következő megvívandó szabadságharc az EU-val szemben, hogy megvívjuk legújabb hungarikumunk adómentes előállításának jogát. Vajon sikerül-e? Ha igen, Viktor glóriájának ragyogása tovább fokozódik.
F_Viktor
@Zsuga: Pálinkafőzés nem magyar privilégium, ha megnézem a környező országokat, horvátok, szerbek is nagy mennyiségben, szinte minden háznál főznek hazai minőségű házi pálinkát.
Nem tudom Horvátországban hogyan adóznak, de az EU-ba készülő Szerbiában nincs rá állami adó, nincs mennyiségi korlátozás, még az üst mérete sincs 100 literben maximalizálva, mint nálunk.
kukac50
Orbán a fogyasztási adót jobbnak tartja mint a pálinka adót!
Kuktába is lehet főzni annyit ami a családnak kell csak sokáig tart.
Az uniós jogoknak ellent mond Orbán!
Na a pálinkafőzésért harcoljon,hanem az uniós fizetésekért nyugdíjakért és a járulékokért!
Az élelmiszer áfájának uniós szinten tartásáért,ami 9% körül van, a mi fizetésünkhöz mérten a 27%-os áfa pofátlanul magas!
nyanya001
Az alapvető élelmiszereken, a gyógyszereken lehet 27 % ÁFA
a házi pálinkafőzés az legyen adómentes !
Igazán emberséges ez a kormány továbbra is !
Sííva
A francba emberek ne adjatok már nekik tippeket! Az övéké már rég elfogyott és amit itt viccből összeírogattok azt ők halál komolyan veszik!
Desischado
@kukac50: Jól mondtad, Kukac! Ez lenne a lényeg! De ez nem érdekli a nagy "szabadságharcost", csak a pálinka!
Egyébként én nem iszom, és bocsi, de utálom a pálinkát, de megértem, aki szereti, de nem ezért kéne harcolni, hanem azokért, amikről Kukac írt!
És osztom mégy Nyanya, és F Viktor véleményét is! Nekik van igazuk, én is ezen a véleményen vagyok!
Rézüst, meg ne halj itt nekem! Hiányoznál nagyon! Nekem legalábbis!
nezelodo
"ne mondják már meg hogy mit csináljon a magyar gazda a gyümölcséből amit saját maga termesztett!"

Főzzön belőle bio lekvárt, aztán árulja az MDF biopicon... Ja hogy már MDF sincs a biopiacot meg be akarják zárni, csak a polgári engedetlenség tartja életben a szabálytalanságok miatt. Jaj hát akkor mi lesz velünk jövedéki adós pálasszal? Nem lesz nagy változás, az első királyság alatt a bort is azzá tette Orbán, túléltük, legfeljebb néhány tízezer hektár szőlő meg ugyanannyi munkahely veszett oda a hülyeség miegy a naaaagy hozzáértésük miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.