A bejövő hívás egy gombnyomással történő visszautasítása már a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütköző cselekedet – írta a Népszava.

A Kúria döntése szerint büntetendő telefonhasználatnak minősül még az is, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük és „használjuk" mobiltelefonunkat.

A lap pénteki számában, az Ügyvédvilág.hu beszámolója alapján írták, hogy a Kúriáig jutott egy ügy, amelyben a rendőrök bírságot akartak kiszabni valakire, aki vezetés közben kezében tartotta a telefont. A felperes a szabálysértést nem ismerte el, mert a bejövő hívást azonnal kinyomta, pontosan azért, hogy ne kövessen el szabálysértést – ezt a járműben ülő tanú is bizonyította.

A bíróságok rendre a rendőrségnek adtak igazat, végül a Kúria is így döntött.

Az indoklás szerint a mobiltelefon használata a telefonhívás fogadását, kezdeményezését vagy visszautasítását is felöleli. Minden olyan eset szabálysértésnek minősül, amikor a sofőr a mobil funkcióit igénybe veszi, figyelmét akár egy pillanatra is elvonva ezzel a vezetéstől. Akár egy gombnyomás is balesetveszélyes lehet, ezért a KRESZ vonatkozó bekezdése autóvezetés közben a mobiltelefon bárminemű használatát tilalmazza.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Akkor a qrbán lánya mit kap a telefonálásért? Ott a fénykép bizonyítéknak...tudom mit fog kapni...semmit...hogy miért? Csak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Akkor a qrbán lánya mit kap a telefonálásért? Ott a fénykép bizonyítéknak...tudom mit fog kapni...semmit...hogy miért? Csak!
Senara
@Hellcat: Ő egy új telefont mert a régit lenyúlták a világraszóló p...lagzin .
lópicigáspár
És aki a rádiót piszkálja azzal mi lesz? Ki lehet dobni az összes kihangosítós rádiót, hisz azért is le kell nyúlni a készülékhez.
nezelodo
Az imént panaszolta valaki, tízezret fizetett,mert lefotózta a súlyos bűnökre vadászó közeg , hogy nincs bekötve a biztonsági öve. Perceken belül a központi képelemzőktől jött a fényképező rendőrnek az ukáz, és szedte a pénzt. Hál' Istennek a betörők ezalatt zavartalanul dolgozhatnak, akár még a munkáját végző utca kisrendőr házában is. Istenem, ha ott is ilyen fürge lenne a Sanya Bá' apparátusa!
pityuka
Tíz autósból kilenc folyamatosan telefonál, tíz autósból kilenc nem használja egyáltalán az indexet és a rendőrség évek óta tehetetlen.
Fradigege
És ha én megvakarom a tökömet? Fingani azért csak lehet? Pislogok? Abban a pillanatban nem látok semmit. Az is nagyon veszélyes.
1magyar
Egyetértek a rendelettel, annyi hülye kóválygó autós van kezében a telefonnal és még gesztikulál is.
Egyszer én is megmentettem a zebrán egy ilyen autós elől a gyalogos életét,visszarántva.
lópicigáspár
@Fradigege: Tüsszentettél már vezetés közben!? Még az ember szíve is megáll egy pillanatra! Halál a tüsszentőkre! :-)
1magyar
@lópicigáspár: Igen, a telefonon kívül is van elég zavaró tényező.
lópicigáspár
@1magyar: Igen, az összes többi közlekedő! :-)
nemkati
@lópicigáspár: Ja, állítólag nem lehet úgy tüsszenteni, hogy egy pillanatra ne csukd be a szemed. Én is próbáltam a szemem ilyenkor nyitva tartani, nem megy. Az a pillanat meg pont elég egy balesethez. De ha baleset nincs is, viszont a rendőr rajtakap a tüsszentésen, háááát... akár a jogsid is bánhatja. :)
Fradigege
@lópicigáspár: Ez az! Az anyjukat. Ez az eszükbe sem jutott. Életveszélyben forog az utakon a Nemzet! Labdázni tilos! Bújocskázni tilos! Tilos a fagyizás a zebrán! Járdán tilos a cipőkötés! Ezek mind-mind rizikó faktorok.
nemkati
@Fradigege: Csak gondoskodnak rólunk, az életünket védik, ne legyél már ennyire negatív! :)

@1magyar: Biztos velem van vaj, de már egy órája látok egy ilyen sort a 20:01-es beírásod végén:

Kihallgatnak egy embert a köpködős inzultus miatt
Rogánék eladták a Párizsi Udvart
Büntetés jár a telefont kinyomóknak is
Elítélték Pesty Lászlót Bajnai rágalmazásáért
800 millióval lett gazdagabb fél év alatt Mészáros
Gyurcsány: kevesebb megszállási emlékmű, több két tannyelvű iskola kell
Nyilvánosságra kell hozni a trafikpályázatokat

Csatlakozzon a Facebookon!


Mi ez? Felhasználási feltételek Adatvédelem Impresszum Médiaajánlat RSS Illesszen híreket a blogjára!
Propeller – Friss hírek és vélemények folyamatosan. © 2008-2014

Vagy csak a szemem káprázik?
nemkati
És lőn: azok a sorok eltűntek. Hát, így jártam, eltűnt a bizonyíték. Ilyet érezhetett Simon Gábor is. :(
Desischado
Azért ez már túlzás! A kisembereket mindenért atrocitálják, bezzeg hazugovics kölyke vígan telefonálhat, az nem baj! A nyavaja törné ki őket!
kkalman
Vezessen úgy az, az Isten barma, aki kitalálta, hogy kinyomni is tilos a telefont, hogy az folyamatosan csörög. Kíváncsi lennék, meddig bírja.
bögöly
Az összes pizzafutárnak,taxisnak,meg még vagy 100 folyamatos fuvarban lévő szakmamának.

Ui:- Jéééézusom,csak annyi tizesem lenne,ahány rendőrt láttam már vezetés közben telefonálni.
Tényleg!
Őket hogyan fogják a rádión keresztül utasítgatni?
kukac50
A cigány bűnözést kellene ilyen szigorral büntetni!
Az autósokról még a keresztvizet is levakarja Orbán!
Meine Ehre heisst Treue
@pityuka: Ha 10 autóból 9-et kivonnának a forgalomból, mindjárt jobb lenne a helyzet a baleseteket és a környezeti terhelést tekintve.
Meine Ehre heisst Treue
@lópicigáspár: @Fradigege: Ne legyünk cinikusak! Attól, hogy léteznek azok amiket felsoroltatok, még nem jelenti azt, hogy telefonálhat vagy a telefonjával babrálhat. Ha ezt betartanák, akkor egy veszélyes tényezővel kevesebb lenne. A biztonság az első.

Ez olyan, mint amikor látok egy elhajított használt papír zsebkendőt és úgy gondolom, hogy én is szemetelhetek. Amikor megbüntetnek (vagy a közteres csak szóvá teszi jobb esetben), arra hivatkozom, hogy más is szemetel. Ez jellegzetes unintelligens (nagyon finom voltam, hogy ne legyek sértő és trágár!!!) magyar mentalitás!!!

(Az autósnak egyébként lehetősége van kihangosítani vagy némítani a készüléket, 2014-et írunk!!!)
lópicigáspár
@Meine Ehre heisst Treue: Összekevered a cinizmust az iróniával! Én kihangosítót használok, általában a telefonom a táskámban van és ha nem muszáj nem hívok senkit. Viszont, ha hívnak, a kihangosítóhoz is matatni kell, nem jó ez sehogy sem.
Meine Ehre heisst Treue
@lópicigáspár: Igen, ezt elfelejtettem. Akkor mégiscsak a némítás a legjobb, akkor a bejövő hívás nem tereli el a vezető figyelmét.
lópicigáspár
@Meine Ehre heisst Treue: Járhat nekem a szemem, mint a sublótfiók, ha egy alvó román kamionos ledúr az útról! :-(
Meine Ehre heisst Treue
@lópicigáspár: Az biztos! De mindenre nem lehet felkészülni, viszont oda kell figyelni legalább arra a néhány dologra, amit meg tudunk tenni, elvégre hazavárják az embert.
Yoda69
@nyanya001: A fideszes sutymakokra ez a torveny nem vonatkozik, csak a rabszolgakra.
Proli
Létezik fülhallgató, tyúkbél nélküli is.
Én bizony egyetértek a döntéssel!
Miért?
Mert ha nem értek vele egyet akkor sem változik semmi :(
Nil
Rádió, cd, szivargyújtó, gyerek leesett játéka, cumisüveg, stb.
Kérdem én mire vannak a kihangosító szerkentyűk ha nem lehet használni?
TAlán jó lenne ha a mobilozó buszvezetőket figyelnék a rendőrök - amikor folyamatosan dumál, közben kanyarog, fékez, ajtót nyit-zár stb.
Még valami- a folyamatosan csengő telefon ugyanannyira elvonja a figyelmet- sőt tovább tart - és utána ott van hogy vajon ki hívott és miért. HA kihangosítóval felveszi akkor meg csak olyan mintha az utasával beszélgetne vezetés közben - bár lehet hogy ezt is meg fogják tiltani lassan

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.