Megszüntette előzetes letartóztatását a csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított Simon Gábor volt szocialista képviselőnek, az MSZP egykori elnökhelyettesének, és egyúttal elrendelte házi őrizetét a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

"A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság 2014. május 12-i végzésével megszüntette S. Gábor előzetes letartóztatását és a házi őrizetét rendelte el abban a büntetőügyben, melyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt" – olvasható a törvényszék honlapján a Póta Péter sajtszóvivő által jegyzett közleményben.

A döntés indoklása felidézi, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság április 7-ei elsőfokú végzésében július 12. napjáig hosszabbította meg S. Gábor előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel. Az elsőfokú döntés ellen azonban a gyanúsított és védője fellebbezett, és azt a Fővárosi Törvényszék részben alaposnak talált.

A hétfői másodfokú határozat szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények megalapozott gyanúja továbbra is fennáll. A törvényszék álláspontja szerint azonban a gyanúsított rendezett egzisztenciális és családi körülményei gyengítik a szökés, elrejtőzés veszélyét, és már nem áll fenn a bizonyítás megnehezítésének veszélye, hiszen az okirati bizonyítékokat a nyomozó hatóság már lefoglalta, azok szinte teljes körűen rendelkezésére állnak.

A törvényszék rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg: megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén S. Gábor szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el, vagyis a bűnismétlés veszélye fennáll.

A másodfokú bíróság kimondta, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is indokolt kényszerintézkedés alkalmazása, de már nem szükséges legszigorúbb formájának, az előzetes letartóztatásnak a fenntartása. A házi őrizet kellően szolgálja a büntetőeljárás érdekét.

A hétfőn elrendelt házi őrizet az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során meghozandó határozatáig, de legfeljebb 2014. július 12-éig tart. A házi őrizet szabályainak betartását a rendőrségnek mozgásérzékelővel kell ellenőriznie.

A hétfői végzés indoklásában említett Simon Gábor elleni korábbi vádemelés kapcsán Póta Péter az MTI érdeklődésére elmondta: abban az ügyben tavaly emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség két személy ellen. Egyikük az ügyészség szerint tettesként, társa Simon Gábor pedig bűnsegédként követett el 2008-ban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sérelmére folytatólagosan, üzletszerűen kisebb kárt okozó csalást.

Annak a vádiratnak a lényege szerint 240 ezer forintos kárt okoztak a vádlottak egy tanácsadási szerződés kapcsán. Simon terhére azt rója az ügyészség, hogy valótlan teljesítésigazolásokat írt alá, amelyeket a számlákkal együtt a tettesként megvádolt személy benyújtott a minisztériumnak. Az okozott kár a vád szerint nem térült meg. Az iratok tanúsága szerint Simon mentelmi jogát abban az ügyben tavaly márciusban függesztette fel az Országgyűlés, decemberben pedig az ügyészség benyújtotta a vádiratot – mondta el Póta Péter.

A mentelmi joggal kapcsolatos parlamenti eljárásban tavaly tavasszal nyilvánosságra került, hogy Simon Gábor munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül.

Az ügyészség szerint azonban a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor a politikus nem is tartózkodott Magyarországon. A bűnüldöző hatóságok szerint Simon Gábor a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével bűnsegédként nyújtott segítséget a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez.

Tavaly tavasszal a mentelmi bizottság MSZP-s tagjai zaklató jellegűnek minősítették az ügyészségi indítványt, és a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavaztak. A kormánypártiak viszont azzal érveltek, a testületnek nincs hatásköre arra, hogy a tényállást vizsgálja, ugyanakkor közvádas ügyben töretlen gyakorlat, hogy a kiadás mellett foglalnak állást.

Simon Gábor a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló parlamenti szavazás előtt koncepciózusnak nevezte az eljárást, és azzal magyarázta, hogy baloldali képviselőként "szálka a hatalom szemében". Azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és megvédi magát, valamint az ügy többi érintettjét.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Győzött a fideSS, a győzelmi vacsora is megvolt a Gundelban, bissau-guineai útlevél sincs, simon elvtársra sincs már szükség.
Atya ég, ez is mekkora választási átverés volt a fideSS részéről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Csizmás Kond: cicamica... Otodik hozzaszolo voltam ehhez a cikkhez olvasd...es aztan hozongj...
Csizmás Kond
@bundi: Nem a sorszámot figyelem hanem ki mit kérdez tőlem...és igyekszek arra válaszolni.
bundi
@Csizmás Kond: oké
de mint céloztam rá...magát a cikket és a hivatkozást is többször bemásoltuk, nem csak itt hanem máshol is, és asszerint is az útlevél volt a fő ok, hogy letartóztatták...
nepszava.hu/cikk/1020317-rejtegetik-simon-allitolagos-utlevelet
"Az, hogy a volt politikus elhagyhatta a börtönt, azt erősítheti, hogy az ügyészség csak "revorverezett" az állítólagos bissau-guineai útlevéllel, amellyel a legszigorúbb kényszerintézkedés szükségességét alátámasztották, ám valójában ilyen úti okmány nem létezik."
ha az ügyészség nem akarta volna égetni magát már az első kéréskor meglobogtathatta volna a bíróság előtt ezzel kihúzva az egész ügy méregfogát...de miért nem tette...főleg annak tényében, hogy emiatt tartóztatták le...
vagy ha a népszava nem a te ízlésednek megfelelő...
hvg.hu/itthon/20140405_Nepszava_Simon_tagadta_hogy_kulfoldi_utle#rss
"A volt politikus ügyvédje, Nagy István a lapnak elmondta: mivel Simon előzetes letartóztatásának egyik fő indoka az állítólagos útlevél volt, bizonyítási indítványokat tett ezzel kapcsolatban, vagyis azt kérték, hogy az ügyészség nyilatkoztassa a MagNet Bank alkalmazottait, látták-e Simont a bankban, illetve a vádhatóság foglalja le a pénzintézet biztonsági kameráinak felvételeit bizonyítékként. Azt is kérték, hogy az ügyészség - ha valóban lefoglalták a külföldi útlevelet - mutassa azt be neki."
de olvasgass ...mint kértem...
gepnarancs.hu/2014/05/ime-edvin-marton-bissau-guineai-utlevele/
a gépnarancson kicsit ráálltak az ügyre, és egyre furább dolgok derülnek ki...
gepnarancs.hu/2014/05/welsz-szivesseget-tett-a-simon-ugyben/
és van több is...
hvg.hu/itthon/20140402_A_Magyar_Nemzet_mar_meg_is_oldotta_a_Simo
de tudom te mindent tudsz...ezért is kérlek segíts megvilágosodni miért is bűnös simon, és miért tartották, és tartják jelenleg is fogva?
Csizmás Kond
@bundi: Ezek egytől egyig újságcikkek, vélemények és azok alapján történt megállapítások, Hivatalos nyilatkozat amíg nem történik addig igaz jól elbeszélgetünk de nem tudhatjuk mi a valóság.
bundi
@Csizmás Kond: mi az esélye, hogy az ügyészség beismeri, hogy koncepciós pert indított az mszp elnökhelyettese parlamenti képviselő ellen, csupán a választások befolyásolása végett?
és ennek mi lenne a következménye...
ennek fényében szerinted van-e esélye, hogy az ügyészség hamut szórva a fejére, beismerjen valamit...
de mondom...mutassák be a bizonyítékokat...emeljenek vádat... had végezhesse a szájerné a dolgát és ítélhesse el végre ezt a politikusbűnözőt...
elvégre erre van a fidesz gépezete kitalálva nem?
az mno szivárogtat...a volt udzrt-sek bizonyítékokat gyűjtenek, vagy kreálnak...a volt személyitestőr látványosan rohamosztagosokkal letartóztat...polt péter vádol...szájerné ítél...az mtva, az mti vel karöltve felkapja az ítéletet és világgákürtöli...a vezér meg ezért szélsőségesnek nyilváníttat mindenkit aki nem fideszes...
ugye ezt szeretnétek...hát csak tegyétek...lobogtassák meg az útlevelet, mutassák meg a felvételeket, amikor használta is...hadd szörnyülködjenek az emberek az ilyen alávaló politikusbűnözőkön...
de ha az igazságra vagy kíváncsi akkor ne dőlj be az mno-nak, ne ítélj a hírei alapján...az mtva ne kapjon fel röpke híreket, csak lejáratás végett, főleg ne választások előtt...
így gondolod?
"Ezek egytől egyig újságcikkek, vélemények és azok alapján történt megállapítások, Hivatalos nyilatkozat amíg nem történik addig igaz jól elbeszélgetünk de nem tudhatjuk mi a valóság."
mert te mondtad...ezek csak újsághírek, de előtte te hivatkoztál a lapokra...
"Írják a lapok, olvasd el inkább ott, akkor nem vádolhatsz azzal hogy én hazudok."
a másik a szomszédom apját láttad? ha azt mondom halott elhiszed?
mert a kora alapján a dédnagyapáddal ellentétben még élhet...
csak mert azt mondom,...elhiszed, hogy halott...
mi van, ha wellsz a szolgálataiért cserébe új személyazonosságot kért, amit az interpol sem köröz...
esély megvan erre is...
Csizmás Kond
@bundi: Mi az alapja hogy koncsepciót emlegetsz ?
...és szerintem lesz magyarázat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.