Orbán Viktor szerint maradéktalanul szolgálja az Magyarország érdekeit az Európai Bizottság és az ország közötti partnerségi megállapodás.

A miniszterelnök erről csütörtökön beszélt újságíróknak Budapesten, annak kapcsán, hogy José Manuel Barroso, a bizottság leköszönő elnöke átadta a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait a 2014 és 2020 közötti uniós források felhasználásáról.

A kormányfő hangsúlyozta: a cél az volt, hogy az ország számára elérhető források 60 százaléka a magyar gazdaságba kerüljön. Mint mondta, a bizottság elnöke partner volt ebben.

Hozzátette: változott a forrásfelhasználás kezelési, igazgatási rendje is, amelyet a forrásfelhasználás belső arányainak módosítása mellett szintén el kellett fogadnia az uniónak. Orbán Viktor hangsúlyozta: az átláthatóbbá, egyszerűbbé és ésszerűbbé vált, és teljes összhangban áll a kormány gazdaságfejlesztési szakpolitikájával.

Orbán: a dokumentum maradéktalanul szolgálja az ország érdekeit

A miniszterelnök a forrásokat nemzetgazdasági perspektívából úgy értékelte: a külföldi tőkebefektetők nagyjából akkora összegű hozamot visznek ki az országból, mint amennyi uniós forrás az országba érkezik. Vagyis ha nem lenne az uniós támogatási rendszer, felborulna a nemzetgazdaság egyensúlya.

A forrásoknak köszönhetően azonban egyenrangú európai polgároknak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból – összegezte a miniszterelnök, aki szerint, ha jól hasznosulnak a pénzek, hét év múlva egy fejlett ország lehetünk, amely magas szinten képes az önfenntartásra és önépítésre. Olyan ország, amely képes lesz gyorsabban törleszteni az adósságait, mint az elmúlt hét évben – tette hozzá.

A miniszterelnök köszöntette a bizottság tíz év után leköszönő elnökét is, akiről azt mondta: kihívásokkal teli időszakban volt képes biztos kézzel irányítani az unió hajóját.

Hozzátette: Magyarország az unióban történő "helyfoglalásának" tíz évében, különösen a 2010 után beépítette az unió kereteibe saját gazdasági és társadalmi modelljét, és elfogadta az unió alappilléreit, a demokrácia, piacgazdaság, nemzeti szuverenitás és az európai integráció erősítését.

Az elnökkel folytatott vitákról szólva megjegyezte: ezeknek köszönhetően mára Magyarország az egyetlen az unióban, amelyet a bizottság "a sarkától a füléig az európai értékek szempontjából átvilágított", amelyet az ország késői alkotmányázásával indokolt. Az új alaptörvény pedig mindig felveti az európai értékekkel való összhang kérdését – mondta.

A vitákat sikerült rendezni – folytatta –, ezek közül az ombudsman személye körüli vitákat említette kivételnél, amelyet még el kell fogadnia a bizottságnak.

"A bizottságot Magyarország mindig is az egyetlen pártatlan félnek fogadta el az unión belül" – jelentette ki Orbán Viktor, aki a tisztesség, az egyenlő elbánás szempontjából az egyetlen menedéknek nevezte az Európai Bizottságot, ezért köszönetet mondott José Manuel Barrosonak.

A tájékoztatón Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő az Európai Bizottság által augusztus 29-én jóváhagyott dokumentumról szólva elmondta: Magyarország a kohéziós alapokból 21,9 milliárd eurónyi, a vidékfejlesztési alapból 3,4 milliárd eurónyi, míg az európai halászati és tengerügyi alapból 39 millió eurónyi támogatásban részesül. Hangsúlyozta: az összegek hozzájárulnak a munkanélküliség kezeléséhez, a versenyképesség növeléséhez, a gazdasági növekedés előmozdításához, és ösztönzik az innovációt, a képzést és az oktatást. Lendületet adnak a vállalkozásoknak és elősegítik a környezetbarát gazdaság kialakítását – közölte.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
ezt megnézed, beszarsz, alig vártam, mikor lesz már valami orbán, vagy valami avatás:

www.youtube.com/watch?v=h1uq6RykzW4
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cukkini
Itt vagyok. Örüljetek emberek. Bölcsüljek. Ölemből üljetek le a helyetekre,
s annak megfelelően képviselve Magyarország nyelve szépségét?
Az EU rajong a jelenlegi magyar politikáért. Semmi pénzért nem támogatná Orbánék leváltását. Kormányunk aranybánya a bankoknak és az EU-nak.
Szinte annyit kaptunk, amennyit idő előtt visszafizetett a mostani kormány a bankok részére:
Az önkormányzatok teljes adósságának, lenullázásának köszönhetően.
Cukkini
Itt-ott szakított, vakított felfogásunk, irigykedő „nem” szokásunk érvényesül, és végén feszül az aláásunk érdek a politikában?
Ez van szép kicsi hazánkban. Mostanában javában. Bálban.
Súrolópor meggondoltan, olyan jókor súrolhatná eszünk tájékát a megtisztulás érdekében. Ésszel meg nem fogható, ami kézzel tapintható? Mi tapintatlanok vagyunk. Ártatlanok mellett sem harcolunk eléggé?
Cukkini
Förtelem. Értelem hirtelen nem áll meg mellettem, s engem elhagyva másokat keres. így lettem értelmetlen „szemtelen” esztelen szöveges.
koszpeko
@pbalage: :D
Ez mélységesen megható.
A könnyeimet nyelem, a büszkeségtől hízik a májam!
Tényleg.
:D
troppauerhumer
Most akkor van élet az EU-n kívül vagy nincs?
Reggeli nyilatkozatából a Kossuth rádióban nagyon hallgatott erről a megjegyzésről, de a beidomított riporterek se mernek rákérdezni.
Finoman közölte, hogy az EU vezetői nem hülyék és nem felejtenek, pontosan tudják, hogy hányszor küldött a magyar kormány a budapestitől eltérő szöveget Brüsszelbe.
Scheppele írása arról, hogyan játssza ki a magyar kormány az európai és jogállami szabályokat.
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/114243
Európa a sok kis nemzetállam megléte és lakosságuk állandó nacionalista "hergelése" következtében az utóbbi 100 évben a világ egyik legveszélyesebb tűzfészke lett. A két legnagyobb világháború sem véletlenül indult ki Európából. És ez a veszély mindaddig továbbra is fennáll, amíg nem jön létre egy külpolitikailag- gazdaságilag- és hadügyileg teljesen integrált Európai Unió. Ez ellen természetesen körömszakadtáig "harcolnak" a kis nemzetállamok nagy hatalomra szert tett mini diktátorai az Őket támogató, velük kollaboráló és haszonélvező "kiváltságosaikkal". A kisemmizett, legalábbis háttérbe szorított nagy többség száját pedig elsősorban jól hangzó nacionalista trükkökkel és látszat engedményekkel fogják be, illetve vezetik félre. Ezt a "szemfényvesztést" emelte tökélyre Orbán is és elérte, hogy "szabaccságharcoljunk" az Unió ellen, miközben az Unió pénze nélkül hónapok alatt összeomlana az ország gazdasága. Most -hála az "elkápráztatott" (és szúk látókörű) szavazóknak- újabb négy évig folytatódik az ország anyagi és szellemi javainak a FideSSesítése , eltékozlása. Hozzáteszem: " ha az EU-s pénzről levennék Magyarországot, akkor valószínűleg az a beteg rövid időn belüli halálát okozná..." Ez az a kijelentés, amit sokan nem akarnak tudomásul venni, helyette a régi idők dicsőségével próbálnak érvelni. Egy az USA-ban élő vendég prof. mondta a BME-n, hogy a magyarokkal az a gond, hogy mindig a dicső? múltjukkal vannak elfoglalva, ezért nem érnek rá a jelenükkel és a jövőjükkel foglalkozni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.