Munkások nélkül nem fog előremenni az ország – mondta Orbán Viktor a Büttner Kft. új CNC tanműhelyének avatásán kedden Nagyatádon.

A miniszterelnök az ünnepségen megjelent szakmunkástanulókhoz szólva úgy fogalmazott: örül annak, hogy vannak diákok, akik dolgozni és tanulni akarnak és örül annak is, hogy vannak tanítóik, nevelőik, oktatóik, akik készek arra, hogy tudásukat átadják.

A kormányfő arra az önmagának feltett kérdésre, hogy mitől megy előre az ország, azt mondta: "egy dolgot biztosan tudunk, munkások nélkül nem fog előremenni az ország", és ehhez kellenek azok a vállalkozások is, ahol a munkások dolgozni tudnak.

Ha az ilyen Büttner-féle vállalkozásokból lesz néhány ezer, akkor olyan gazdaságunk lesz, amit semmilyen pénzügyi válság nem képes feldönteni – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: munkások nélkül nem fog előremenni az ország

A kormányfő a szakképzés fontosságáról szólva úgy vélekedett: egy közepesen elvégzett "csak" általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozások sikerének akadályaként a sokszor említett tőkehiány vagy esetleg a piac szűkössége mellett van "egy másik nehézség is: el fognak fogyni Magyarországon a hadra fogható, jól képzett szakmunkások".

Ezt megelőzendőn, a miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy azokat, akik ma nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, beiskolázzák annak érdekében, hogy a magyar ipar rohamosan növekvő minőségi munkaerő iránti igényét ki lehessen elégíteni.

"Fontos, hogy művelt embereink legyenek, de legalább olyan fontos, hogy meg is éljünk, hogy legyen aki dolgozik, aki fenntartja az országot és aztán majd, ha tehetséges, akkor a szakmunkásképző után magasabb ívű pályára is léphet" – fogalmazott Orbán Viktor. Jelezte: dolgoznak egy új szakképzési rendszeren és egy olyan karrierpályán, ami lehetővé teszi, hogy a tehetséges fiatalok, szakmunkásként kezdve, tovább tudjanak lépni, eljuthassanak akár főiskolára vagy egyetemre is.

Orván Viktor komoly problémaként említette, hogy a munka becsülete a tanulással szemben hátrébb szorult, illetve a munka és a tanulás szembe került egymással. "Az országban nagyon sok helyen a munka becsülete elpárolgott – mondta, hozzátéve: azokat az embereket, akiknek a műhelyben koszos a kezük, olajos a ruhájuk, meg bakancsban dolgoznak, sokkal kevesebb megbecsülés érte az elmúlt időszakban, mint ami nekik kijárt volna".

Márpedig nélkülük sem a Büttner Kft., sem Magyarország gazdasága nem lehet sikeres, ezért nekünk jobban meg kell becsülnünk a szakmunkásainkat – hangoztatta a miniszterelnök.

A jövőről szólva Orbán Viktor közölte: dolgoznak azon, hogy a magyar kis- és középvállalkozások támogatási rendszerét átalakítsák annak érdekében, hogy az ebből a kategóriából "kinövekedő" cégeknek ne szűküljenek be a lehetőségeik, juthassanak fejlesztési forrásokhoz.

Büttner Tamás ügyvezető igazgató az egy időben 12 tanulónak gyakorlati lehetőséget biztosító tanműhely ünnepélyes átadásán elmondta: a 15 millió forintból megvalósított beruházáshoz 12 millió forint támogatást nyertek el. A hárommillió forint önerőn felül további ötmillió forintot fordítottak a műhely építészeti kialakítására és szerszámokra – tette hozzá.

Jó helyre jött a támogatás – mondta az ügyvezető igazgató, hangsúlyozva: cégük azon középvállalkozások egyike, amelyik írásos szerződés nélkül is a kormány stratégai partnere.

Közölte: a szerszámgyártással foglalkozó kft. folyamatosan igényli az innovatív megoldásokat. Ha ezek megvalósítására kellő figyelmet fordítanak, és ehhez támogatást is kapnak, akkor szinte korlátlan piaci bővülés érhető el – jegyezte meg a cégvezető.

Elmondta, a 22 évvel ezelőtt "nulláról indult" cégnek 250 dolgozója, 30 állandó bedolgozója és tíz állandó beszállítója van. Árbetételük ez évben megközelíti az ötmilliárd forintot. A szakmunkások képzésének középfokon 12 éve biztosítanak gyakorló helyet, ebben az évben pedig már mérnök hallgatókat is fogadnak.

A Büttner Kft. Nagyatád egyik legnagyobb foglalkoztatója, a termékeinek mintegy 70 százalékát külföldön, főként Németországban értékesíti.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Jól hangzik ez annak a szájából aki soha életében nem dolgozott, csak a politikából, az ország testén való káros élősködésből szerzett nem kevés pénzt és hatalmat.
m.macskosz
@nyanya001: Orbánnak meg kiguglizták és megmutatták, hogy néz ki egy MUNKÁS.
volvós
...Orbán Viktor: munkások nélkül nem fog előremenni az ország..."

Igen !!! KÖZ-munkások nélkül !!!
m.macskosz
@volvós: Közmunkásokkal sem, amennyiben a közmunkás balról jobbra,
majd jobbról balra söprögeti a faleveleket.
volvós
@m.macskosz: Az attól függ, a közmunkás jobbos, vagy balos !!
m.macskosz
@volvós: Az tök mindegy: sem az államtitkárok sem az avarsöprögetők
tevékenységéből nem lesz gazdasági növekedés. :(
Bár, a kár kisebb lenne, ha pl.egy államtitkár is annyi nettót vinne haza,
mint egy közmunkás...:)
bundi
Elgondolkodtam azon ...a vezér tisztában van-e azzal hogy egy tanműhelynek mi is a funkciója...valamint akik ott végeznek azok merre veszik az irányt? európa melyik felén kezdenek dolgozni...
m.macskosz
@bundi: Lehet, hogy szerinte a CNC-t úgy kell ejteni, hogy szí en szí.
Kamcsatka
@m.macskosz: Igen, és azt már hetedikben oktatják, hogy aki a CNN-t és aCNC-t nézi abból nem lesz jó félázsiai /munkás/.
m.macskosz
propeller.hu/itthon
Most nézem, hogy a kék köpenyes nagyanyó kinézetű hölgy nem nyugdíjas korú még?
Grafix69
Azért a szakmunkás képzést is sikeresen le építették, és talán ez volt a legnagyobb hiba persze ehhez hozzá társult a fiatal társadalom degradáló nézeteinek a tudatos kiépítése is ami abban nyilvánult meg , hogy fizikai munkát végző emberek csak primitívek lehetnek. Főiskola egyetem és mondva csinált szakokkal is meglehet élni munka nélkül és jövedelmezőbb bérekkel. Nos ez nem igazán vált be a munka alapú társadalomban. Nincs motiváció a szakmák iránt a fiatalok körében de igazából lehetőség sem sok van a szakmák terén. Nyilván való szükség van felső végzettségű emberekre de lentről kellet volna építkezni felfelé nem fentről lefelé. Megfelelő jövedelmekkel érdekelt lehet egy fiatal is a szakmák iránt , de mint tudjuk sem a példa sem az élet nem ezt tükrözi Magyarországon.
Szimba
"egy dolgot biztosan tudunk, munkások nélkül nem fog előremenni az ország", munkások vannak,csak munkahely nincs. Ezt nem tudja?
Fradigege
Okos tojás. Azt sem tudja mi az hogy munka. A gyerekek sem fogtak még lapátot soha az életben, úgymint ő sem fogott lapátot. Nagyon nem bírom az ilyen suttyó sunyi megmondó embereket. Furcsa egy cigány szájából, hogy munka.
Meine Ehre heisst Treue
A munkásokhoz viszont munkahely (egymillió elég is lenne) szükségeltetik, ahol emberileg és anyagilag is el vannak ismerve, meg vannak becsülve.
miazavalami
@m.macskosz: Itt néha besöprik a vízelvezetőbe...
KERKA
@Grafix69: Teljesen egyetértek veled. Itt az a baj, hogy a szakmunkásképzést az ipari kamara irányítja, kivették az oktatásból. Így most nem szakmunkásképzés, hanem segédmunkásképzés folyik. De hol van szükség segédmunkásra???
Pálinkafőző Rézüst
Orbán Viktor: munkások nélkül nem fog előremenni az ország, hiszen én sem voltam az sossem, (jjól írtam, Pajja báccsó?) tehhát mitet iss akartamm mondani eftássak?? Ja majj d kissegít a verőce izé a hernyóval...:))) No kábéé ennyit is értek eftássak... Ja és kis román izé, ezt nincs miért töröltetni...:)))))))) kabbe...bodó...
Grafix69
@Horizont: Azonos a véleményem a tiedével ,lehetne erről a folyamatról hosszasan is írni de szerintem mindenki tudja, hogy mi is történt 10-20 év alatt , demográfiai okok miatt is bekövetkeztek változások. Amikor azt írom ,hogy az élelmiszer iparban ami azért jelentős ágazat volt Magyarországon, szóval olyan mértékű mélyrepülés történt ami katasztrófa az egész országnak. Hozzá társult még az élelmiszeripar teljes eladása( cukorgyárak, növényolaj gyár stb) minek következtében szakmák estek ki. A hentes szakmára is java részt cigányok jelentkeznek ( a cigányokat nem degradáló értelemben írom) volt olyan évad amikor 23 tanulóból 2 tanuló nem roma származású volt. Végtére is nem is volna ezzel gond akit a szakma ismerete és szeretete indukál csak az a gond vele ,hogy e miatt is azt gondolják csak a szegények mennek szakmunkásnak. Sok nagyon jó képességű roma hentes kerül ki a szakmunkás képzésből viszont akik jól dolgoznak azok elmennek külföldre mert egyrészt nem éri őket megkülönböztetés másrészt normális fizetést adnak amit otthon sem anyagi sem előítéletektől mentes környezetben nem kapnának meg. A pékeknél is hasonló a helyzet. Nagyon levették a gyakorlati időket is az iskolákban és igazából nem is tanulnak meg mindent a szakmáról a jelentkezők. Volt egy normális szakmunkás képzés Magyarországon , ezt nagy mértékben megváltoztatták ami nem előnyére hanem inkább hátrányára fejtette ki a hatását a gazdaságra.
Grafix69
@KERKA: A valamikori képzés úgy volt,hogy egy hét elméleti oktatás ( a szokásos tananyaggal) egy hét pedig munka volt amit tanműhelyekben vagy kihelyezett vállalatoknál oktattak szakoktatók. A mostani rendszerben nagyon keveset töltenek a szakmai tudás elsajátításával inkább az elméleti matek,történelem, biológia tantárgyak a mérvadók.
KERKA
@Grafix69: egy hét pedig munka volt amit tanműhelyekben vagy kihelyezett vállalatoknál oktattak szakoktatók.

Szakoktatók pedig már nincsenek, mert vagy kiöregedtek, vagy már azoknak sincs munkahelyük. nem tudom mire gondol Orbán amikor munkaalapú társadalomról beszél(összevissza)
KERKA
Fideszfigyelő
"
orditok.blog.hu/2014/07/28/kicsi_zsarnok_ki_vagy_rugva

A szabadságomat nem adom sem egy Orbán Viktor nevű hatalommániás illetőnek, sem senkinek ezen a Világon. Orbán Viktor nem egy politikai zseni, nem egy messiás, nem hatalmas formátumú államférfi, akit a történelemkönyvek hosszasan fognak majd taglalni a jövő generációjának. Tudom, hogy ő ezt gondolja önmagáról, de mint minden a fejében, ez is torz gondolat.
Orbán Viktor az a kártékony, zűrzavaros gondolkodású élősködő, akit a történelemkönyvek úgy fognak emlegetni, mint aki kirabolta az országot, iszonyúan meggazdagodott családostól, a barátai, ismerősei számára osztotta szét a mások, a mi vagyonunkat"
Grafix69
Egyébként meg érdemes lenne legalább ilyen szinten a Fidesz berkeiben társalogni a témáról nem csak hangzatos jel mondatokban pofázni róla.
Proli
Ezt mondja az aki magát a munkát csak a bakokbából ismeri, mint fogalmat!
Hofipisti
"dolgoznak egy új szakképzési rendszeren és egy olyan karrierpályán, ami lehetővé teszi, hogy a tehetséges fiatalok, szakmunkásként kezdve, tovább tudjanak lépni, eljuthassanak akár főiskolára vagy egyetemre is." Én még emlékezem, hogy volt ilyen. Ezek szerint már az iskola-rendszert is az 50-es évek nagyívű csoda-példájára kívánják alakítani.
Nem kellene időnként csak-csak belenézni a történelemkönyvekbe? Ott olvasható egy érdekes fejezet az évtized második felének eseményeiről! Nem biztos, hogy odáig kellene erőltetni a dolgot!
Desischado
Munkahely a fasorban sincs, a képzések sz@rrá rommá vannak verve, és a közmunkásokkal csak a statisztikát lehet növelni. Rendes munkahelyeket, tisztességes bérrel, majd meglehetne nézni, hogy rendbejönne az ország! Muris hogy a zsírmore dumál a munkáról. Egész eddigi életében egy napot sem dolgozott sehol! És még ő beszél?!
Yeromos
Kellene nekik szólni, hogy a munkásoknak, munkalehetőség is kell.
magyarbakancs
Azt bírom mindig a munkahelyekről beszél ,hogy menyit hoztak létre.
Kend a hajadra a munkahelyed ha nincs megfelelő javadalmazás.
Nyugaton mák van nálunk meg dumák.
Majd lesz 13-14 havi bérek ,nyugdíjak akkor dumálhat Orbán úr.
Nekem ne ossza az észt olyan ki a büdös életben nem dolgozott soha.
Iskola padból parlament padjába ült.
mate03
@bundi: Ha esze és tehetsége van,akkor irány a nyugati határ!
tivoli
@Desischado: ma, 01:25
Szerinted a munka csak zsákkal, lapáttal képzelhető el? A pénzkeresés ennél sokkal bonyolultabb dolog. :-))
bence
Akkor nem értem , hogy a sok gyereke között miért nem akad egyetlen munkás sem ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.