Egy jobb és kiszámíthatóbb korszak kezdetének nevezte a devizahitelek lezárását a Fidesz-frakció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence kifejtette: a bankok elszámoltatásával lezárják a múltat, hogy egy normális bankrendszer jöjjön létre Magyarországon. Ennek részeként 1000 milliárd forint áramlik vissza az emberekhez, lezárt szerződések esetén készpénzben, míg másoknál a törlesztő részletek 25-30 százalékos csökkentése révén.

A kedden elfogadott, fair bankokról és a forintosításról szóló törvényeket Európában is egyedülállónak nevezte, megjegyezve: ezekkel kivezethetik Magyarországról a devizahiteleket. Azt mondta: a fair bankrendszer intézményével véget ér a "kisbetűs korszak", kiszámíthatóvá válnak a hitelfelvevő számára a feltételek, és jóval korlátozottabban lehet azokon változtatni. Például csak 3 évente lehet változtatni a kamatokat, költségeket, díjakat, szigorúbb jegybanki felügyelet mellett – hozott példát.

Tuzson Bence szólt arról, hogy a forintosítás biztonságot teremt és igazságot tesz, ezt követően pedig a piacinál alacsonyabb kamatra számíthatnak az emberek.

A szóvivő értékelése szerint minden devizahitelesnek jobb lesz, összességében pedig azt eredményezi a forintosítás, mintha átlagosan mindenkinél 190 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát.

Szólt arról is, hogy a jogalkotás mozgásterét korlátozta a Kúria döntése, ezen körülmények között kellett olyan jogi megoldást találni, ami segíti az embereknek. Ez sikerült – jelentette ki.

Arról is beszámolt, hogy a Fidesz-frakció javaslata nyomán kamatplafont vezetnek be a forintosítást követően. Lakáshiteleknél a kamatfelár plafonja 4,5 százalék, egyéb szabad felhasználású hiteleknél pedig 6,5 százalék – ismertette Tuzson Bence, megjegyezve: összességében vissza kell térni az eredeti kamatszinthez vagy annál kedvezőbbet lehet biztosítani.

A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője elmondta, hogy a törvények vonatkoznak azokra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Náluk a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg meg fog szűnni és továbbra is a kedvezményes kamatokat kell fizetniük – tette hozzá, jelezve: talán ők járnak a legjobban.

Tuzson Bence kérdésre azt is elmondta: mindenkivel el kell számolniuk a bankokkal, azokkal is, akikkel felmondták a szerződést. 

A politikust kérdezték a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó kormányzati tervekről is. Tuzson Bence a nyugdíjak védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak, és jelezte: a céllal egyetértenek, a részletekről pedig ezt követően alakít ki álláspontot a kormánypárti frakció.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Linna
Nekem csak egyetlen kérdésem lenne: ha azok, akiknek nem volt annyira nagy szükségük rá, 180-as átváltással kifizethették a tartozásukat, akkor azok, akik erre nem voltak képesek (akarták, csak nem voltak elég gazdagok!) miért majd másfélszereséért válthatják át a tartozásukat???!
Ha más.., sokan..., mindenki... egyetért, én is 180 forintost átváltást akarok!!!
verőce21
@Linna: (20:24) "...én is 180 forintost átváltást akarok!" - sajnos lecsúsztál róla, joghatályvesztő! :)
JAJMÁR
Haj' de jó, örüljünk mi is ! Egyébként, ha soha többé nem hallom, hogy "megmentjük a devizahiteleseket" az már egy jobb, kiszámíthatóbb jövőt jelez :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.