Bár a pilóták egészségügyi alkalmasságát rendszeresen vizsgálják, pszichológiai állapotukat nem nézik - írja a Blikk. Így az utasszállító gépre engedéllyel rendelkező pilóták évente – 40 éves kor felett félévente – esnek át egészségügyi vizsgálaton.

Egy neve elhallgatását kérő magyar pilóta szerint ilyenkor általános állapot felmérést végeznek rajtuk: többek közt van labor, vérvizsgálat, hallás-, látásvizsgálat, vérnyomás-mérés. Ugyanakkor a repülőorvos csak annyit kérdez a pilótáktól, történt-e változás az életkörülményeiben.

A pszichológiai vizsgálatot a jogszabályok szerint csak indokolt esetben, a munkáltató, a pilóta vagy egyéb illetékes személy vagy szervezet bejelentése alapján végzik el.

- mondta el a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A hazai biztonsági szabályozást egyébként az európai alapján határozzák meg, de a Germanwings tragédiája ellenére nem történt általános szigorítás.

A Lisz Ferenc reptér kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály szerint a pilóták is átesnek biztonsági vizsgálaton az utasokhoz hasonlóan – bár ez tőlük elkülönítve történik. Ám míg korábban volt rendszeres alkohol- és drogteszt a pilótáknál és légiutas-kísérőknél, ez mára megszűnt.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Horizont: Nyugodtan ropkodjel, Dragam, mint egy onfeledt molypille, sokkal kisebb az eselyed arra, hogy egy geppel lezuhanj, minthogy egy reszeg autos szembejon Neked, es az autodnak utkozik. (Ha meg nincs autod, akkor felugrik a jardara, mint az a hulye picha a mult heten, aki a baratja Volvojat kototte el, es a jardan amokoskodott a jargannyal, es a jardan utne el, mint gyalogost), szoval baleset ellen nem vagyunk megvedve, csak vasarolunk biztositasokat - aminek ugyis az a resze a fontos, amit soha nem olvasunk el a lap aljan, mert hangyanyi betukkel van irva - mert ezzel legalabb egy kicsit enyhithetjuk a bajt, ha mar megtortent.
A mai nagy gepekben semmi mast nem erzel, csak egy icipici razkodast felszallaskor, meg egy pici doccenest a leszallaskor, de szinte semmi mast. Imadok repulni, nekem nem veszi ez el a kedvemet, de ha mar probalkozol, akkor lehetoleg ne a Korean Airlines-on, vagy az Aeroflot-on tedd ezt, mert az elobbinel a kajatol es annak a szagatol megy el az elettol is a kedved, az utobbit meg esetleg lelovik Ukrajna felett, de az nem baleset, hanem sajnos haborus bunteny...:o((( Ket honap mulva repulunk haza, 32 ora csak a levegoben, Emirates-szel... Ha hiszed, ha nem, egyenlore jobban felek attol, hogy mit talalok otthon, mint attol, hogy mi tortenik az uton?...:o(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@repulnikell: 00.58-ra: En repultem az Air Indiaval ezelott 15 evvel Londonbol Los Angelesbe, az akkor mar nem uttoronek szamito Jumbo 747-sel. A 32 oraban NINCS benne az atszallasi ido, en a tiszta repulesi idorol beszelek, olyan messzirol indulok haza,...:o)))) (Ebbol is a leghosszabb szakasz 23 ora, egy leszallassal, tankolni, majd ugyanabba a gepbe vissza, mert 11 es 3/4 ora es 11 es 1/4 ora a repulout egyhuzamban. Sydney-Bankok, Bankok-Dubai, ).
Bercifiu
Nem csak a pilótákat nem vizsgálják, hanem a kormány tagokat meg a képviselőket sem. Hát ez kurvára nagy gáz.
DogAdventures
Amikor a jégmadár kimerül a tenger feletti repülésben, párja, a nőstény alája száll, és erősebb szárnyain továbbviszi. Az ember is ezt keresi a feleségében: a jégmadarat.
kkalman
Nem vizsgálják a pilóták pszichiátriai alkalmasságát? Nincs is ezzel gondom, amilyen gyakran repülök, de azért pártunk és kormányunk épelméjűségét nem ártana negyedévenként, de legalább fél évenként felülvizsgálni.
karma1
@DogAdventures: Nem fogunk latni belole semmit sem, ilyenkor csak kiszallunk, bemegyunk egy olyan uveges varoterembe, amibol gyonyorkodhetunk a le- es felszallo gepekben, kavet ihatunk, pisilni mehetunk, de a labunkat sem tehetjuk ki, mert akkor meg kene ismetelni a hercehurcas biztonsagi vizsgalatot. Kb. 1-1.5 ora az uzemanyagfeltoltes, takaritas, szemelyzetcsere, kaja felpakolas, oszt vissza a helyunkre... Fene tudja, nekem Budapest eleg zsizsi, nem vagyom en meg nagyobb tomegnyomorra...:O))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.