Bár a magyar külügy közleményében arról ír, fontos cél, hogy helyreállítsák a magyar-örmény kapcsolatokat, nem ismerte el, hogy a törökök száz évvel ezelőtt népirtást követtek el az örményeken. A genocídium tényét egyébként nemrégiben a németek és az osztrákok is egyértelműen elismerték. A külügy feltehetően azért ódzkodik ettől, mert attól tart, hogy a törökök megorrolnának ránk.

A tárca közleményében úgy fogalmaztak: Magyarország tisztelettel emlékezik az örmény népet száz évvel ezelőtt ért tragédia áldozataira. Közös történelmi felelősségnek nevezték, hogy ilyen események soha többé ne fordulhassanak elő.

Kiemelték: Magyarország kormánya elkötelezetten támogatja az örmény és a török nép megbékélését, üdvözli az ez irányba tett lépéseket, és meggyőződése, hogy az 1915-ös események megítélése a történészek feladata.

A közleményben arra is kitértek, hogy fontos a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása, a két ország együttműködésének fejlesztése az élet minden területén. Magyarország támogatja az Európai Unió és Örményország kapcsolatainak fejlesztését a keleti partnerség stratégiai keretein belül – közölték.

Történészek másfél millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után megölt örmények számát. A történteket Örményország, valamint sok kutató a 20. század első népirtásának tartja. Törökország elutasítja ezt, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó.

Örményország 2012-ben felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, miután Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben meggyilkolt egy örmény férfit Budapesten.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bence
Már nekünk olyan mindegy , hogy eggyel többen vagy kevesebben orolnának meg ránk ! A fidesznek köszönhetöen , egyre többen utálnak bennünket !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@bence: Nagy igazságot írtál! Gratulálok.
Anna Mária
Gyáva és ostoba a magyar kormány.
És akkor mi van, ha "megorrol" egy Erdogan?
bencemacska
@Anna Mária: Nem lesz hova kiutazni és kit fogadni!-:)))
Lackó50
A pápára is megorrolt a török államfő. És? Mi történt?
Na ennyit a keresztényi szeretetről.
"fontos a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása" A legjobb úton haladunk.
picike
a legjobb álláspontja külügynek(bárhogyan foglal állást mindenhogyan baj) A mult a történelem a jelen mi vagyunk

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.