Putyin még februári budapesti látogatásán hívta meg Áder Jánost Moszkvába,  a győzelmi napi felvonulásra. Ez elméletileg a náci haláltáborok felszabadítását hivatott ünnepelni, de gyakorlatilag az orosz hadsereg erődemonstrációja. Miután Oroszország az ukrajnai háború és a Malaysia Airlines polgári utasszállító lelövése miatt mostanában nem igazán vállalható Nyugaton, ezért olyan vezető politikusok, mint Barack Obama vagy Angela Merkel is lemondták a részvételt – írta az Index.

Miután a magyar külpolitika a keleti nyitást hirdette meg, ezért érthető, hogy Áder több mint két hónapig dilemmázott a kormánnyal, menjen-e Moszkvába vagy inkább az EU-nál szerezzen jó pontot.

Ma végül a Köztársasági Elnöki Hivatal igen szűkszavú közleményben tudatta a visszautasítást:

A 2015. május 9-én Moszkvában megrendezésre kerülő győzelem napi ünnepségeken az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően Magyarországot az Oroszországi Föderációba akkreditált magyar nagykövet képviseli.

Pedig ha a köztársasági elnök elmegy az ünnepségre, többek közt Kim Dzsongunnal, Észak-Korea diktátorával is találkozhatott volna. Az európai vezetők közül Robert Fico szlovák kormányfő, Miloš Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolić szerb államfő és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő is teszi tiszteletét Putyinnál a május 9-ei felvonuláson.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
ader, a "Nemzet (Uj) Gojostolla" egyaltalan nem a kedvencem, de ez egy nagyon halvany jopont neki,... Mondom: NAGYON HALVANY, szinte nem is latszik amellett a sok szemet mellett, amihez mar adta a nevet, de a szaja meg mindig a vezir popja fele csucsorit, akar kikeri maganak a TEK ellenorzeset, akar nem...

Jaj, pedig micsoda nyelvest tudtak volna valtani Kim-mel! Ezt kihagyni?! Nem baj, majd ha Sziberiaba deportaljak oket a kormany teljes osszeomlasa utan, akkor megint lesz alkalma az orosz vendegszeretetet elvezni,... Csak egy kis "malenykij robot"-rol lesz szo, ne felj, jani,...:o))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
ader, a "Nemzet (Uj) Gojostolla" egyaltalan nem a kedvencem, de ez egy nagyon halvany jopont neki,... Mondom: NAGYON HALVANY, szinte nem is latszik amellett a sok szemet mellett, amihez mar adta a nevet, de a szaja meg mindig a vezir popja fele csucsorit, akar kikeri maganak a TEK ellenorzeset, akar nem...

Jaj, pedig micsoda nyelvest tudtak volna valtani Kim-mel! Ezt kihagyni?! Nem baj, majd ha Sziberiaba deportaljak oket a kormany teljes osszeomlasa utan, akkor megint lesz alkalma az orosz vendegszeretetet elvezni,... Csak egy kis "malenykij robot"-rol lesz szo, ne felj, jani,...:o))))
Csizmás Kond
@karma1: ...vagyis szerinted el kellett volna menjen ?
lampa laz
Ezért megjutalmazom 1 piros karikával. A piros pontért meg a csillagért többet kell dolgoznia.
Yoda69
Miert kellett ezert 2 honapot varni, Ez evidens hogy jobb ha nem megy. Persze kell a ruszkiknak nyalni, kulonbes orbant pofara ejtik.
human
Áder szokásos felelősség elterelését láthatjuk. Mikor rossz törvényeket kellett átengednie, akkor is mindig arra hivatkozott, hogy nem tehet mást, mint hogy aláírja. Blabla.
Most sem rajta múlt a dolog, hanem az EU-n.
Január
Álljunk már meg egy szóra! Nem kellene a napi politikát belekeverni egy megemlékezésbe! A II. Világháború ért véget óriási áldozathozatal eredményeként, s ért véget emberek millióinak a szenvedése.
Sajnálatos, hogy ezt a megemlékezést napi politikai célok szolgálatába állítja ma Európa vezetése, hisz minden államfőnek ott lenne a helye a megemlékezésen, de úgy látszik elmarad a főhajtás.
pbalage
de akkor most az az ifjúkommunista illiberális maffiózó MUÉP Viktor, azaz a Mi Urunk És Parancsolónk Viktor elmegy, vagy be van tojva, hogy mikor hazajön kinyomódik a szeme?
nyanya001
A francba !
Hívjon meg engem, küldje el a repülőjegyet némi lét hozzá,
én elmegyek na ! :))
KERKA
Ez az ünnepség csak elméletileg megemlékezés, gyakorlatilag pedig egy erő demonstráció.
Erre pedig már nem vevők a nyugati államfők sem.
dr. prédikátor
Товарищ Путин! Я уйду, если вы пригласите! Отправить билет на самолет
Csizmás Kond
Az a megemlékezés egyben Magyarország legyőzését is jelentette szóval az a mese hogy felszabadítottak tulajdonképpen egy másik leigázást jelentett.
...még Merkel csinált olyan butaságot, hogy megünnepelte a háború befejezését...
KERKA
@nyanya001: de a sodrófát nem viheted ám magaddal:))
nyanya001
@KERKA: Nem őrültem meg, még képesek lennének tésztát gyúratni velem :)))))
simmering73
A mi Jánosunknak akkor volt utoljára önálló döntése, mikor életében először beeresztette a rózsavizet a pelusába.
karma1
@Mirabilis: Tudom en azt, Dragam, magatol nem is merte volna visszautasitani ezt az oriasi megtiszteltetest... (Amugy meg olyan ciki meghivni a legyozott orszag kepviselojet arra az unnepre, amikor arra emlekeznek - emlekeztetnek bennunket-, hogy hogyan is taroltak le az orszagunkat. ) Nem voltak kulonbek a nemeteknel, sot...

Amikor a horgasz kifog egy oriasi halat a vizbol, akkor az egy oriasi oromunnep a horgasznak, de tragedia a halnak - valahogy mindkettojuk maskeppen eli at ugyanazt az esemenyt...:o(((
karma1
@Január: Azert nagyon kivancsi lennek arra, hogyha azok, akik a haborut kirobbantottak es vegigcsinaltak, emberek millioit a biztos halalba kuldve, na, hogy AZOK hogyan velekednenek a haboru veget, a Beke Elso napjanak megunnepleserol, mert nekik AZ volt a jelenkori politikajuk...
Merkel asszonynak MUSZAJ volt megemlekeznie a haboru vegerol, hiszen O aztan nem mondhatja, hogy "mi ott sem voltunk", igen, putyinnak is meg kell rola emlekeznie, mert nekik is oriasi volt a veszteseguk, de a - horthy miatt - hulyen politizalo magyaroknak miert kell a bohoc szerepeben ott tetszelegni? Muszaj minden sz@rba nyakig belemerulnunk?
EGO
Jani, Jani! Te helyből HÜLYE vagy! Ilyet kihagyni?!
Január
@karma1: Ha már a veszteségeket nézzük Magyarország állampolgárait is nagyon sok veszteség érte, és nem hiszem, hogy a magyarok ne örültek volna a háború végének. Továbbra is fenntartom, hogy minden érintett ország államfőjének egy ilyen ünnepségen ott a helye, már a megbékélés szempontjából is.
mate03
@Csizmás Kond: Szerinted,ki üzent hadar a Szovjetuniónak? Tudod régi mondás de igaz! Jaj j a legyőzöttek nek!
Törölt felhasználó
Dehogy Putyin ellen...Csak most az elhazudott emlékmű ügy után kimenni egy "náci haláltáborok felszabadítását hivatott ünnepre"...:) Mondjuk ez is valahol bizarr, hogy putyin minden országban az iskolázatlan radikál jobbot pénzeli, közben koszorúzgat
Csizmás Kond
@mate03: Nem arról van szó hogy ki kezdte hanem ki akarja megünnepelni a győztest...
mate03
@Csizmás Kond: Annak a több ezer embernek a hozzátartozója,akik a 2-dik,világháborúban értelmetlenül elestek!Meg azok a zsidók,cigányok,politikai foglyok hozzátartozói,akik valamelyik koncentrációs táborban ,meg haltak! Erről van szó! Lehet hogy a (jobbik) nagygyűlésen mást hallottál,de a történelem,ezt bizonyítja!
KERKA
@mate03: bocsika, ezek valóban történelmi tények, de Putyin nem ezen van meghatódva. Nem azért rendez nagy ünnepséget, hogy a sok elesett orosz katonáról megemlékezzék (akiket Sztálin egyszerűen odadobott), hanem a saját erejét és hatalmát akarja fitogtatni.
Ezért nem megy el Merkel sem.
Csizmás Kond
@mate03: A 2. v.háborút nem a magyarok kezdték, a zsidó, cigány meg mindenféle koncentrációs táborokat sem a magyarok találták ki...és a folytonos sablonduma már a kutyát sem érdekli.
mate03
@KERKA: Ebben egyet értünk! Én csak Csizmás Kond,eszmefuttatására válaszoltam!
mate03
@Csizmás Kond: Drága barátom! Ez nem sablonduma,hanem a száraz tények!Lehet hogy te kutyának érzed magad,de nagyon sok ember van,akiket érdekel! Tévedés ne essék! Utálom Putyint,azt is tudom,hogy a háború után borzalmas volt a leszámolás! Azért írtam hogy jajj a legyőzötteknek!
legacy
"Áder visszautasította Putyint"

- Miért, megkérte a kezét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.