A kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as uniós ciklusra vonatkozó Vidékfejlesztési Program (VP) átdolgozott változatát, így mintegy 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználása kaphat zöld jelzést Brüsszelben – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága az MTI-vel.

A benyújtást követő formális bizottsági eljárások maximum 60 napot vehetnek igénybe. Ennek megfelelően a VP jóváhagyása várhatóan már júniusban megtörténik, onnantól kezdve bármelyik jogcím megnyitható – mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Kis Miklós Zsolt hozzátette, az egyes jogcímek megnyitásához további előkészítő munka szükséges: a pályázat-előkészítő munkacsoportok kidolgozzák az egyes pályázatok részletszabályait, az eljáráshoz szükséges formulákat. Zajlik továbbá az új követelményeknek megfelelő informatikai rendszer kialakítása a pályázatok befogadásához.

Emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program megvalósítására 2020-ig mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban. Különösen fontos ez a munkaigényes ágazatokban, mint az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy az élelmiszer-feldolgozás.

A program forrásainak 34 százalékát fordítja a kormány munkahelyteremtő beruházásokra, ennek mintegy a fele – csaknem 200 milliárd forint – az élelmiszer-feldolgozóipar technológiai, erőforrás-hatékonyságot javító és hozzáadott értéket növelő fejlesztéseit jelenti – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Hozzáfűzte: a kertészeti ágazat 72 milliárd forintnyi összegben részesül, de az ágazatban dolgozók, gazdálkodók további forrásokat igényelhetnek még az öntözésfejlesztési, az élelmiszeripari és a kockázatmegelőző beruházásokra fordítható források terhére is.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: a kormány stratégiai célként kezeli a klímaváltozásra történő felkészülést. Ezért összesen 432 milliárd forinttal ösztönzi a környezetkímélő gazdálkodási módokat, a megújuló energiák használatát, az erdőterületek növelését és a minőségi, fenntartható erdőgazdálkodást.

Emellett a VP a kis- és közepes – főként családi – gazdaságok támogatását helyezi előtérbe, hiszen ezen vállalkozások jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek és a legtöbb embert foglalkoztatják.

A fiatal gazdálkodók kiemelt célcsoportjai az új vidékfejlesztési politikának. Elkülönített forrásokkal, nagyobb támogatási intenzitással és külön tematikus alprogram keretében segíti a képzett, ifjú gazdákat a kormány. Új mezőgazdasági vállalkozás létrehozására 38 milliárd forintot, ezen felül további 40 milliárd forintot különített el a kabinet a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek beruházásainak támogatására.

A Vidékfejlesztési Program elsődleges haszonélvezői a kis- és közepes méretű gazdaságok lesznek, a korábbi gyakorlattal ellentétben a támogatások legalább 80 százaléka kizárólag számukra lesz hozzáférhető – hívta fel a figyelmet az új támogatáspolitikára az államtitkár.

A VP a vidéki térségek fejlesztésére, a helyi gazdaság és a közösségek speciális igényeire reagáló szolgáltatások biztosítására is lehetőséget nyújt. Mindezt a kiegészítő jövedelemszerzési formák és a kis gazdasági szereplők együttműködéseinek ösztönzésével, a helyi közösségi szolgáltatások és infrastruktúrák fenntartható fejlesztésével, valamint a közösségi tervezésen alapuló, LEADER típusú fejlesztésekkel, összesen közel 200 milliárd forintos pályázati forrással kívánja megvalósítani a kormány.

A 2007-2013-as időszakhoz képest jelentős változás az új, egységes rendszerhez illeszkedő, pályázóbarát eljárásrend, az egyszerűsített támogatástípusok bevezetése és az egyszerűsített elbírálás. Jelentős új eleme a vidékfejlesztési programnak, hogy immáron lehetőség lesz a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához előleg igénylésére. Ezzel azokat is segíteni tudjuk, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában nem tudtak pályázni a korábbi időszakban – mondta Kis Miklós Zsolt.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Vajon hány nyalogány "gazda" várja a termőföld alapú ingyenpénzt, vagy hány vegytiszta " civil" csorda tartja markát a Nagy Pénzért ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Vajon hány nyalogány "gazda" várja a termőföld alapú ingyenpénzt, vagy hány vegytiszta " civil" csorda tartja markát a Nagy Pénzért ?
Senara
A maflás kompenzálására ? Nevez aminek akarsz , üss , csak fizess . Játék ... kinevet a végén ?
Dr. Felipe
A mészáros és csányi oligarchák már dörzsölik a tenyerüket. Vajon ebből a mészáros és mészáros hány milliárdot felejt el bevallani?
kakaósbögre
ahogy a dolgok állnak.azt hiszem-és hálistennek- ezt elfelejthetjük.
bakegya
Na egy újabb államosított szabadságharc a MAGYAROK NEVÉBEN-NON-MPRO-FITTEN LENYÚLHATÓ A TEKNŐSMAFFIÁNAK. Orbán rasi-pasija fele királysága mellé a másik felét is megnyeri.
A Lőrinc barát pedig nyugdíjba is mehet,mert már ha csakkk a pénze dolgozik abból is kitelik mégegyszer annyi mint amit összetarhált már.FOLYTATJA-
Magyarország népe pedig közmunkán kaszálhat,betonozhat jó ha koldulhat ,mosogathat a rogyadozó nyugaton,de az is lehet hogy a keleti partnerség rabszolgapiacán végzi.
Dr. Felipe
Persze mikor pénzt osztanak Brüsszelben akkor az első helyen állnak a fideSS maffiózók, mikor meg menekülteket kellene befogadni akkor meg prüszkölnek ellene. Hát így néz ki egy parazita kurmány.
justhpeter
Ha valaki látott olyan tervet, amelyet bármely magyar kormány betartott, izenjen nekem, elmegyek megcsodálni. Megnyugodhat mindenki ebből a tervből is csak a dátum lesz igaz. Mert hát a potyára váró fideSS-kdnp csicskák sora hosszabb lesz mint a leghosszabb békemenet.
Lackó50
"az egyes jogcímek megnyitásához további előkészítő munka szükséges: a pályázat-előkészítő munkacsoportok kidolgozzák az egyes pályázatok részletszabályait, az eljáráshoz szükséges formulákat. Zajlik továbbá az új követelményeknek megfelelő informatikai rendszer kialakítása a pályázatok befogadásához"
Ha most készítik még csak a pályázati kiírásokat, akkor már meg is van a pénzek gazdája. Kizárólag olyan feltételek lesznek, hogy más a közelébe se tudjon jutni a pénzeknek. Majd kitalálják, hogy a mezőgazdasági területeket ki kell világítani energia takarékos izzókkal, hogy éjjel is tudjanak dolgozni és a pályázatot egyenesen Orbán elvtárs vejére fogják szignálni. (Lehetőleg egy olyan cégére, ami Szlovákiába van bejegyezve, hogy az adót is ki tudja kerülni.) Csupán megfogalmazás kérdése, hogy kinek legyen címezve a pályázat. Kíváncsi lennék, hogy ebből mennyi jut majd Mészáros úr, - mint ifjú kisgazdálkodó - zsebébe vándorolni.
Anna Mária
Ezt a pénzt picinykét bonyolultabb lesz megkapni, mint az előzőeket.
Lesz is nagy szentségelés, fogcsikorgatás, EU-szidás! Háháhá!
Desischado
A banda már dörzsölheti a markát, lesz bőven mit ellopni! Vagy mégsem? Remélem, az utóbbi!
bakegya
ZÁROLNI-az összes fidess-és imádkozó reformátor sáskát- a teknőssel az élen!-még mielőtt visszafoglalnak bennünket az oroszok.
mate03
@Anna Mária:! Örülnék ha megkapnánk! De Szigorúan EU-felügyelettel,mert különben megint lába kélne,mint valamennyi rögnek!
bence
@Desischado: ! Remélem , hogy egy huncut kanyit sem kapnak !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.