A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke akkor tenné a legjobbat "saját hazájának", ha az Európai Bizottság és a magyarországi kormányzat között fennálló vitát azzal rendezné, hogy visszaadja az Altus vezette konzorcium megbízását.

Csepreghy Nándor az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta: az Altus-ügyben komoly és parázs hangvételű vita zajlott le kedden Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Walter Deffaa regionális politikáért felelős uniós főigazgatója között. A helyettes államtitkár szerint látszik, hogy a bizottság kellemetlen helyzetben van.

Kifejtette: kedden Brüsszelben megtudták, az ajánlattevő cégek "önbevallás alapján" nyilatkoztak arról, hogy nem áll fenn politikai összeférhetetlenség. Holott az Altus esetében a cégbejegyzéséből egyértelműen kiderül, hogy százszázalékos tulajdonosa Gyurcsány Ferenc – jegyezte meg. A DK honlapjáról pedig most is letölthető az a dokumentum, amely szerint Gyurcsány Ferenc mintegy 16,5 millió forinttal támogatta a pártot. Gyurcsány Ferenc az Altusból kapja a fizetését, ha az Altust most már az Európai Bizottság finanszírozza, akkor bújtatott pártfinanszírozás áll fenn – emelte ki Csepreghy Nándor.

Az Európai Bizottságnak nincs jogköre arra, hogy pártfinanszírozási kérdésekbe beavatkozzon – emelte ki a helyettes államtitkár, aki szerint Gyurcsány Ferenc oldhatná meg ezt az ügyet azzal, ha "nagyvonalú lenne" és azt mondaná, nincs szüksége az ötmillió eurós megbízásra.

Kedden Brüsszelben az Altus-ügyben nem közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja. Lázár János azt hangoztatta: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri.

Eközben a DK közleményben hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyet a keltezés szerint még május elején küldött Lázár Jánosnak Walter Deffaa. Ebben a főigazgató azt írta, hogy az Altus vezette konzorcium pályázata a három legjobb árú ajánlat között volt, nyílt versenyben nyerték el a megbízást, amely sem auditálási feladatokat, sem másmilyen ellenőrzési feladatokat nem tartalmaz. A levélből az derül ki, hogy a konzorcium minden tagjának nyilatkoznia kellett arról, hogy nem áll fenn sem összeférhetetlenség, sem más olyan szempont, amely a pályázatból való kizárását vonná maga után.

A Demokratikus Koalíció (DK) távozásra szólította fel posztjáról Lázár Jánost és Csepreghy Nándor államtitkárt, mert az ellenzéki párt szerint egy hónapon keresztül hazudtak az Altus-megbízás ügyében. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Walter Deffaa Lázár Jánosnak küldött válaszlevelére alapozta álláspontjukat.

Gréczy Zsolt azt mondta: a válaszlevelet május 5-én kapta meg a magyar kormány, azaz egy hónapon keresztül hazudtak. Megjegyezte, a levél ügyében a DK alelnöke, Varju László országgyűlési képviselő először személyesen ment be a Miniszterelnökségre, de hiába. Ezután levélben kérte a dokumentumot, de válasz nem érkezett.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Te meg ha befognád a pofádat és nem beszélnél marhaságokat
a párttársaiddal együtt !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...ez is a FIFA-s ügyhöz kezdett hasonlítani...
colibri
A fideszben nincs egyetlen normális ember sem? Honnan gondolják, hogy csak mert nekik nem tetszik, ill. úgy tetszik, majd az Altus visszalép?
mariaberta
@colibri: Nincs! Be vannak sz... azaz rezelve!
mariaberta
Csepreghy meg akkor tenne jót, ha eltűnne a balfenéken.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.