Akár műtéteket is halasztanak kánikula idején, ugyanis sok kórház műtőjében nem megoldott a légkondicionálás, az orvosok 40 fokban műtenek, de a betegek sem járnak jobban a klíma nélküli kórtermekben.

Még a nemrég felújított, illetve épített kórházakban sem klimatizált minden kórterem, az elavult épületekben működő egészségügyi intézményekben pedig kánikula idején sokszor elviselhetetlen hőségben, akár többórás műtéteknél kell helytállniuk az orvosoknak, asszisztenseknek – írta keddi számában a Napi Gazdaság.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: energetikai szempontból az egészségügyi infrastruktúra jelentős hányada korszerűsítésre szorul, ami a fűtési-hűtési rendszerekre is igaz. Ám nem mindegy, milyen klímaberendezés működik egy intézményben – tette hozzá. Szerinte a kórházakban a központi légkondicionálás jelenti a megoldást. Ezek költséghatékonyabbak, bár a klimatizálással becslések szerint 30-40 százalékkal megemelkednek az energiaköltségek. Egy épület hűtése ráadásul nem egyszeri beruházás, a klímaberendezés rendszeres karbantartása szintén komoly kiadás, viszont nem hagyható el, amint azt az Egyesült Államokban kitört legionellajárvány is bizonyítja.

Nagy Péter, a Szent János kórház orvos igazgatója a lapnak azt mondta: a műtők levegőcseréjét szigorú előírások szabályozzák, ez pedig csak speciális megoldásokkal biztosítható. Egy ilyen berendezés legalább másfél millió forintba kerül, nem véletlen, hogy intézményükben nem is mindegyik műtőben megoldott.

Az operáló személyzet emiatt komoly terhelésnek van kitéve: egy 3-4 órás műtét során, amelyet steril ruhába beöltözve, 40 fokban kell végigcsinálnia, akár 1,5 liter folyadékot is veszíthet a szervezet. Hőségriadó idején ezért, más kórházakhoz hasonlóan, a halasztható műtéteket későbbi időpontra teszik át, ami a betegeknek is kedvezőbb.

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Ezt olvasva számomra nem merülnek ki a vashos népi és egyéb káromkodásgyűjtemányek könyvespolcai!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
@Zsoel: Tisztelt kolléga!
Magam is favorizálom a nyári munkálatot ami a téli tüzelő bekészítésére vonatkozik.
Erre gondolva,mert láttam apósomat télen nylon alól fát fűrészelni,és 3 év után sikerűlt meggyőzni őt,hogy nyáron kell a télitüzelőt megteremteni.nos ültettem fákat melyek árnyékot adnak.Ha lehetőség van rá az árnyékolás is segíthet pár fokkal elviselni a hőséget!
mate03
@vadsanca: Te fémeket esztergálsz.a kohász,meg fémet olvaszt! De az orvos emberekkel foglalkozik! Micsoda különbség!
Zsoel
@kamazuka: Továbbmegyek: ha az ember teheti, nyáron kell bekészíteni az egy évvel később kezdődő fűtési szezonra valót. Akkor lesz az igazi. :)
vadsanca
@mate03: Szerinted Afrikában is mindenhol van klíma? Amíg klíma nem volt, addig nem is műtöttek? Mit érne az orvostudomány a kisérő eszközök (szerszámok) nélkül? Szerinted egy ács meddig csinálna egy tetőt, ha nem lenne gépesítve a munkája és nem lennének meg a kellő szerszámai?
Amit leírtam azt erre céloztam! De úgy látom, hogy a mai gondolkodásmódban ez még nem jutott el az emberek tudatáig! Tehát az orvosok sem Istenek!
Mégegyszer ez akkor is egy CSAPATMUNKA!!! Bocs!
mate03
@vadsanca: !Egyetértünk,de te meg azt értsd meg hogy ha egy sebésznek izzadság csorog a szemébe,nem a saját ujját vágja el,hanem a betegben tehet,visszavonhatatlan kárt! Minden szakmát megbecsülök,de egy kohász tudja hogy mit vállalt,mikor kohásznak tanult!Eszemben sincs a szakembereket bántani,nagy szükség van rájuk,igaz mostanában a szakmunkának ,nincs meg a becsülete! Sajnos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.