A napokban Boross Péter volt miniszterelnök emelte magasabbra a tétet a menekültellenes retorikában: a bevándorlók "eltérő bőrszínét", "más genetikai adottságait" emlegette, amellyel sikerült kicsapnia a biztosítékot – legalábbis az ellenzék nagyobbik részénél.

Íme a hírhedtté vált idézet a Magyar Hírlapnak adott interjúból:

Ma még senki nem meri kimondani, hogy a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaiaktól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kultúrájuk más, hanem az ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik is.

Ezen például a DK annyira felháborodott, hogy felvetették: érdemtelenség címén fosszák meg Borosst minden állami pozíciójától és juttatásától. Utóbbihoz csak annyit: Borossnak exminiszterelnökként havi 1,5 millió a nyugdíja.

Visszatérve: nem meglepő, hogy az ellenzék kiakadt ezen és rasszizmust kiált, de felmerült többekben is a kérdés, mit szólnak ehhez a kormánypárti politikusok? Az RTL Klub az ünnep alatt a KDNP-s Rétvári Bencét, illetve a fideszes Trócsányi Lászlót tudta az ügyben megszólaltatni. Előbbi politikus azt próbálta bizonygatni: Boross csak az őszinte véleményét mondta el, utóbbi pedig arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint minden ember egyenlő, ő is ezt tanítja az egyetemen.

Ám miután a kormányban nyilvánvalóan az a mérvadó, amit maga a miniszterelnök gondol, ezért megkérdeztük Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy mit gondol a kormányfő az esetről. Ennek az is apropót adott, hogy nemrégiben, május végén, az 5 éves Fidesz-KDNP kormányzás értékelőjén az előtte felszólaló Borosst így méltatta beszéde után Orbán Viktor az Index tudósítása szerint:

Szeretnénk 86 évesen mindannyian így beszélni. Lehet, hogy a miniszterelnöki pozíció konzerválja így az embert.

Sőt, ekkor még ezt a gondolatot is feljegyezte tőle a miniszterelnök:

 Ideológia és eszmény között különbséget kell tenni. Az ideológiából sematikus döntések lesznek, az eszmények viszont gyakorlatias döntéseket tesznek lehetővé.

Nyilván ezeknek semmilyen köze sincs Boross mostani megnyilvánulásához, de azt jelzik, hogy a kormányfő által tiszteletben tartott emberről van szó, aki egyébként korábban a tanácsadója is volt.

Az alábbi kérdéseket küldtük el Havasi Bertalannak:

- Mi a véleménye az interjúról a kormányfőnek?
- Szerinte is rasszistának tekinthetők-e Boross állításai?
- Lesz-e Boross kinyilatkoztatásainak bármilyen következménye?

Megkeresésünkre az alábbi választ kaptuk:

 Orbán Viktor miniszterelnök már számos alkalommal, számos fórumon kifejtette saját álláspontját a bevándorlás témájával kapcsolatban, e korábbi nyilatkozatokat ajánlom szíves figyelmébe.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Somogyi Katalin
@magyarbakancs: Aktuális Pastor Martin Niemöller (1892–1984) mondata: "Először eljöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Aztán eljöttek a kommunistákért, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán eljöttek a szocialistákkért, nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Aztán eljöttek a szakszervezetisekért, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, hogy szóljon értem."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Horizont: Miért ne lehetnék királyfi, amíg vannak korban illő királykisasszonyok?
S ha tudnád, hogy öreg királynak sem utolsó dolog lenni, az egyik unokám éppen ma 10 éves. Lesz is buli, megünnepeljük, hogy mostantól két számjegyű. Ezt ő mondta. :))

Olvastad Boross életrajzát? Abban le van írva tételesen, hogy mikor milyen pozícióban volt.
A továbbiakban nem érdekelnek a dolgai, mint ahogy eddig sem.
Eriksson
@mariaberta: Boross úrnak biztosan van. Akinek meg nincs, annak nincs is másfél milliós nyugdíja.
Eriksson
@Horizont: Köszi a jókívánságot, és gratulálok a picikédhez.
A Boross eddig sosem befolyásolta a hangulatom semmilyen irányban.
Eriksson
@Horizont: Már bocsi, de erről az jutott eszembe, hogy elraktad már télire a savanyúságot?
szaboria1
Orbán véleménye engem már 1998 őszétől nem érdekel. A most küldött brossúrája is jó helyre került tűzre vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.