Kikerült a kormány oldalára a közoktatási törvény módosítási tervezete. Eszerint a jövőben fizetni kellene a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, de még a házibajnokságért is – értesült az Eduline

Bekerülne egy rész a törvénybe, mely azt taglalja, mely diákok számítanak „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulóknak. Mivel a kormány célja, hogy a lemorzsolódási rátát csökkentsék, így ezekre a tanulókra külön figyelniük kell az iskoláknak.

A kikerült tervezet szerint a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók azok közül kerülnek ki, akiknek félévkor nem éri el az átlaguk a közepes szintet, vagy akár megbuktak valamiből. De azok is veszélyeztetettnek számítanak, akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb. Figyelni kell továbbá az évismétlőkre és azokra is, akik az adott tanévben 100 óránál többet hiányoztak igazoltan.

Bekerülnének a törvénybe a magántanulók és a menekültek is, valamint azok, akiket a gyámügy nevelésbe vett. Ezen felül azoknál a diákoknál is tartani kell a lemorzsolódástól, akiknél egyidejűleg két feltétel is teljesül az alábbiak közül: az adott tanévben 10 igazolatlan hiányzása van, kiemelt figyelmet igényel, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, legalább egyszer megszakította a tanulmányait, gimnáziumból szakközépiskolába vagy szakiskolába átiratkozott vagy akár szakközépiskolából szakiskolába ment át, a középfokú oktatásba 15. életévének betöltését követően lépett be.

Fontos változás, hogy változtatnak a korhatáron a térítésmentes kollégium kapcsán. Ha a tanuló nem nappali oktatás munkarendje szerint szervezett (tehát esti vagy levelezős) felnőttoktatás keretében vesz részt az iskolai oktatásban, akkor 25 éves koráig ingyenesen veheti igénybe a kollégiumot.

De még fontosabb, hogy több oktatási szolgáltatás ingyenességét eltörölnék. Fizetni kellene ezentúl a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságért, az iskolák közötti versenyekért és a bajnokságokért is.

A jövőben nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat, valamint az első szakmai vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt.

Eltörölnék az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadásban, a korai fejlesztésért és gondozásért, a fejlesztő nevelésért, a fejlesztő felkészítésért és a fejlesztő iskolai oktatásért is fizetni kellene.

Ugyanakkor bekerülne a törvénybe az ingyenes étkezés, valamint az is, hogy a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
Gyere elő Rugacs! Kíváncsi lennék a véleményedre gyökér! Ide fossad az okosságodat Sárganyelvű!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
Egyvalamit azért tudni kellene. Soha, semmi nincs ingyen, soha nem is volt.
Valakinek mindig fizetni kell tanárt, eszközt, termet, rezsit, stb. Legfeljebb nem a diákoknak, de valamiből finanszírozni kell. Ingyenesség nincs, tanuljuk már meg végre.
Hogy az állam nem finanszírozza az állam által fenntartott intézményeket, az egy dolog. De ha nem teszi, mert mondjuk stadion jobban kell, akkor a szülőknek kell megfizetni az oktatás költségeit.
Mert senki nem dolgozik ingyen és semmit nem adnak ingyen.
Akkor tehát van két megoldás: az emberek vagy kikényszerítik, hogy az állam finanszírozzon, vagy maguk állják a költségeket. Nincs más lehetőség.
justhpeter
@hetöndöe: Ott a pont. A szülőknek nem a pénztárcát kellene vizslatni, hanem elzavarni azt, aki ezt kitalálta.
sentinel216
Na végre, valami jó hír! Remélem majd a falábú futballista tanoncoknak is fizetniük kell a miniszterelnök bácsi által szponzorált akadémiai kollégiumi helyekért, minden botladozásuk után, ha rálépnek a pénzünkből épített milliárdos stadionok fűtött gyepére!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.