Kikerült a kormány oldalára a közoktatási törvény módosítási tervezete. Eszerint a jövőben fizetni kellene a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, de még a házibajnokságért is – értesült az Eduline

Bekerülne egy rész a törvénybe, mely azt taglalja, mely diákok számítanak „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulóknak. Mivel a kormány célja, hogy a lemorzsolódási rátát csökkentsék, így ezekre a tanulókra külön figyelniük kell az iskoláknak.

A kikerült tervezet szerint a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók azok közül kerülnek ki, akiknek félévkor nem éri el az átlaguk a közepes szintet, vagy akár megbuktak valamiből. De azok is veszélyeztetettnek számítanak, akiknek a magatartása hármas vagy annál rosszabb. Figyelni kell továbbá az évismétlőkre és azokra is, akik az adott tanévben 100 óránál többet hiányoztak igazoltan.

Bekerülnének a törvénybe a magántanulók és a menekültek is, valamint azok, akiket a gyámügy nevelésbe vett. Ezen felül azoknál a diákoknál is tartani kell a lemorzsolódástól, akiknél egyidejűleg két feltétel is teljesül az alábbiak közül: az adott tanévben 10 igazolatlan hiányzása van, kiemelt figyelmet igényel, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, legalább egyszer megszakította a tanulmányait, gimnáziumból szakközépiskolába vagy szakiskolába átiratkozott vagy akár szakközépiskolából szakiskolába ment át, a középfokú oktatásba 15. életévének betöltését követően lépett be.

Fontos változás, hogy változtatnak a korhatáron a térítésmentes kollégium kapcsán. Ha a tanuló nem nappali oktatás munkarendje szerint szervezett (tehát esti vagy levelezős) felnőttoktatás keretében vesz részt az iskolai oktatásban, akkor 25 éves koráig ingyenesen veheti igénybe a kollégiumot.

De még fontosabb, hogy több oktatási szolgáltatás ingyenességét eltörölnék. Fizetni kellene ezentúl a tanulmányi és szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságért, az iskolák közötti versenyekért és a bajnokságokért is.

A jövőben nem lenne térítésmentes az első szakképesítésre való felkészülés, ennek keretében a gyakorlati képzéshez biztosított munkaruha, egyéni védőfelszerelés és tisztálkodási eszköz, a szintvizsga, a különbözeti vizsga, a javítóvizsga, a szakmai alkalmassági vizsga, a pályaalkalmassági vizsgálat, valamint az első szakmai vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt.

Eltörölnék az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadásban, a korai fejlesztésért és gondozásért, a fejlesztő nevelésért, a fejlesztő felkészítésért és a fejlesztő iskolai oktatásért is fizetni kellene.

Ugyanakkor bekerülne a törvénybe az ingyenes étkezés, valamint az is, hogy a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Butautáló
Gyere elő Rugacs! Kíváncsi lennék a véleményedre gyökér! Ide fossad az okosságodat Sárganyelvű!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Butautáló
Gyere elő Rugacs! Kíváncsi lennék a véleményedre gyökér! Ide fossad az okosságodat Sárganyelvű!
hetöndöe
Aha,minek a tehetséges szegény gyerekek,ha seggnyaló gazdag szülők hülye gyerekeivel is lehet versenyt rendezni.Maximum megválasztják majd a főhülyét,mert az olyan nemzeties és keresztényi,Istennek tetsző dolog.
A k...va anyátok!
Szókrakész
El se olvasom, mert nincs az a gyógyszer ami stabilizálja a vérnyomásom ilyen hírek hallatán.

Csak egy adalék!
Bezzeg ti anno az "átkosban" ingyen tehettetek mindent, járhattatok külön pol. vezetői suliba, ilyen-olyan szakkörre!
Most viszont mindent forintosítanátok, hogy ne legyen utánpótlás, ne legyen a jövőben egy épeszű, értelmes, gondolkodó magyar se, aki kiütne titeket ebből a monopol helyzetből, egyeduralomból.
kkalman
Ezeknek elmentek otthonról. Nem lesz aki a kötelező tanórák után nem lesz, aki részt vesz majd bármilyen, a tananyaghoz nem kapcsolódó foglalkozáson.
adrenalink
Fizetni kell az iskolai sportkörért. A fociért is?:-)
Szókrakész
@adrenalink: Az az egy ingyenes lesz, sőt még szponzorálják is.
Szókrakész
@Szókrakész: De csak ha Felcsút színekben, mezben űzöd.
Ha a pólódonn a mellkasodon egy Orbán kép lesz látható, akkor semmilyen tantárgyból nem kell dogát írnod, vizsgáznod.
adrenalink
@Szókrakész: Elképzeltem egy matek versenyt Orbán-fejes pólóban.:-) Szegény Einstein...
Szókrakész
Ezek urtán az egyetemeken be kéne vezetni a fizika, kémia, filozófia, … szakok mellé egy Orbán szakot.
Külön tételek lehetnének, mint például:
Orbán és az illiberalizmus
Orbán és a jobban teljesítünk.
Orbán harcai
Orbán és az EU
Orbán paradoxonok.
altételek.
Jobbanteljesítünk és jobban élünk
Teljes foglalkoztatottság és a 47 ezer forintos napocska rajzolgatás.
Értünk születnek az új csecsemők és a magyarság fogyása
Több családtámogatás és csökkenő szaporulat
A Fidesz országmentő politikája és a 47 ezerért dolgozz paraszt
adrenalink
@Mirabilis: Miért, miért? Mert a vízfejű Kliknek nincs pénze az oktatásra...
Szókrakész
@adrenalink: Vissza is dobná a Nobel díjat.
adrenalink
@Szókrakész: Átmenne ventillátorba a sírjában!
vadsanca
A szakképzésen belül mire gondolt a törvényalkotó? Mert ez távfogalom. Persze a felsőoktatásban is van szakképzés. Legalább így a diplomások megtudják, mi a MUNKA! -Persze ha lesz mit csinálni!- Nem csak az íróasztal és a szék lesz a tevékenységi helyük.
Viktor nem azt mondta, hogy támogatja a szakmunkásképzést? Úgy látszik már nem kellenek szakmunkások? Szerintem annak idején Ő szüntette meg. Most akkor valójában mi van?
1magyar
Szíriában Aszadnál idején még az egyetemi oktatás is ingyen volt, mégis felkelők voltak,vannak a rendszer ellen. Hogy van ez?
Jobb volt náluk a helyzet és mégis ide menekülnek?
eszegfu
És akkor mi lesz Balog "minden napi éneklés" projekttel?! Akkor most kötelező lesz az éneklés + fizetni is kell érte?! Általánosságban: ha téritéses lesz, ami eddig ingyenes volt, akkor ez akár az oktatásra forditott "keret" 2016. évi megtakaritásának az első lépése... csak még nem mondták meg mennyit kell spórolni, amit ugye már az egészségügyben (86 milliárdos) meghatároztak a jövőre nézve!
Macskaszem
Csóró gyereknek zéró lehetőség. Sok 47 ezres cseléd meg rabszolga kell majd a hűbérbirtokokra.
Hellcat
A fidesz indított anno népszavazást a tandíj ellen nem??? Azóta folyamatosan arcon fossák magukat.
Clavigo
Nem akarok senkit megbántani,,de bolond az ,aki ebbe a Tébolydába gyereket szül,,-nevel...
papa.49
@Clavigo: Sajnos azt kell mondanom NÁLAD A PONT!!!
silber13
---ideje lenne az egész KLIK nevezetű klikket,meg a bambán vihogó vándorköszörűs páterkát is elzavarni!
glorianna
Már csak azt kellene ennek a sok "okosnak" eldöntenie, hogy az iskola ingyenkonyha vagy oktatási intézmény.
Lepényleső
A feltörekvő fidesz generáció sem adja alább az anyagi igényeit?
Cicamama55
Csendben megjegyzem, a művészeti -és egyes sport szakkörökért már most is fizetni kell, nem ingyenes.
papa.49
@silber13: Ez marhára találó ,,bambán vigyorgó vándorköszörűs páterka,, enged meg hogy néha napján idézzem...
soljanka
És amit kifizetnek a szülők, az hova megy? Mert ugye a szakkört pedagógus tartja. Vagyis akkor az ő órabérét a szülővel fizettetik ki. Viszont a tanárt meg a Klik fizeti.
glorianna
@soljanka: A tanár már 20 évvel ezelőtt sem kapott egy huncut fillért sem a szakkörért, nem valószínű, hogy mostanában fizetnének érte.
nemjoezigy
@Mirabilis: "fizetni KELL a tanulmányi és szakmai versenyekért"
1. Azt mondta a gyerekem iskolaigazgatója (középisk), hogy meg kell nézni mielőtt beneveznének valami tanulmány versenyre, hogy milyen költsége van, mert az iskola nem tud fizetni. És mi sem.
2. "a második szakképesítés és azoknak a vizsgái is ingyenesek."
Ez szép, és jó már akinek, mert ha valaki tanulna a munkáért, az többnyire, kevés bérből él, vagy munkanélküli. Tehát a képzés idején is vannak kiadások (élet, rezsi, utazás, stb). Ezt miből?
Tehát megint van egy olyan megosztó intézkedése ennek a kormánynak nevezett bagázsnak, amit a rászoruló nem tud igénybe venni. De a szegény ellenes orbánc pártiak megint azt mondják, hogy mindig a szegényeket támogatják.
Pedig dehogy.
Mint többen írtátok feljebb, hogy nem egyenlőek az esélyek.
Itt sem mint ahogy az orbánc kormányzása ideje alatt sehol. A gazdagok a nyerők, ők csinálják a törvényeket a saját érdekeik szerint.
kamazuka
Haaaa esetleg van megoldás,hogy térítés mentesek legyenek a fentebb felsoroltak,hajlandóság mutatkozna,hogy némi, nem anyagi segítséget kapjak?
Akár így ismeretlenűl is!
Köszönöm!
verum
Egyvalamit azért tudni kellene. Soha, semmi nincs ingyen, soha nem is volt.
Valakinek mindig fizetni kell tanárt, eszközt, termet, rezsit, stb. Legfeljebb nem a diákoknak, de valamiből finanszírozni kell. Ingyenesség nincs, tanuljuk már meg végre.
Hogy az állam nem finanszírozza az állam által fenntartott intézményeket, az egy dolog. De ha nem teszi, mert mondjuk stadion jobban kell, akkor a szülőknek kell megfizetni az oktatás költségeit.
Mert senki nem dolgozik ingyen és semmit nem adnak ingyen.
Akkor tehát van két megoldás: az emberek vagy kikényszerítik, hogy az állam finanszírozzon, vagy maguk állják a költségeket. Nincs más lehetőség.
justhpeter
@hetöndöe: Ott a pont. A szülőknek nem a pénztárcát kellene vizslatni, hanem elzavarni azt, aki ezt kitalálta.
sentinel216
Na végre, valami jó hír! Remélem majd a falábú futballista tanoncoknak is fizetniük kell a miniszterelnök bácsi által szponzorált akadémiai kollégiumi helyekért, minden botladozásuk után, ha rálépnek a pénzünkből épített milliárdos stadionok fűtött gyepére!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.