Emlékezetes, hogy a tavalyi brókerbotrányok után kiderült: az Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézménye, a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. 140 milliót veszített a Hungária Értékapapír Zrt. bedőlése után. Az Index most megtudta, akkor eltitkolták: a tárca egy másik cége is károsult a botrányban.

A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) az online lap információi szerint 113 millió forintot veszített.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az új információra úgy reagált, hogy a kormány a belső vizsgálat eredményéből tudott a cég veszteségeiről, tehát az információ valójában nem új:

Az MTKI ügye újságírói szempontból biztos érdekes, de valójában nem újdonság.

Mármint a kormány számára ezek szerint nem újdonság, mert a nyilvánosság erről a veszteségről most értesült először.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az MTKI veszteségeiért álláspontja szerint korlátozottan terheli felelősség a tárcát:

Tanulság, hogy nem volt megfelelő formai felügyelet a cég felett, csak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központon (NAIK) keresztül tartottuk vele a kapcsolatot. A később lefolytatott vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a TIG-gel ellentétben, ahol emiatt fejek is hullottak, itt nem szegték meg a gazdálkodási szabályokat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intézet áldozata volt a csődnek, és büntető feljelentést is tett sikkasztás gyanúja miatt, amikor kiderült, hogy a Hungáriánál lévő kimutatások mást mutattak, mint amit ők megkaptak.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
"...akkor eltitkolták: a tárca egy másik cége is károsult a botrányban."

Egyszerűbb lenne felsorolni azokat a tényeket amik brókerügyben nem lettek eltitkolva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.