Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Gál Péter elmondta: erről már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, a szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak.

Hozzátette: a hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy elő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Most bezzeg hallgatunk arra, amit Brusszel mond, mert azt akarjuk, hogy a kurtos kalacs hungarikum legyen. Pedig sajnos nem az, hanem Erdelyben keszitett lakodalmas suti, csak nalunk jobban elterjedt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Butautáló
A Kaisersmaren is romániai recept de az osztrákok csak eszik és nem azzal foglalkoznak, mikor lesz belőle Österreichikum! A kürtöskalács a legjobb esetben is erdélyi és tetszik.nem tetszik, akkor román! Nagyon fontos dolog, hogy hungarikum legyen! Mint az akác! Az meg amerikai! Ilyen hülyeségekkel foglalkozna ezek a marhák! Így lassan a hülyeséget is hungarikummá lehet majd nyilváníttatni!
dr. prédikátor
@Butautáló: Már nem, mert a hülyeség már hungaricum!!!
Fradigege
Védessük le felcsútot. Legyen rezervátum.
glorianna
@volvós: Eredetileg az erdélyi szászok kalácsfélesége volt, tőlük tanulták el a székelyek. Én még emlékszem arra, amikor a gyergyói székely leszólta a brassói szász Omama kürtőskalácsát, azzal, hogy "olyan zsugoriak a szászok, hogy még kalácsból is csak a kérgét csinálják meg".
Az ide írogató idősebbek próbálják felidézni, láttak-e Budapesten vagy a Balatonon kürtőskalácsost a hatvanas-hetvenes években? No, ennyire hungarikum.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.