A magyar autóipar hazai hozzáadott értéke az autóipari exporton belül nagyon alacsony, mindössze 39%, amivel a vizsgált öt ország közül az utolsó helyen állunk, mutat rá a Morgan Stanley elemzése. A lista másik végén Románia helyezkedik el, ahol ez az arány közel kétszer akkora, 75% – írja a portfolio.hu.

A Morgan Stanley egyik friss elemzésében a kelet-közép-európai országok autóiparának jellemzőit vizsgálta. A GDP-arányos autóexport szempontjából a vizsgált öt ország közül Magyarország a maga 3,6 százalékával a középmezőnyben helyezkedik el: a szlovák és cseh exporton belül 10 százalék feletti, míg a románoknál és a lengyeleknél 2 százalék, vagy az alatti ez az arány.

Nagyon csúnyán lehagyott minket Románia

Ami ennél sokkal érdekesebb, az a hazai hozzáadott érték alakulása az egyes országok esetében. Minél magasabb, annál nagyobb a belföldi szektor hozzájárulásának mértéke a végtermékhez, ami aztán elhagyja az országot.

Magyarországon minden 100 egységnyi autóipari export csupán 39 százalékát teszi ki a hazai ipar hozzáadott értéke, a maradék 61 százalék külföldön rakódik rá. Ezzel szemben Romániában például a belföldi szektor 75 százalékban felelős a végső produktum értékének előállításában. A lista szerint a lengyelek, a csehek, de még a szlovákok is valamivel előttünk helyezkednek el.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mikor már a határ mellől átjárnak vásárolni a magyarok Erdélybe nincs mit szépíteni, csúztunk mint a gyerek a csúzdán...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Ugyan már. Mi vagyunk az európai autóipar fellegvára, Szijjártó Péter is megmondta. Már vagy százötven alkalommal. Ezt a Morgan Stanley-t meg vagy Soros irányítja, vagy Gyurcsány kottájából játszik, de mindenképpen valamelyik.
Toby
" Na ugye !" Szopcsi, szopcsi hátán, mert a "reformok működnek" - máshol !
Eriksson
A felsorolt államoknak mindig is volt autó gyártó iparuk, amely megmaradt nekik a rendszerváltás után is. A magyaroknak ilyen nem volt. A magyarok buszokat gyártottak, ami ugye sikeresen le lett építve. Az autógyártás meg csak annyi lehet, ahány gyárat ide telepítenek külföldről.
Így nem csoda, hogy van különbség a sorrendben.
verum
Picit pontosítanék a fogalmazáson, kedves cikkíró: nagyon csúnyán le vagyunk maradva Romániától.
Ugyanis ennek a mi vezetőink az oka és nem a román vezetés.
Mobil123
Pedig azt mondtátok b+ hogy az autóipar húzza ki a szarból az országot ?!! Akkor most mi fogj ?? Tán pl lázár família által megvásárolt földek?
papa.49
Mikor már a határ mellől átjárnak vásárolni a magyarok Erdélybe nincs mit szépíteni, csúztunk mint a gyerek a csúzdán...
Rockxy
Ha jól tudom, Romániának nincs államadóssága, mert azt még Csau ideje alatt kifizették.
A miénk meg...
zöldszem
Ami még + tény...28 országból a 26.-ak vagyunk gazdasági teljesítményben..
Életminőségben 28-ból 27...csak Bulgária van mögöttünk...
kepkezelo.com/images/9pd1yo7x5rx3biqwqaml.png
Fradigege
Ha Erdély maradt volna Magyarország része, nem ez lenne. A Renault nyomul ezerrel az oláhoknál. A haverom a Hatvan melletti Bosch gyárban dolgozik. Mérnök. Kolozsváron(klúzsnapokán) izom nagy állami beruházással, izom nagy román állami pénzen csináltak egy Bosch gyárat. Hatvanból mentek le magyar mérnökök átadni a tudást. Reménytelen. Azon röhögtünk, hogy elment a román mérnök gyerek, otthagyott mindent délelőtt 11 kor, mert haza kellett mennie megetetni a kecskét. És valóban a kecskéjét ment megetetni. Nem hitték el a srácok. Majd délután 2 kor visszajött. Áldatlan állapotok vannak. Nehezen hittem el, de ez van ott. Belépnek az összeszerelő sorra, majd délután nem mennek visszamelózni a románok. Nincs munkaerő, mert nem találnak.
dömdödöm
Ez egy vicc itt ami van ! Zavarjuk el mind ,de gyorsan és biztosan .
Desischado
A kormány szerint hasítunk, pedig a valóságban a románok is messze lehagytak bennünket, ez a valóság! Ennyit ér orbánék hazugság cunamija!
papa.49
@Fradigege: Amit írtál tudom bizonyítani, valóban ilyen állapotok is vannak, na de majd a magyarok járnak át Erdélybe dolgozni, már amíg a nagytudású balfasz kormány ki nem lépteti az országot az Unióból!!!A kecskeméti Merci gyárnál is ott a hatalmas megvásárolt terület parlagon, már nem akarják bővíteni a gyárat, vajon miért is???
kukac50
A reformok működnek hirdeti Orbán,azt nem teszik hozzá,hogy nagyon rosszul!
satan
Suzuki a hazai piacon és külföldin is.
Szókrakész
Nem vagyok irigy ezekre az adatokra.
Ami viszont irigységet vált ki, hogy Románia megelőzött a korrupció elleni "harcban", sokkal becsületesebb politikusaik vannak és a sittre küldött, valós börtönre ítélt korrupt politikusok számában.
magyarbakancs
Tudod miből készül nyugaton az ópium?
Mákból.
Nálunk meg dumákból.
magyarbakancs
A multi cégek nélkül a bányász béka segge alatt lennénk .
Mindennap harcolunk a multik és az EU ellen.
EU-s pénzek nem lenének a magyar gazdaság picsába sem lenne
satan
Esztergomban gyártott. 150 578. Export. 145 926 ebből Swift. CSAK A SWIFT!!! 2015 év elején!!
papa.49
@magyarbakancs: a 10:31. re Nagyon jó, gratula...
satan
@Eriksson: Az Opel, a Suzuki, az Audi és a Mercedes tesz minket naggyá!
Eriksson
@satan: Az már biztos! Ha van megbízás van munka, ha bezárnak, lehet menni kapálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.