Rendkívüli visegrádi kormányfői találkozó kezdődött hétfőn délután Prágában, a tanácskozás fő témája a migrációs válság.

Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő mellett a találkozóra meghívást kapott Gjorge Ivanov macedón államfő és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is.

A migrációról tárgyalnak a lázadó visegrádiak

A macedón és a bolgár vezetők meghívása Sobotka szerint a V4-ek szolidaritásának kifejezése a balkáni régió országaival.

Amennyiben Törökország és Görögország nem tudnak megbirkózni a menekülthullámmal, lehetőség mutatkozik az illegális gazdasági migráció megállítására Macedónia és Bulgária határán

- mondta Sobotka újságíróknak a találkozó előtt. A tanácskozás célja ezért jelzést küldeni a Nyugat-Balkán országainak, hogy számíthatnak a V4-ek segítségére – jelentette ki a miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a visegrádiak már most is rendőrökkel segítik a macedón határőrizetet. "Ezek az országok a válságban nem maradhatnak magukra, de az egész EU-nak segítséget kell nyújtania nekik" – jegyezte meg a cseh kormányfő.

A V4-ek ezért a prágai találkozón szeretnék konkrétan is hallani, milyen segítségre lenne a macedónoknak és a bolgároknak szükségük a migrációs válság kapcsán. A visegrádiak már most rendőrökkel és anyagiakkal segítik a macedón határőrizetet. Bohuslav Sobotka korábban közölte, amennyiben a februári EU-csúcsig nem fog működni a török-görög határ védelme, a visegrádi országok B-tervvel állnak elő, amely megerősítené Macedónia és Bulgária határainak védelmét. Az EU-vezetők csúcstalálkozójára a V4-ek kormányfői találkozója után három nappal kerül sor. A cseh miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a visegrádi csoport a migrációs válsággal összefüggésben intenzív kommunikációt folytat Szlovéniával, Horvátországgal, Szerbiával és Görögországgal is. A prágai kormányfői találkozó előtt kiszivárgott: Németországot állítólag nyugtalanítja, hogy mi a célja a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetői hétfői tárgyalásainak.

A prágai német nagykövet ezért azzal a kérdéssel fordult Tomás Prouza európai ügyekért felelős cseh államtitkárhoz, hogy pontosítsa a hétfői csúcstalálkozó céljait és tartalmát.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton közölte, hogy Németország a prágai csúcstalálkozóval kapcsolatban tiltakozott a szlovák külügyminisztériumban. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az EU-külügyminiszterek tanácskozása előtt cseh újságíróknak azt mondta, hogy nem lát ebben különösebb problémát. Szerinte alaptalan az a német aggodalom, hogy a V4-ek a B-terv felvetésével valami módon kizárnák Görögországot a schengeni övezetből.

Csehországnak nem érdeke olyan politikát folytatni, amely bárkit is kizárna az együttműködésből. Meggyőződésem, hogy nem lesz nehéz erről Berlint is meggyőzni

- mondta a cseh diplomácia vezetője.

A prágai V4-csúcstalálkozó másik fontos témája az unió és Nagy-Britannia kapcsolatainak átértékeléséről szóló javaslat lesz, amelyet Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke hozott nyilvánosságra. A javaslatban a "vészféknek" nevezett szigorítások szerint négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét. Az európai ügyekért felelős cseh államtitkár közölte: Csehország számára a szociális juttatások vészfék-mechanizmusa elfogadható megoldása annak a brit követelésnek, hogy London korlátozhassa az EU-tagországokból érkező bevándorlók szociális támogatását.

Fontosnak minősítette azt az elképzelést is, amely az euróövezeten kívüli országoknak is lehetővé tenné, hogy beleszóljanak a döntésbe. Úgy tűnik, hogy a nyilvánosságra hozott cseh álláspont a V4-ek közös álláspontjának lényegét is tükrözi.

A migrációról tárgyalnak a lázadó visegrádiak

A V4-es prágai csúcstalálkozó eredményéről a brit EU-viszony átalakítása ügyében kedden Sobotka tájékoztatja Donald Tuskot is, aki egynapos munkalátogatást tesz a cseh fővárosban.

Csütörtökön azután a visegrádi országok külügyminiszterei is összeülnek Prágában, hogy megvitassák a migránsválságot és a brit követeléseket. Magyarországot a tanácskozáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni.

Miután február 15-én lesz 25 éve, hogy megszületett a visegrádi együttműködés, a kormányfők és a külügyminiszterek is foglalkozni fognak az évforduló témájával.

A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be, így a közös tanácskozásokat Prága kezdeményezi.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Apatszerek
Ki gondolna erre?

Ezt a cikket egy dán pszichológus írta, bemutat egy érdekes szempontot, amit komolyan meg kell fontolni.

Kíváncsi, hogy a muzulmán emberek miért küldik gyermekeiket ide élő bombaként, és miért kell hagyni, hogy muzulmánok jöjjenek bármilyen okból Európába? Ez csak azért érdekes, mert megmagyaráz nagyon sokat arról, hogy mi történik a világban ma.
A szerző (Dr. Nicolai Sennels) helyesen rámutat, ha az iszlámot hagyjuk tovább növekedni és átveszi a nyugati országokat, mint ami most történik Európában, az egész génállomány is súlyosan megsérül, és az emberiség leromlik eredményeiben.
Cikkében is megmagyarázza, hogy miért nem ők nyertek néhány Nobel-díjak és miért nem alakultak ki új találmányok az arab világban úgy, mint a nyugati embereknél.
De ami a legfontosabb az egészben, hogy elmagyarázza az őrült gyilkos fanatizmust, amit egyszerűen nem lehet megérteni.
Dr. Nicolai Sennels egy dán pszichológus, aki már komoly kutatásokat végzett a muszlim világ egy kevéssé ismert problémájával: A muszlim beltenyészet katasztrofális eredményei, amit az első unokatestvérek közötti házasságok okoznak.
Ez a gyakorlat tilos a zsidó-keresztény hagyományban, amit már Mózes idejében is büntettek, de Mohamed követőinél már folyik 50 nemzedék óta (1400 éve) a muzulmán világban.
Ez a beltenyésztési gyakorlat soha nem szűnik meg a muszlim világban, hiszen Mohamed a végső példa és a hatóságok hajthatatlanok minden ilyen kérdésben, beleértve a házasságot is.
A hatalmas beltenyészet a muszlim génállományban gyakorlatilag visszafordíthatatlan károkat tett, kiemelten az intelligenciában, a józan gondolkodásban, és az egészségben.
Dr. Sennels szerint az összes muszlim közel fele a világon beltenyésztett.
Pakisztánban a számok az mutatják, hogy megközelítően 70%.
Még...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.