A tanárok azt ígérték, ha hétfőn sem egyeznek meg a kormánnyal, országos sztrájkot hirdethetnek. Nagyon érik a munkabeszüntetés, egy sor ügyben továbbra sem találtak közös pontot – írja az Index.

Palkovics László közoktatási államtitkár szerint, hiába ragaszkodnak több ponthoz, azokban a kormány nem tud engedni.

Az iskolák állami fenntartásának átalakításánál nagyon mások az elképzeléseik a szakszervezetnek, mint a kormánynak. A tankötelezettség 18 évre emelésében sem közeledtek, mert Orbánék ragaszkodnak a 16 évhez.

A tanterv átalakításának a határidejével is gondok vannak, mert a tanárok azt szeretnék, ha már szeptemberben lenne érzékelhető változás. A kormány szerint elhamarkodott lenne így átalakítani a rendszert.

Palkovics ezek mellett kritikus pontként említette a pedagógusok terhelésének átalakítását. Jelenleg 22-26 óra a kötelező tanóra, és 32 órát kell az iskolában tölteni, ennek csökkentését szeretné a sztrájkbizottság.

Gallóné: megkezdik a sztrájk előkészítésesét

A kormányt tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéseséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval – közölte Galló Istvánné.

Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak – fűzte hozzá.

Az érdekképviseleti vezető elmondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentése, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezése, a tankönyvpiac megnyitása, a gyerekek terhelésének csökkentése tekintetében.

A szakszervezetek azt javasolták, hogy a heti öt testnevelés órát háromra csökkentsék, mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve javasolták az erkölcstan kivezetését. Ebbe nem ment bele a kormányzat.

Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Klik-et felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése és a munkáltatói jogkör kibővül – mondta Galló Istvánné.

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit pedig fizessék ki túlórában – tette hozzá.

Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat – sorolta Galló Istvánné.

A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak – mondta a PSZ elnöke.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rapier
Na megint egy lufi! A kockások szerint 300 intézmény 7000 fővel vett részt a tiltakozáson, de ez a szám inkább a 170 intézmény, 2000 főhöz van közelebb. Nem akarok számháborúzni, de ez a pedagógusok pár százaléka. Milyen tömeg, milyen sztrájk? Vihar csak a biliben!
Clavigo
Hát persze...mint a múlt héten,,a múlt hónapban,,,meg az elmúlt években.Pukli Istvánt is cc@rban hagytátok..oszt jó napot.
Kutyuska
Normális ember tudja, hogy a kormány nem akar és nem is fog megegyezni. Előadják a tárgyalásosdit, húzzák az időt. Április van, két hónap és vége a tanévnek, jönnek a nyári szünetek, jön a szeptember és megy minden marad a régiben.
Egyáltalán miért ültek le a kormánnyal? Tényleg ennyire naivak a pedagógusok képviseleti szervei, vagy csak úgy tesznek, mintha elhinnék, hogy lehet egyezkedni a kormánnyal.
Nem teheti meg a kormány, hogy enged, több okból sem. Először is nem olyan fajta emberekből tevődik össze, akik képesek egyezkedni, kompromisszumot kötni, esetleg belátni, hogy vannak dolgok, amelyekben tévedtek. Ők csak a megfélemlítést és zsarolást ismerik.
Másodszor azért sem engedhetnek, mert az a gyöngeség jele az ő értelmezésük szerint.
Harmadszor benne lenne a pakliban, hogy vérszemet kapna több más társadalmi csoport és elkezdenének követelőzni.
Itt csak akkor lesz változás, ha a kormány megbukik. Az pedig nem lesz erőszakmentes, ez biztos, mert ők nem adják a hatalmat semmiképp.
wagabund
Helyes! Sztrájkoljanak csak! Amúgy az érettségiző diákok meg le vannak szarva!...

nem...nem úgy értettem..nem kell kiforgatni a szavaimat...hanem a légkör, na az érződik a diákok közt...és az bizony nem sugároz nyugalmat...
Bercifiu
Ha nincs legalább 50 5 - os részvétel az eredmény nulla.
rapier
@Bercifiu: 50%? 5% ha lesz! Mondom! Vihar a biliben! Erőtlen, koncepciótlan és álságos hőbörgés csak! Aki nem megy el az Oktatási Kerekasztal tárgyalásaira, milyen megegyezésről beszél?
Cicamama55
@rapier: Ezt valahogy én is így gondolom. Városunkban egyetlen iskola előtt álldogált 7-8 tanár a múltkor, s az összes többiben semmi "ellenállás" nem volt. Szerintem a vasárnapi bezárás ellen sem lenne sokkal több tiltakozó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.