A 2010 előtti folyamatos forráskivonások, a privatizáció és a szocialista kormányok üzleti szemlélete után az elmúlt hat évben jelentős mértékű fejlesztések jellemezték a magyar egészségügyet – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedd reggel az Országgyűlésben az egészségügy helyzetéről tartandó parlamenti vitanapot megelőzően az MTI-nek.

Mint kifejtette: 2010 előtt egy üzleti alapú egészségügy épült: "a szocialista időszakot a pénzkivonás jellemezte", körülbelül 600 milliárd forint értékben. 2010 előtt a privatizáció volt a jellemző, s az üzleti szemlélet jegyében be akarták vezetni a napidíjat és a vizitdíjat – hangsúlyozta. Mindezek nyomán annyira csődbe jutott az egészségügy, hogy 2008-ban az akkori kormányzat egyhavi bért el is vett a dolgozóktól, s a kórházak annyira eladósodtak, hogy később a Fidesz-KDNP kormányzatnak 60 milliárd forintos kórházkonszolidációt kellett végrehajtania – tette hozzá.

Rétvári Bence kifejtette: 2010 után az állami felelősségvállalás mellett megindultak a fejlesztések. A kórházak épületfejlesztésére több mint 300 milliárd forintot, s műszerbeszerzésekre is több mint 100 milliárd forintos forrást fordítottak. Ezzel együtt 2012-2013-ban megindult az egészségügyben a bérfejlesztések első üteme is, amely folytatódott a mozgóbérelemek, a túlmunkadíj, ügyeleti díjak emelésével is – sorolta.

Az államtitkár hozzátette: arra készülnek, hogy a jövő évben a bővülő költségvetési források mellett ez folytatódhat. s az egészségügyben dolgozók ismét léphetnek egyet előre.

Rétvári Bence szerint a kormányzat várólista-csökkentési programja is sikeres, hiszen a várólisták mintegy felére rövidültek. Sikeres továbbá a rezidenstámogatási program is, hiszen 480-ról 920-ra nőtt a pályakezdő fiatal orvosok száma. Továbbá a praxispályázatokkal, a letelepedési támogatással a háziorvosi praxisok feltöltésében is sikerült előrelépést elérniük – fejtette ki Rétvári Bence.

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén a Jobbik kezdeményezésére tartanak négyórás vitát az egészségügyről.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Csak néhány szó...Tény, hogy 2008-ig sem volt rendben az e.ü., ehhez jött a válság, majd a Fidesz Semmelweis terve 2010-ben a "reformokkal". (2010-2012 között az e.ü. intézmények közül a "szerencsésebb"-ek EU- forrásból felujitották az intézményüket) Na ezt a reformot irta át a Széll Kálmán terv -- e 2 tervről ma már nem is lehet hallani -- vagyis a megszigoritások és a költségvetés "vesztese" elsősorban az egészségügy volt. Majd "államositották" és ezzel a totális centralizációval a ráforditható pénz csökkent és a kórházak adósságállománya nőtt. Lehet, hogy a szocik idején kivontak 600 milliárdot (nem tudom honnan szedték ezt a számot?!), de a Fidesz eddigi kormányzása alatt ez az összeg akár nagyobb is lehet. Pl. 2011-2013. között a gyógyszertámogatás 65 milliárddal csökkent (nekünk meg ennyivel többe került!) és ez csak egyik tétele az egészségügynek, ez is csak 3 év alatt! Az e.ü. intézmények adósságállománya 2015. okt. 46,7 milliárd (az összes ktv. szervek adóssága ekkor 87,2 milliárd volt). Nem igazán értem Rétvári "optimista" kijelentéseit, de lehet, hogy az "én készülékemben" van a hiba...
szép új világ
No komment. Ha valaki már ennyire hülye, ahhoz nincs mit hozzáfűzni!
prime777
@szép új világ: Ne aggódj!
Szavazótáboruk ezt is elhiszi.
A hívők nem normálisak,de tényleg.
Ellopatják,és engedik kifosztani teljesen most már ezt az országot.
felnőttem kissé
Hát Bence én már hallgattam sok sületlenséget.Tegye a kezét a szivére vagy amit mond nyilatkozik azt tényként élte meg vagy álmodozva nem ugyanaz ám.Ja van aki azt
emeli ki ne azt figyeljék mit mondok hanam amit teszek Lettünk is nagyhatalom.
volvós
EZ egy agyhalott primitiv sekrestyetöltelék !!!
süsüasárkány
Ezért nagy baj, hogy bezárták a Lipót mezőt.
Mára már biztosan kitennék a
MEGTELT táblát.
Amikor ennek képe kerül elém eszembe jut a régi, jó harang kötél, még a torony magassága.
justhpeter
@Pálinkafőző Rézüst: Engem is nagyon érdekelne, milyen anyagot vett be, mert hihetetlenül ütős. Bence két lábon járva is napokig magán kívül van tőle.
süsüasárkány
@Pálinkafőző Rézüst: esetleg előfordulhat netán túladagolás.
Szegeden a mentők olyan "gyorsan" értek ki a betegség, hogy férje karjai közt elhunyt.
Ha ehhez az ál keresztényhez is ez az egység érkezne?
Desischado
Ez sem tud mást, csak ordasakat hazudni. De ordasan megfizetik érte, azért már megéri a gerincet és a becsületet sutba dobni, igaz, te patkány?
papa.49
A kisbence megüti a ,,fütyisz rágcsáló,, mértéket, nála már nem sokan nagyobbak)))))))))))))
süsüasárkány
Bence a klinikán fekszik, most próbálnak neki gerincet beültetni.
Komplikáció!
Szervezete nem veszi be az inplantátumot.
Menthetetlen!
Megmarad GERINCTELENNEK!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.