Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága március végére a bruttó hazai termék (GDP) 76,9 százalékára emelkedett a tavaly év végi 75,3 százalékról – jelentette kedden a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság idén 1633 milliárd forinttal, 26 147 milliárd forintra nőtt március végére. Miközben az államháztartás hiánya mindössze 4 milliárd forint, a negyedévre eső GDP 0,1 százaléka volt, a nettó adósság 265 milliárd forinttal, 23 690 milliárd forintra emelkedett, ami a GDP 69,7 százalékának felel meg. (Az első negyedévre vonatkozó adatokhoz az MNB saját GDP-becslését használta.) Az adósság növekedéséből a hosszú lejáratú állampapírok állományának növekedése 193 milliárd forinttal részesedett. Az adósság növekedésében az árfolyamváltozás hatása elenyésző, mindössze 2 milliárd forint volt – tette hozzá jelentésében az MNB.

Az első negyedévben a központi kormányzat hiánya 129 milliárd forint volt. Kiugró mértékben, 1375 milliárd forinttal növekedett a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány. Ennek oka részben a jelentős mértékű nettó állampapír-kibocsátás volt, másrészt nagymértékben növekedett az Európai Uniótól beérkezett, és még ki nem fizetett transzferek állománya is. A kötelezettségek terén jelentős nettó értékpapír-kibocsátás történt, amely a kincstárjegyek és az államkötvények állományát egyaránt érintette. Ezzel párhuzamosan nagymértékű visszaváltás is történt, amely a külföldiek által tartott államkötvény-állomány csökkenésében jelentkezett. A hitelek körében – a korábbi negyedévektől eltérően – jelentősebb hosszú lejáratú külföldi hitelfelvétel történt, míg a rövid lejáratú hitelek esetében hasonló nagyságrendű nettó törlesztés mutatkozott a külfölddel szemben – közölte az MNB.

A háztartások nettó megtakarításai 2016 első negyedévében 442 milliárd forintot, a negyedéves GDP 5,7 százalékát tették ki. A háztartások ebben a negyedévben legnagyobb mértékben az állampapír megtakarításaikat növelték, mind a rövid, mind a hosszú lejáratú papíroknál jelentős volt a nettó vásárlás. Ezzel egyidejűleg jelentősen visszaesett a háztartások készpénz- és betétállománya. A negyedévben bővült a biztosítástechnikai tartalékok állománya, amely növekedés elsősorban a nem életbiztosítási díjtartalékokat érintette.

Az első negyedévben folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése, az ingatlan és a fogyasztási hitelek esetében is a nettó törlesztés volt a jellemző.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyuska
Mennyivel nőhetett valójában? Az tuti, hogy Matolcsy és bandája hazudik ebben is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sziha
Na, mindjart jon a drotkecskes, oszt' jol kioszt bennunket, budosballibkocsogoket, hogy ez azert van, mert igy jo es ezt akarta a magyarok tobbsege. Mar varom.
justhpeter
Hogy áll most az a förmedvény, amit tákolmánynak neveznek ? Most nőhet az államadósság ?
egon1
@Aki Én: Lassan ideje lesz megtanulnia minden normális magyarnak-hogy Orbán akkor is hazudik amikor kérdez !!!
human
@pbalage: Ahogy betiltották a létminimum számítást is. Így nem tudhatjuk meg milyen ütemben szegényedik a lakosság.
human
GDP arányosan valóban csökken az államadósság. De mi is kellett ehhez. Hát az a töménytelen túlárazott stadion. Ilyen esetben minél drágább annál jobb.
A GDP arányos adóssággal szemben viszont ijesztően nő a forintosított államadósság. Ott több ezer milliárdos adósságnövekedés van.
human
@human: Pontosítok. Eddig csökkent a GDP-vel arányos adósság. Most már az sem csökken.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.