Új típusú intézményben, az úgynevezett szakápolási otthonban láthatják el azokat, akik nem szorulnak orvosra, csak ápolóra. Már 2016-ban, egyelőre 4400 ággyal elindulhatnak az otthonok, ahová azok kerülhetnek, akiknek nincs szükségük 24 órás orvosi felügyeletre, de nem képesek magukat ellátni.

Az ellátást orvosi beutalóval lehet kérni maximum hat hónapra. A díjat még nem határozták meg, de a NOL.hu úgy tudja, az előterjesztők a szociális otthoni tarifánál magasabbat tartanak indokoltnak.

Alapszabályként az ellátott rendszeres havi jövedelmének legfeljebb 80 százalékát lehet elvenni a szolgáltatásra. Ha ez nem fedezi a költségeket, a különbséget a hozzátartozó „átvállalhatja", vagy megterhelhetik vele a vagyonát.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint a szociális otthoni elhelyezés átlagos havi 100 ezer forintnál biztosan többe fog majd kerülni.  

A budapesti szociális otthonban élőknek közel harmada a havi jövedelméből most sem tudja fizetni a térítési díjat, vidéken ez az arány sokkal rosszabb.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@eszegfu: nem, ebben az esetben nem veszed el a nyugdíját... .. másra akartam utalni, de túl hosszú lett volna..
...a szomszéd egyedül élő nő hat évig pelenkázta az anyját, aki állandóan szétkente a tartalmát, stb..mire meghalt a mama, a nő roncs lett...

az anyám ellátta magát nyolcvan felett is gond nélkül,...aztán egy nyári reggel együtt kávézgattunk, amikor belebukott a feje a csészébe..12 perc alatt kiért az ügyelet, pont akkor hagyta abba a légzést...a karomban tartottam..nos, engem pelenkázott, de őt nem kellett..
...csak szép emlékem van róla...

az élethez(és a halálhoz) csak szerencse kell, semmi más..ha az van, minden van...
eszegfu
@wagabund: Apukámnál "szerencsénk" volt...elaludt... anyukámnak azért lesz még 1-2 "produkciója"...csak remélni merem, hogy a TV távirányitóval való telefonálása a legnagyobb "dobása"... de a többihez is van elég esély...sajnos.:(((
magyarbakancs
Keresztény szociálisan érzékeny kormányunk van.
Mézike
@eszegfu: Ezt mindenhol meg lehet csinálni, csak olyan emberek kellenek akik a megfelelő helyen vannak.
1magyar
@sokanvagyunk: Pedig 47 ezerből meg lehetne élni egy nyugdíjasnak az otthonban! Mert dolgozó emberként meg lehet akkor az otthonban már nem buszjegyet sem venni.
eszegfu
@Mézike: Igaz! De nekem könnyebb beszélni, mint tenni...bár én nem vagyok a "megfelelő" helyen...csak itthon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.