Az emberi erőforrások minisztere szerint az EU-nak komolyabban kellene vennie a roma keretstratégia megvalósítását. Balog Zoltán szerdán Budapesten újságíróknak azt mondta, az uniós romaintegrációs politika új lendületet kell, hogy kapjon, és ebben számít a szlovák uniós elnökségre.

A miniszter arról beszélt, az integráció sikere érdekében a többféle megközelítés együttes érvényesítésére lenne szükség. Úgy látja, az emberi jogok érvényesítését, a diszkrimináció elleni küzdelmet előtérbe helyező hagyományos szemlélet mellett, azzal összhangban nagyobb hangsúlyt kellene, hogy kapjon az uniós politikában az aktivitást célzó foglalkoztatáspolitikai, valamint a felzárkózást elősegítő regionális megközelítés.

Balog Zoltán annak apropóján beszélt erről, hogy kétnapos nemzetközi konferencia kezdődik a Művészetek Palotájában pénteken az uniós roma keretstratégia és a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia elindításának ötödik évfordulója alkalmából.

A rendezvényen a magyar kormány képviselői és szakértői mellett előadást tartanak szlovák, román és bolgár szakemberek, tisztviselők, továbbá az ENSZ kisebbségügyi szakértője és a Világbank programvezetője is.

A miniszter emlékeztetett: a magyar uniós elnökségnek sikerült a keretstratégia kidolgozásával és elfogadtatásával elérnie, hogy a romaügy európai üggyé váljon, és ennek megfelelően a kérdést évekig megfelelő súllyal is kezelték.

Szerinte azonban most már szükség lenne a stratégia áttekintésére, ehhez pedig a szociális és foglalkoztatási, a regionális, valamint a bel- és igazságügyi biztosi hivatal összefogására, jobb együttműködésére lenne szükség.

Balog Zoltán azt mondta, szeretnék Brüsszel figyelmét felhívni arra, hogy öt év után új lendületet kellene venni, ehhez pedig egyebek mellett számot akarnak vetni az eddigi magyarországi eredményekkel és problémákkal is.

Hozzátette: szeretnék, ha a szlovákok is partnerek lennének ebben, ezért is hívták meg a konferenciára Ravasz Ábelt, a szlovákiai roma közösségekért felelős kormánybiztost.

A miniszter tájékoztatása szerint a konferencián ismertetik majd az elmúlt öt évben elindított magyarországi programokat, a sikereseket és azokat is, amelyeken változtatni akarnak, vagy amelyek más irányítás alá kerülnek. Előbbire példaként említette a Nő az esély programot, melynek során ezer roma nő szociális asszisztensi képzését vállalták, és melynek eredményeként mintegy 750-en munkához is jutottak az állami rendszer keretei között.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A Pléh bános bebizonyította, hogy abszolút erkölcsi hulla. Ahogy az a kormány, amelynek tagja.
human
EU! Adjatok a romáknak pár milliárdot, mert így soha nem fogják visszafizetni azt a 1,5 miliárdot, amit Farkas Flóri elköltött! Se pénz, se tettes, nem történt semmi, csak eltűnt 1,5 milliárd. Rodolfo sem tudta volna ügyesebben eltüntetni.
perfekt
Magyarországon-nincs cigány bűnözés!Balogh--amit a gátlástalan tesóid elloptak, megint velünk fizettetitek meg,a bront essen belétek ingyenélő tolvaj söpredék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.