A nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály a tusnádfürdői szabadegyetem csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén azt mondta:

örülnek, ha kapnak külső, uniós támogatást, de ezek kötött források.

A miniszter kitért arra, hogy jelenleg a bruttó hazai terméknek a 6 százalékát adják uniós fejlesztési források és 4-4,5 százalékot a hazai belső források. Kitért arra, hogy a kormány iparfejlesztési, elektro-mobilitást segítő programot fogadott el, sokat várnak az otthonteremtési programtól, s komoly forrásokat szánnak a turizmus fejlesztésére. Az uniós támogatásból kiszorult, de fejleszteni kívánó cégeknek indították el a nagyvállalati beruházási programot, amelynek első eredményei nagyon kedvezőek, több mint 500 új munkahelyet hoztak létre – közölte Varga Mihály.

Rámutatott: a magyar gazdaságpolitika tudatosan törekszik arra, hogy az adósságot csökkentse, egyre kisebb legyen az államháztartás hiánya, és a bevételek is beérkezzenek az államháztartásba. Kitért arra is, hogy Magyarországon az államadósság mértéke a bruttó hazai termék (GDP) 80 százaléka felett volt 2010-ben, most 75 százalék, jövőre pedig tovább csökkentenék az arányt.

"Jelentős eredmény, hogy egyre kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a külföldi hitelezőknek"

- hangsúlyozta a miniszter.

Az adókat csökkenteni kell, jövőre mérséklődik az internet, az éttermi szolgáltatások és az alapvető élelmiszerek áfa-kulcsa – emelte ki a miniszter.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemfideszes
"A nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni..."

...azaz, újabb adók lesznek... pontosabban "nem megszorítások".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
Ezek szerint a "belső források" rugalmasak (ha az EU források kötöttek), nyilván ezért kell "egyre inkább a belső források felé fordulni". De könyörgöm, akkor miért nem fordultunk eddig is a belsők felé?! Jó volt a fix EU-s pénz, amiért csak a tagdijat kellett fizetni, meg pályázni és pályázni?! Egyébként csak 1 belső, "kiaknázandó" forrást mondjon valaki...kérem... Meg leszünk "lőve" az EU támogatások nélkül, azt gondolom. Csak az elszámolások "pontatlansága " miatt a kb. 10 % visszatartott pénzek miatt 2015. októbere körül már tekintélyes összegü hitelt vett fel a kormány. Az épitőiparban is, mint belső tartalék fellendülésére épitettek, amikor elinditották a 10 milliós lakástámogatási programot. Ehhez képest az épitőipari termelés 2016. jan-máj. majdnem 30 %-kal esett vissza.
nyanya001
Persze !
Mondaná a fidszes horda, hogy múkoggy !
justhpeter
Tusnádfürdőn biztosan elhiszik neki azt is, amit itthon már senki sem.
simmering73
Misi meg a színes, szélesvásznú magyar gazdaság. Uniós pénzek nélkül harangoznak ennek az országnak pubi. De ezt te is nagyon jól tudod.
Szókrakész
Ezek nem egyeztetnek?!?!?!

Állítólag az EU most kaszálta el a nete ÁFA csökkentési "harcát".
Jozefina
Belső erőforrás??? Csak nem visszafizetik az ellopott zsozsót!!! ??? Varga mond sokszor hülyeségeket: pl. 2020-ra EURO bevezetése Magyarországon. Magyarországon soha nem lesz EURO előbb lesz "orbán garas" vagy valami hasonló!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.