Idénymunkásból is nagyon kevés van. Sok vállalkozó már nem mer fejleszteni, mert nem tudja, ki végzi majd el a munkát – számolt be az RTL Híradója.

A szakmai szervezet szerint a szükségesnél legalább 50 ezer idénymunkással kevesebb van a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ők külföldi vendégmunkásokra számítanának, vagy azt ajánlják a kormánynak, hogy alakítsák át a közmunkaprogramot.

A nemzetgazdasági minisztérium annyit válaszolt, a kormány a magyar emberek foglalkoztatásával kívánja enyhíteni a munkaerőhiányt.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jankó123
A műkörmös meg a Lőrike és a többi hirtelen földbirtokos nemessé vált tettestársa a kisgecinek kiballaghat a végekre, ott aztán meg lehet mutatni, hogy mennyit is ér az, aki eddig földet az árverési hirdetménekben leírtakon kívül jó esetben csak virágcserépben látott!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Grumpycat
Magyarország jobban teljesít.

És bringázik.
kamazuka
vagy azt ajánlják a kormánynak, hogy alakítsák át a közmunkaprogramot.

Ez tetszik!
De értsd megvégre!
Ezeknek nincsen agyuk hozzá!

Ember ennyi neuironnal nem születik.
S még ha átalakítják is,mi hasznod lesz belőle?Ember!
Ami ezeknek megtetszik abból azonnal részesedést követelnek.vagy mész a levesbe.
Demokrácia?Esélyegyenlség?
Hol?
közhasznú bérezés a nettó 1 eurót sem éri el.
Ez a gyalázatostól kicsit messzebb van.
De buziolimpia az kell.
Nil
Talán ne 200 forintot fizess óránként és becsüld meg az embert akinek a segítségével érdemes vállalkoznod akkor eljön inden évben/ számíthatsz rá.
Ha kimegy a környező országokba, sokkal többet keres - ott is szedhet paprikát, stb.
papa.49
Sőt már a Romániából idejáró idénymelósok is áttették a székhelyüket pl. Spanyolországba...
Itthon meg fizetnie is kéne az embereknek talán...
kkalman
Esetleg meg kellene fizetni az idénymunkásokat is! Nem rinyálni kell, hanem a munkát megfizetni. Ha ez nem megy, akkor lehet családi körben elvégezni a betakarítást.
Jankó123
A műkörmös meg a Lőrike és a többi hirtelen földbirtokos nemessé vált tettestársa a kisgecinek kiballaghat a végekre, ott aztán meg lehet mutatni, hogy mennyit is ér az, aki eddig földet az árverési hirdetménekben leírtakon kívül jó esetben csak virágcserépben látott!
Peller Anikó
Miért menne, nem hülye. Nem azért szereztek be ennyi földet, hogy túrják, az orrukat verjék bele, hanem mert fizet érte az Eu. A mezőgazdaság? Hát az rohaggyon meg.
pbalage
ejj, hiába vetette be az uborkagyáros maszek, csak úgy jut majd az új BMW-re, ha saját maga szedi le.
Szar meló lesz, de csak meg kell dolgozni azért a fostalicska X5-ös izéért.
Aztán ráadásul igyekezni is kell leszedni, mert egyedül bazi nehéz lesz.
Raaaajta!!!
Szókrakész
Lehet megint gazdatüntetni a 40-50 milliós traktorokkal!!!
Barmok!!!

Most már gáz van, mi?!?!?!

Mert már csak akkor kaptok támogatást, ha meg is művelitek a földet?!?!?!
Nagy cumi.
Először is fizetni kéne az embereket éas nem szocmunkásokra várni.
A komcsirendszeres katonaság épp elfoglalt a határon a migráncsokkal.
Az iskolások már IT szakosok, nem pedig földművesek.
Egyedül maradtatok!
Ja, hogy drágább lesz a zöldség.
Majd jön a nyugati olcsó.
A falusinak amúgy is van háztáji.
A városi meg eleve az áraitok alatti szinten tudja megvenni a multiktól.
Nem kéne egyik napról a másikra milliomos akarok lenni kívánságokkal kelni, lefeküdni.
Szókrakész
De már megint ez a burkolt fideszes, külföldi idénymunkás behozatal hír csepegtetése.
silber13
" A nemzetgazdasági minisztérium annyit válaszolt, a kormány a magyar emberek foglalkoztatásával kívánja enyhíteni a munkaerőhiányt." Semmitmondó, harmat gyenge szöveg! Megvitatnak , mindenféle bizottságot hoznak létre, konzultálnak, és minden marad a régiben, a termés meg ott rohad el!
dr. prédikátor
Éhbérért, szarért hugyért dolgozni a földeken egész nap ,mi???Tisztességes munkáért tisztességes bért kell fizetni!!! Akkor majd lesz idénymunkás!!!
Macskaszem
Akik eddig jobb híján eljártak napszámba, ma közmunkára vannak ítélve, pedig valószínűleg inkább az előbbit választanák, mert a napszám jóval több a közmunkabérnél. Viszont szezonális, és télen is élni kell valamiből, tehát maradnak közmunkán. A kúrmány ezt is elkúrta alaposan.
eugen4402
Ja kérem, a kastélytulajdonos, sofőrös Bentley-vel suhanó felvásárlókat valahogyan haza kellene csalogatni Acapulco-ból, és meggyőzni arról, hogy kisebb árréssel tovább érhetnek, ill. élhetnek... A haszon MINDIG a felvásárló zsebében landol, mióta piac létezik!
emerencia
Nekünk nem volt őszi szünet a suliban már általánosban, felső tagozatban sem. Helyette almát (vagy ritkán más gyümölcsöt) kellett szedni "munkára nevelés céljából", ingyen. (Kaját sem de néha volt lajtos kocsi friss vízzel.) Annyi almát ehettünk amennyit akartunk de az almakedvelő anyukámnak csak úgy tudtam hazavinni egy darab delicseszt vagy jonatánt, hogy a buszra felszálláskor úgy tettem mintha éppen beleharapnék. Egyszer csoda történt már gimis koromban a hetvenes évek első felében: 10 napi munkáért annyi pénzt adtak melyből vettem magamnak egy darab harisnyanadrágot.

Felnőttként minden évben egy szabadszombaton mentünk almát szedni a "mezőgazdaság megsegítésére" ingyen de hallgatólagosan mindenki hazavihetett egy szatyornyi almát a családnak. Ez már a nyolcvanas évek.

Az utolsó almaszedés emlékezetes volt (nyolcvannyolcban vagy nyolcvankilencben) mert odajött hozzánk egy néni és nagyon szépen megkért minket, hogy ne vegyük el a munkájukat. Ők jó pénzért szedték az almát mi pedig leültünk kajálni, beszélgetni, pihenni. Hétfőn kitört a botrány a munkahelyünkön ugyanis akkor tudtuk meg, hogy ilyenkor mi is minden évben pénzért ingyenmunkáskodtunk de abban az évben még a buszköltséget és a buszsofőr fizetését sem kerestük meg. (De almát sem vittünk haza.) Azt mondták nekünk, hogy a keresett pénz a költségek levonása után a szolidaritási alapot szokta gyarapítani. Írásban semmi nyoma nem volt ezeknek a munkáknak soha. Mi pedig akkor már meg voltunk róla győződve győződve, hogy hazudnak az elvtársak, valaki lenyúlja a pénzt...
picike1
mindenkinek a nap az nap de megkell fizetni !akkor fognak menni a betakaritáshoz szüreteléshez az emberek de pénz nélkül ha megrothad se bánják az emberek . Mindenki pénzért dolgozik a munkaadó is !
1magyar
Ott a rengeteg roma munkanélküli, nem hiszem, hogy ha kapna 4-500.-ft-os órabért ne dolgozna!
wagabund
..."Nincs, aki leszedje a paradicsomot, paprikát, uborkát"...

a hír úgy (lenne) pontos: szabadszemmel alig látható fizetésért nincs aki leszedje a paradicsomot, paprikát, uborkát...

...lehet, hogy nem szükséges szakképesítés, vagy diploma, de aki csinálta, az tudja, hogy milyen nehéz munka...ráadásul nem lehet négyórásban csinálni...dologidőben, tűző napon tizenkét óra hajolgatás, emelgetés, embertpróbáló...
emerencia
@picike1: Azért írtam le pártállami élményeimet az ingyenmunkával kapcsolatban, hogy érzékeltessem: az sem volt egy idilli világ de akkoriban mindez úgy történt velünk, hogy volt egzisztenciánk, nem a megélhetésünk függött tőle. A mai bizonytalan világban viszont nem engedhetjük meg magunknak az ingyen vagy fillérekkel kifizetett munka luxusát!
eugen4402
@emerencia: Irigyellek az almaszüreten átélt megpróbáltatásaid miatt. Képzeld, hogy a vörös diktatúra idején minket kukoricaszüreteléssel büntetett az iskolaigazgató-álarcba bújtatott helyi kiskirály! Teherautóval szállítottak ki bennünket az iskolából a vesztőhelyre, ahol sok kukorica volt és baromi hideg.
Táskát, felsőkabátot a tgk. platóján kellett hagyni, és csatárláncba felfejlődve elsöprő támadást indítottunk az érett kukoricák ellen. Közben megéheztünk, de a járműhöz csak akkor lehetett visszamenni, amikor Tanár Elvtárs engedélyt adott erre...Ne tudd meg! Aznap estig éhesek maradtunk, mert a mezei pockok nem vártak engedélyre, beköltöztek a táskáinkba, és jóízűen bezabálták a tízórainkat... :-(
emerencia
@eugen4402: Minket az építőtárborban felejtettek a tűző napon embernyi magas labodát huzigálni, de voltam egyszer tokaji aszúszedésen is ősszel hideg szélben, ahol mindenki megfázott. Volt aki táppénzre ment emiatt. Ezek az alkalmi megpróbáltatások ritkán kibírhatók. Az viszont komoly probléma, hogy belénk nevelték: mindezért nem jár jövedelem. A segítő szándékot viszont nem nevelték ki belőlem. Ha még egyszer az életben lenne biztos megélhetésem és időm, akkor szívesen vállalnék hasznos volunter munkát de nagyon vigyáznék arra, hogy még véletlenül sem húzzon le senki. Az egészségre, testi épségre veszélyes kalandokra viszont már vágyom, ahhoz már túl öreg vagyok.
eugen4402
@emerencia: Látod, mindenből származik valami haszon: egyrészt vérünkké vált a hajlam szolidaritásra, segítségnyújtásra, másrészt megtanultuk megkülönböztetni a rászorulókat a szélhámosoktól. Arról nem is beszélve, hogy manapság mindenki előtt fennáll a lehetőség, hogy ténylegesen rászorulóvá váljon egyik napról a másikra...
papa.49
@emerencia: Szépen felidézted a fiatalkorunkat, mink is jártunk a környékbeli ÁG.., tsz be dolgozni, általában a szeptemberi hónapban, ki lehetett bírni...
Később már a helyi iskola, vagy pl. a monori Rendelő Intézet építésén dolgoztam a ,,kommunista szombaton,, vagy a melóhelyen a ,,vietnámi elvtársak,, megsegítésére...
De igazad van nem a megélhetésünk függött ettől...
Most az újdonsült ,,műparasztok,, állnak mint szamár a hegyen, mert nem tudják pl. még azt se hogyan lesz a takarmányból pl. tej...
A régi uraságoknak nem véletlenül volt ,,intézője,, aki felügyelte a munkát, és képzett gazdász volt, tudta mikor mit kell csinálni, és ahhoz neki mennyi melósra van szüksége, és már tavasszal amikor elszedődtek a zsellérek, pontosan tudták mennyi pénzt fognak keresni, és mennyi egyéb juttatást fognak kapni, ezekről a dolgokról az Anyósom meseélt nekünk sokat, mert míg férjhez nem ment ő is ,,szolgált,, Öcsödön a Tanító Úréknál...
emerencia
@papa.49: Nagyapám fiatalon, a huszadik század elején csendőrként szolgált a szülőföldjén, Erdélyben. Üzent érte a gróf mert a parasztok nem akartak aratni. Előbb kiment a sztrájkolókhoz, hogy megtudja a munkamegtagadás okát és kért tőlük néhány szelet kenyeret mely a járandóságuk részét képezte. Elment a grófhoz, az ő panaszát is meghallgatta majd az asztalára dobva a a száraz, penészes kenyeret indulatosan kijelentette: amíg az emberek ilyen kenyeret esznek, nem is fognak dolgozni. A gróf végül kénytelen volt megegyezni a földművesekkel, így learatták a búzát. Őt pedig bepanaszolta a parancsnokánál ezért áthelyezték egy másik csendőrkerületbe.
papa.49
@emerencia: A Nagyapád, EMBER volt csupa nagybetűvel, voltak ilyenek is, csak már mára egyre kevesebben vannak!!!
Én ugyan Pesten nőttem fel, viszont vidékre nősültem, így első kézből hallhattam az Anyósomtól a történeteket a háború előtti, és a háború utáni időkről, meg az Apósomtól, hogy hogyan tette földönfutóvá a párt '52. ben...A városi életet meg az Anyáméktól tudhattam meg, meg részint átéltem...
A gond ott van, hogy most az ország újra felosztása van porondon az új urak szája íze szerint, és azok akik nyertek földeket legfeljebb bukfencet tudnak vetni, nem megművelni a földjeiket. sőt talán nem is akarják, csak csábító volt a ,,földalapú támogatás,, amit megkapnak ha termelnek valamit ha nem, csak ennek még lesz böjtje nem is sokára...Ez az ország 26 évvel ezelőtt Közép Európa legjobb mezőgazdaságát tudhatta magáénak, ma meg szinte minden terméket importálni kell ha enni akarunk, vagy vegyük csak a cukorgyárakat, volt belőle vagy 10 az országban ma van egy darab, de cukorrépát se termelnek annyit mint régen, mikor az Alföldön a állomások mellett felhalmozva állt a cukorrépa, szállításra várva, de akármelyik mezőgazdasági terményre igaz ez...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.