A digitális vállalatoknak is ki kell venniük a részüket a közteherviselésből, ahogyan bárki másnak – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Pozsonyban az európai uniós (EU) tagállamok pénzügyminiszterei informális találkozójának második napján. A tárcavezető erről a magyar közmédiának nyilatkozva beszélt, miután a fórumon bemutatta a digitális vállalatok adóelkerülésének kiküszöbölésére tett magyar javaslatot.

A szombati tárgyalási nap résztvevői két központi témát jártak körbe, ezek közül az első az adóelkerülések, adócsalások elleni küzdelem volt, illetve ugyancsak szó esett a terrorizmus finanszírozási csatornái elvágásának lehetőségeiről is.

Így adóztatná Varga Mihály a Facebookot

Az adóelkerülések elleni küzdelem témájában tett magyar – a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) által is támogatott – javaslat, azoknak az elsősorban digitális térben, országhatárokon átívelően működő vállalkozásoknak az adózási problémáinak a kiküszöbölését célozza, amelyek, bár egy adott országban fejtenek ki gazdasági tevékenységet, adót már egy másik országban vagy esetleg ott sem fizetnek, s így kivonják magukat a közteherviselésből.

"A kezdeményezésünk arról szól, hogy hasonlóan az amerikai megoldáshoz, egyfajta forrásadó terhelné azokat a kifizetéseket, amelyeknél nyilvánvaló, hogy egy határon túli szolgáltató számára történik a pénz átutalása, egy adott országban, nemzeti szinten történő gazdasági eseményért" – világított rá Varga Mihály.

A megoldás lényege, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók visszatartanának minden regisztrált digitális vállalatnak irányuló kifizetésből egy bizonyos százalékot, és azt továbbutalnák a saját adóhatóságuknak. A levont összeg mintegy fedezetként szolgálna a meg nem fizetett adó után. A javaslat jelenlegi munkaneve Google-adó, de mint azt a nemzetgazdasági miniszter megjegyezte, az nem csak az internetes kereső óriásra vonatkozik, hanem más hasonló adózási rendszerrel dolgozó cégekre is, mint például a Starbucks, a Facebook vagy az Amazon.

"Szerencsés volna, ha az EU adócsalás elleni küzdelme ebbe az irányba tudna fordulni, és olyan megoldást tudnánk találni, ahol már az utalás pillanatában egy forrásadó levonásával biztosítanánk azt, hogy nemzeti szinten az adófizetés megtörténjen" – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Kérdésre válaszolva hozzátette: a javaslatot a V4-es partnerek támogatásukról biztosították, kifogás vagy ellenvélemény pedig más részről sem hangzott el.

Varga Mihály a kétnapos találkozó előző napi programjáról szólva elmondta: annak egyik fő témája az európai monetáris unió elmélyítése volt.

"Ezzel részben egyetértünk, mivel arra van szükség, hogy amennyiben az Európai Unió a jövőjét keresi, akkor az együttműködés gazdasági formáit kell, hogy erősítse, arra van szükség, hogy az igazi kiinduló alapokhoz térjünk vissza, a gazdasági közösség megerősítéséhez " – mutatott rá. Hozzátette: "Egyetértünk az iránnyal, viszont azzal a szándékkal nem, hogy egy közös költségvetési alapot állítsunk fel."

A szombati tárgyalási nap még hátralévő részében a résztvevők az úgynevezett Juncker-terv második szakaszáról is beszélnek majd.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grumpycat
Varga. Zaklasd orálisan azt az ősi mesterséget űző női szülődet, akire gondolok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Grumpycat
Varga. Zaklasd orálisan azt az ősi mesterséget űző női szülődet, akire gondolok.
lampa laz
Bezzeg annak az itt élősködő, szuszogó, sipoló hályas dögnek nem kell kivenni a részét a közteherviselésből, az viheti a pénzét offshoreba, Luxemburgba, a zorbánzsebébe + a faß tudja hova még. A masszőrnek kell pénztárgép, de a dögnek nem kell a félarú rablóit rákötni a navra.
Majd a zemberek mindent megfizetnek, hogy a rosseb enné meg őket.
prime777
Hát engem a facebook megadóztatása egyáltalán nem érint.
Nem is ártana bekeményíteni a júzerek felé.:DDD
Sok nem normális ott éli az egész életét ahelyett ,hogy értelmes dolgokat csinálna az életében.
oncogito
A közteher viseléséből már ennek a maffia bagázsnak is ki kellene venni a részét!
Nem csak gazdagodni és herdálni!
vadsanca
@prime777: Úgy néz ki nem vagyok egyedül!
papa.49
Na de azért ebbe még Brüsszel is belefog szólni, ez még nem egy lefutott meccs miskakutya!!!
Jankó123
Mennyire szép lenne, ha ennek mintájára pl. a Duna TV-t is megadóztatná minden ország a kerek világon, ahol fogni lehet!
Mi az istenadta nép, meg összedobnánk a TV-adó után járó adót minden egyes országnak!
És így tovább, és így tovább, ...!
simmering73
Ennek a maffiózó briganti kormánynak még egy épkézláb építőjellegű javaslata, megmozdulása nem volt 6 éve. Csak az újabb és újabb adók, sarcok és az emberek ellehetetlenítése.
human
De Vajna kaszinóiba nem vagytok képesek online pénztárgépet telepíteni. Büdös nagy mocskok vagytok!
karma1
@prime777: Csak EGY otletet mondj, hogy mivel lehetne szelektalni azt, hogy CSAK a Facebook-ot hasznaloktol menjen le az az ado?
Nem gondolod, hogy ez egy tisztessegtelen dolog eleve? Nem gondolod, hogy ahhoz, hogy a Facebook-ot, vagy a Google hasznalatot adoztatjak meg csak, akkor ahhoz ALLANDO megfigyeles alatt kell tartaniuk a TE meg az en, meg a Pityipalko Google account-jat?
Nem kene inkabb a jo qrva anyjukat figyelni 24/7, nehogy meg egy ilyen hulyenek adjon eletet, mint ez a zolika?
karma1
@Jankó123: 21.46-ra: Nalunk lehet fogni a Duna Tv-t, haaaaat, ... Leginkabb roman nepitancosokat mutatnak, nehany locsolkodos nepszokast, busojarast, ugyhogy amiota megvan az ado, tala n csak egyszer nyitottam ki, fel orara, es azonnal megallapithattam, hogy ez a tv NEM Magyarorszagrol szol, nem azt nepszerusiti.
Akkor meg mit nezzek rajta?
roch
Varga "ki-bebaszott" Mihály, még kiket nem adóztatnál meg, csak hogy fenntartsd a BETEG GAZDÁD náci rendszerét?

Jó arcú Varga Mihály, milyen Sátánt szolgálni?
Mesélj erről...

Mész a levesbe te is, te büdös gané!
Perwool
Mi van baz+, Deutsch internetes felmérésének ez lett az eredménye? A választ adók többsége + adót akar?Még jó, hogy a választási ígéretetekben " a Fidesz az adó csökkentések kormánya lesz"Az! Hogy rohadnátok rakásra!
olvass-nezz-lass.hupont.hu/42/orban-kormany-adoi#ixzz3fJ30xvGq
human
Ha meg lesznek adóztatva a Google, Facebook akkor ők nem fogják ezt az ügyfelekkel megfizettetni?
Emlékszem még Kuszaszem Matolcsy mekkora arccal mondta a bankadó idején, hogy a PIACI VERSENY miatt ezt nem fogják áthárítani az ügyfelekre. Aztán mégis áthárították. Ennyit erről a zseniről is.
Perwool
@human: VÁRHATÓ ADÓFAJTÁK!
tévézőknek – hírADÓ
ellenfeleknek – támADÓ
hívőknek – hálaADÓ
bulizoknak – vígADÓ
virágosoknak – hervADÓ
hazugoknak – tagADÓ
örömlányoknak – lyukADÓ
hóembereknek – olvADÓ
kövéreknek – pukkADÓ
gyáváknak – szalADÓ
tartózkodóknak – megADÓ
kamaszoknak – lázADÓ
tanuloknak – halADÓ
alvóknak – szunnyADÓ
holtaknak – feltámADÓ
magyarbakancs
A Facebook Magyarországra van bejelentve?
Nem akkor mit adóztatod?.
Endy Wayna úr casinóit adóztassad és ne pénzel tömjed.
Perwool
@magyarbakancs: Akit Amerikában adócsalás miatt megbüntetnek, annak itt Magyarországon nem kell adóznia, mert hát így aztán nem válhat itt is adócsalóvá...
Clavigo
Idióta csontvázügyi-államtitkár...Mesélhetnél az ""eredményekről ""...
papa.49
Vauvaumiska ezt is elbasztad mint eddig mindent az életedben!!!
prime777
@karma1: Ezt csak úgy mondtam Karmi.
Mert tényleg.
Egy rakat ember ismerek aki ahogy felkel vagy hazaér az első dolga az a tetves facebook.
Hogy a picsába lehet így rákattanni valamire?
No mindegy is.
karma1
@prime777: Igazsagod vagyon, DE: en peldaul nagyon sokat vagyok a guglin, de nem a feszbukon - oda csak a nap vegen kukkantok be egy pillanatra - hanem mert a MUNKAMhoz kell... Na, azt probalna egy ilyen elb@szott agyveleju pali megadoztatni,...Meg mi nem kene nekik? Adozzanak az emberek az utolso szogig a munkajuk utan (na persze nem a horiarcu szivaros), es meg dolgozni se hagynak az embert??? Azert ez egy kicsit tulzas...:o(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.