A Der Spiegel című német liberális hetilap a magyar belpolitikai helyzetről, a Süddeutsche Zeitung című müncheni liberális napilap a magyar sajtó helyzetéről írt hétfőn.

Orbán Viktor hatalma biztosítása érdekében korrupt oligarchikus rendszert épít Magyarországon, melynek a barátok és családtagok is részét képezik – írta a Der Spiegel, Függőségek hálója című cikkében.

Orbán dönti el, ki gazdagszik meg Magyarországon – írja a Der Spiegel

Orbán Viktor kezet fog Mészáros Lőrinccel, gyerekkori barátjával, Felcsút polgármesterével (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A hetilap említést tesz az 1812 lakosú Felcsútról, ahol a futballrajongó miniszterelnök házától 50 méterre 3800 ember befogadására képes stadion áll, valamint a kisvasútról, mely részben uniós pénzből épült, s melyen naponta százaknak kellene utazniuk, hogy megtérüljön a beruházás, de többnyire kong az ürességtől.

Felcsúton Orbán gyerekkori álmai látszanak megvalósulni, az látható kicsiben, ahogy Orbán Viktor az országot is kormányozza; hét év alatt szigorúan a maga képére formálta az államapparátust. A lap szerint a miniszterelnök saját embereit ültette az apparátus, a biztonsági erők, az állami média és vállalatok és a bíróságok kulcspozícióiba, sok esetben meghosszabbítva megbízatásukat, hogy így biztosítsa a Fidesz uralmát.

- írja a lap.

A müncheni Süddeutsche Zeitung (SZ) arról számol be, hogy egyre több magyar sajtóorgánum kerül a miniszterelnök bizalmasainak ellenőrzése alá. A cikk kitér a korábban a Népszabadságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks eladására. Említést tesz arról, hogy Andy Vajna filmproducer „államközeli” bankok segítségével megvette a Tv2 csatornát, politikai nyomás alá került az Origo honlap, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója pedig megvásárolta a Figyelő című hetilapot.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"De mióta az áldott jó Orbán Viktor, az ő családja, volt kollégiumi szobatársai, szomszédai és
barátai átvették az ország szétrablását, azóta itt minden szép és jó. Még sztrájkolni se akarnak a népek, mert tök elégedett mindenki. Ezt az elégedettséget csak növeli az új sztrájktörvény, ami gyakorlatilag lehetetlenné is teszi a sztrájkot. Jogellenes és így büntethető lett az elégséges szolgáltatás elmaradása. Azt meg majd megmondja a jó király, hogy mi az elégséges. Ráadásul a gondos kormány feltalálta és azon nyomban meg is honosította a visszaélésszerű sztrájk fogalmát, ami szintén sokat használ a dolgozói elégedettség virágba borulásának. Igaz, hogy jócskán emelkedtek a bérek is, köszönhetően a kormánynak. Olyan sikeresen elüldözték az országból a munkavállalókat, hogy a munkáltatók kénytelenek emelni a fizetéseken, különben nem marad dolgozójuk. Hát mi ez, ha nem egy rendkívül sikeres politika? Csupa véletlen, szerencsésen alakuló sorsszerűség és csodaszámba menő egybeesés segíti a kormányt az illiberális demokrácia rögös útján. Már csak néhány évre van szükségük és kitör az általános boldogság és elégedetlenség. Hamarosan a köznevelés címszóval zajló oktatási reform megérleli a maga gyümölcseit. Írni­ olvasni nem tudó, a saját jogaikat hírből sem ismerő, buta, manipulálható polgárokat fognak kinevelni, akik azt sem fogják tudni, hogy a demokráciát eszik, avagy isszák és boldogan szavaznak arra, akire a köztévé, közrádió, közújság, közegyház szerint szavazniuk kell. Az egészségügy is tisztogat, egyszer csak elfogynak a betegek, idősek, sérültek. Vagy azért, mert kapnak a papírjukra egy pecsétet, hogy visszanőtt kezük ­lábuk és alkalmasak bármilyen munkára, vagy azért, mert egyszerűen megdöglenek az ellátatlanság, az éhezés és a pénz hiányában megfizethetetlen gyógyszerek nélkül. A kormány pedig gondos gazdaként majd ingyen eteti a gyerekeket, hogy azok felnőhessenek és sötét tudatlanságban, ám jó fizikai erőben dolgozhassanak az új földesurak gazdaságaiban, a külföldi...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mekkelek
@Pergető: Az az apró probléma hogy itthon már nincs aki foglalkozzon vele - vagy megvették, vagy beállt a sorba, vagy kivégezték...
papa.49
Jó cikk kissé távolabbról rögtön látszik a hazugság mert itt csak szédül a sok budifülkeforradalmár az ótvaros dumától
wpym
De csak azok eseteben, akik itt maradnak.
human
Most hallom, hogy Mészáros cégei nyerték el a Tiszai gátépítést is.
Desischado
Pöcegödröt csinál orbán az országból, a nép meg tűri! Pedig nem kéne! Brüsszel meg fagyassza be a pénzt, na akkor őrülne meg a dádé! Minő borzalom! Nem tudna annyit lopni!
Fradigege
@human: a zsírmore mészáros gazdája. Tehát, amit mészáros megnyer, tulajdonképpen a zsírmore nyeri meg. A vak is látja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél