Tarlós regnálása alatt több százmilliárdnyi vagyon vándorolt az államhoz, iskolákat, kórházakat, ingatlanokat, HÉV- és buszjáratokat vesztett Budapest.

Forrás: Index
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pergető
Nem értem én ezt! Ha az állam cégének a tulajdonában van, vagy önkormányzati tulajdonban, vagy állami tulajdonban, mi a különbség? Eddig is közvagyon volt, ezután is közvagyon marad, csak a fenntartó változik. Egy iskolát se vittek el a helyéről!
quadrocopter
Ne sírj Tarlós, a soha nem volt függetélenségednek itt az ára!
glorianna
@Pergető: Pedig viszonylag egyszerű: az önkormányzati tulajdonban álló vagyonról - legyen az ingatlan, közmű, akármi - elvileg a közösség dönt. Az iskola épületében addig működik iskola, míg a tulajdonos úgy akarja. Ha a távoli tulajdonos - újabban az állam, ill. annak valami túlbuzgó képviselője - úgy dönt, hogy holnaptól ott kupleráj lesz, és a gyerekek a 120 km-rel arrább levő, szintén állami tulajdonú és fenntartású intézményben fognak tanulni, akkor nem nagyon van ellene hatásos védekezési lehetőség.
Budapesti viszonylatban kevéssé volt "kézzelfogható" a különbség, de bizony már egy 100-120 ezres városban igen (lásd Pécs esetét a zálogba csapott ingatlanjaival...).
Pergető
@glorianna: Iskolákat eddig is nyitottak és eddig is zártak már be. Ebben nincs újdonság. Nem mindegy nekünk, hogy az önkormányzat, vagy az állam zárja be az iskolát? Úgy tudom, nagy változások az állami kézbe vétel óta nem voltak. Azt a sok adósságot rendezték és most az állam dönt a fenntartásról állami pénzből. Eddig se Jóska döntötte el, hogy mi lesz egy iskola sorsa, hanem a testület. Most pedig a minisztérium. Miért ne vezethetné az oktatási minisztérium az iskolákat? Nem ez a dolga amúgy is?
eszegfu
@Pergető: Sajnos van különbség, mégha a látszat ez ellen is szól... az állami tulajdonra mondhatjuk, hogy "közvagyon", vagyis mindenkié, viszont az önkormányzati tulajdon csak a területileg hozzájuk tartozók "közvagyona". Egy kis településen lévő iskola állami tulajdonba kerülésének a lényege pl. hogy a helyi önkormányzatnak, az iskolaigazgatónak semmilyen beleszólása sincs az iskola müködésébe, pedig helyi szinten csak ők vannak tisztában mire is van szükségük. Azt is látnod kellene: nem véletlen ez az állandó "civakodás" a főváros és a kormány között a metró felujitása ügyében... a főv. tulajdonában van, igy oldja meg a főváros, mondja a kormány. A főv. is kap a müködéséhez állami pénzt, de ha ez nem elegendő a tulajdonában lévő intézmények fenntartására, esetleg pont ezzel is kényszeritik rá, akkor bizony 1-1 db "elad" az államnak.
glorianna
@Pergető: Nincs most időm részletesebben kifejteni, miért nem mindegy, ki AKARJA bezárn egy iskolát. De arról feltétlenül szólnom kell, hogy bő 6 esztendeje nincs oktatási minisztérium, tehát nem is vezet semmit.
Pergető
@eszegfu: Bocsáss meg, de az oktatás egy szakma. Tanulni kell, gyakorolni és művelni. Tudtommal semmivel nincs kevesebb joga a pedagógusnak és az igazgatónak, mint eddig.
A tanár eddig sem választhatta meg a főnökét, csak véleményezési joga volt, ami meg is maradt. Az igazgatónak sem volt joga önállóan dönteni, a lépéseket mindig egyeztette az önkormányzattal. Most a KLIK-kel kell. Mi az a nagy változás, amitől ez a helyzet drámai lenne?
Nessy
@Pergető: "Tudtommal semmivel nincs kevesebb joga a pedagógusnak és az igazgatónak, mint eddig. "
Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
Tudod, az igazgatónak sok mindenhez volt joga, amihez ma nincs,.
Nem mindegy, hogy egy kis településen a polgármester és az igazgató ismerték egymást, az önkormányzat sokat tett az iskoláért. Nem tíz oldalas episztolát kellett írni egy csapszerelésért, egy doboz krétáért, amit aztán majd egyszer vagy engedélyeznek, vagy nem!
Pergető
@glorianna: Na ezt bebuktam. Akkor melyik minisztériumhoz tartozik az oktatás. Csak van valami felelős vezető szerv!
Pergető
@Nessy: Elismerem, hogy a polgármester és az igazgató sok mindent el tudtak egymás között rendezni. Most van egy KLIK és hivatalosan kell a dolgokat megigényelni. Biztos, hogy bürokratikusabb a folyamat, de nem látom, hogy akkora minőség romlást okozott volna az átszervezés, mint ahogy azt mondják!
Bizony nem az megy már, hogy Jóskám! Vegyél már egy bordásfalat, mert a régi eltört, hanem egy igénylőt kell kitölteni.
eszegfu
@Pergető: Nincs szándékomban a "hitedben" megingatni. De nem gondolhatod komolyan, hogy ma, amikor csak 1 tankönyv van minden tantárgyhoz -- azaz nem "válogathat" mondjuk az ált. isk. 2. osztályos matek, vagy nyelvtan könyveiből, akkor nem lett kevesebb a joga? Azt meg ne is akard velem elhitetni, hogy egy ablak pótlását, esetleg egy uj mászókötelet annak idején "egyeztetni" kellett az igazgatónak az önkormányzattal. Szerintem meg igenis "drámai" a helyzet a KLIK létrehozásával, majd most -- ha jól emlékszem -- 57 uj kicsi KLIK "kifejlesztésével"... valahogy engem emlékeztet annak idején a "vizfejként" emlegetett központokra, trösztökre.
Pergető
@eszegfu: Úgy rémlik, az igazgatónak bizonyos összeghatár fölött kellett az önkorival egyeztetni. Volt egy kerete, amit szabadon felhasználhatott. Úgy hallottam, most a KLIK is ilyet akar bevezetni, hogy ne legyenek gondok.
A tankönyvek egységesítését abból a szempontból találom jónak, hogy mindenhol ugyan azt tanítják. Van egy követelmény rendszer, az is egységes!
A KLIK-kel az állam akarja az iskolákat irányítani. Meg is tehetik, hiszen olyan törvényeket hoznak, amilyeneket akarnak, akkora a parlamentben a fölényük!
Sokaknak nem tetszik, így akkor ne tessék rájuk szavazni. Ennyi a gyógyír a bajra!
papa.49
@eszegfu: Hagyd úgyse érti, vagy nem akarja érteni, de ez tökmindegy így sokkalta rosszabb lett a sulik gazdasági vezetése, körülményesebb, hosszadalmasabb, ez az út nem a célszerűség jegyében született, hanem hogy mindent a brancsnak kelljen engedélyezni!!!
Nesze neked bürokrácia lebontása, képzeld el ha nem ez lett volna a cél)))))))))))))
eszegfu
@Pergető: Nagyon "kis cuki" vagy!:)) "Imádom" az utolsó sorban leirt gondolataidat!!! Te is pontosan tudod, hogy kb. 2 mill. Fidesz szavazó + ugyancsak kb. 2 mill. apró pártokra szavazó voksával -- persze vagy 4 mill. el sem ment, azok az emberek nem is "irogatnak" egyetlen hasonló közösségi oldalra sem! -- lett "parlamenti többsége"... ettől még nem kellene "erőből" kormányozni, magukra irni a törvényeket... sőt nem kellene visszahozni a rendszerváltás előtti rendszert sem, ahol minden az államé,mert lassan már ott tartunk.
Pergető
@eszegfu: Látod, itt van a kutya elásva! Olvasom, hogy mindenkinek elege van már ezekből az intézkedésekből. Az világos, hogy a Fidesz szavazóinak nem ez a véleménye. A sok kis párt szimpatizánsai annyira széttagoltak, hogy esélyük sincs. Itt van az említett 4 millió ember. Valószínűleg nincs elegük, mert egyébként elmennének szavazni és kiszavaznák Orbánt! Elmennek? Nem! Akkor nincs elegük.
Tehát van kétmillió elégedetlenünk. Ez nem a többség! Ezzel nem lesz kormányváltás soha a büdös életbe!
papa.49
@eszegfu: Erre elmondok egy történetet, a gyermekeink iskolájába betörtek, és elvittek pár számítógépet a számítógépes teremből, engem ismertek a tanárok mert akkor már csak a lányunk járt oda suliba, lényeg megkeresett a számítástechnikát tanító tanár, tudnák-e segíteni, hát persze tudtam... Csináltam egy riasztó központot, és hozzá vettem infrás érzékelőket, és a Gyurival kijelöltük a rendszer határait, bekötöttem még a termekben lévő tv. ket is a rendszerbe... A lényeg az IG. nő elfogadta az árajánlatot, én megcsináltam, és az önkori kifizetett, ennyi, és ez már '90 után volt...
Nessy
@papa.49: Az volt régen! :-) ma erre nem biztos, hogy lenne keret, (lásd a tavalyi hiányt), vagy ha lenne is, nem biztos, hogy te lehetnél a kivitelező!
Egy esetben lennél nyerő, ha ingyen csinálnád! Legalább is az eú-ben sok minden így műxik.
papa.49
@Nessy: Tudom...Ennek az iskolának az építésekor, még ha jól emlékszem '78-'79 körül, (könnyűszerkezetes) dolgoztam ott társadalmi munkában, a többi szülővel együtt,és láss csodát 4 éve a református egyház megkapta a sulit, cakk,pakk, mert az épület a volt egyházi suli telkén áll...
eszegfu
@Pergető: Igen "frappáns" a megállapitásod... ha nem megy el 4 mill. ember szavazni, akkor ők "valószinüleg elégedettek"... na meg, ha 2 millió az "elégedetlenek" száma, akkor Neked kijön, hogy a 2 mill. körüli Fidesz szavazó a "többség"... akkor most jöhet a "hajrá M.o., hajrá O.V., hajrá magyarok!"
Te igy gondolod, én meg teljesen másképp...ezzel semmi gond...
Pergető
@eszegfu: Kedved szerint gondolhatod, de a parlamenti arányok ezt mutatják!
Nessy
@Pergető: Ez csak választási törvény kérdése! Ahol 27 % = 2/3 ott minden megtörténhet, sőt az ellenkezője is. Ahol 7 milliónak 3 millió a 98 %-a, ott már nem matematikai, hanem politikai törvényszerüségek működnek!
Pergető
@Nessy: A választási törvények ezt megengedik. Egyébként, ha a lakosság passzív és nem megy el szavazni, akkor ne vezesse senki az országot, mert 27% szavazóval nincs felhatalmazása? Ezt te sem gondolhatod komolyan!
Nessy
@Pergető: Ebben igazságod vagyon. Amíg több a "fotel forradalmár", mint a "fülkeforradalmár", addig ez van.
Viszont, amíg finoman szólva jellemtelen módon befolyásolják a választásokat, addig legalább ne avassák magukat szentté!
Pergető
@Nessy: Azt hiszem, nem volt még két választás, amit egyforma választási törvény alapján folytattak volna le. Eddig mindenki a neki tetsző módon tekergette a törvényt.
Nessy
Azért sok ezer ellenörizetlen levél szavazat nem volt. És két forduló volt. A töredék szavazatokat sem egy vitte. De hát ezt akarják a zemberek, akkor silentium!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.