Hosszú évek után már nem Dánia a világ legboldogabb országa. Igaz, még mindig Skandináviában a legjobb lakni. A 2017-es jelentésből az is kiderül, hogy a pénz tényleg nem minden.

Megjelent a Világ Boldogság Jelentés 2017, és rögtön egy meglepetéssel nyitott: helycsere történt a világ legboldogabb országának pozíciójában: a korábban stabil listavezető dánok lecsúsztak a második helyre, és Norvégia vette át a vezetést. 

Norvégia a világ legboldogabb országa, Magyarország a 75.

Az élboly minden elárul arról, hol jó élni:

1. Norvégia
2. Dánia
3. Izland
4. Svédország
5. Finnország

Vagyis továbbra is a skandináv modell a nyerő, de nem feltétlenül az anyagi jólét miatt. Ez akkor válik egyértelművé, ha megnézzük, Magyarország hol áll, és mely országok előzik meg:

(...)
70. Paraguay
71. Hongkong
72. Fülöp-szigetek
73. Szerbia
74. Jordánia
75. Magyarország

A listát elég bonyolult módszertannal rakják össze, részben szubjektív szempontok szerint. Az egy főre jutó GDP, vagyis a gazdasági fejlettség csak egy eleme a dolognak, a Magyarország előtt álló öt állam közül például csak Hongkongban magasabb ez az érték, vagyis a szegényebbek is lehetnek boldogabbak.

Ami feltűnően alacsony a magyarok esetében (a listán körülöttünk állókhoz képest) az a szabadság érzete (abban az értelemben, hogy az ember képes-e maga dönteni az élete nagy kérdéseiről), illetve a pozitív jövőkép. Lám, a legendás magyar pesszimizmus itt is meglátszik.

Egyébként ennek ellenére sincs veszve semmi, hiszen a 2005-2007-os felméréshez képest Magyarországon kissé, de mérhető mértékben javult a helyzet. A legtöbbet Nicaragua és Lettország javított a helyzetén egy évtized alatt, míg a legjobban Görögországban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Venezuelában romlott a helyzet.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Az élet szomorú, de legalább a fizetésünk nevetséges!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Ezzel szemben nekünk van a legboldogabb miniszterelnökünk! Van kisvasútja, saját (gomb)focicsapata fűtött gyeppel és harcolhat kedvére éjjel-nappal és mindig engedik nyerni. Továbbá övé a mennyeknek országa, mert ugye boldogok a lelki szegények...
cs.n.
Csehország: 23.
Szlovákia: 40.
Lengyelország: 46.
Magyarország: 75.
Ez pedig a V4-ek sorrendje a listán, igazán szép eredmény, hiszen csak 29 helyezéssel vagyunk sereghajtók. Nem 30, 35, csak 29. Ez ám a valami! :)
Jozefina
Amíg orbán-fidesz-kdnp maffia uralja putyin támogatásával az országot, addig csak rosszabb lesz, jobb nem!!!
Sámannus
@Jozefina: Rosszul tudod. Orbánnak csak a vasút és a stadion építés jut, a csuti hegyek közé szorítva, Semmilyennek a szalonkák lövöldözése, Kövérnek a hamu szállítás Erdélybe, a többit a ruszkik zabrálják el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél