Minden idők legdrágább kerékpáros patakhídja épül a Rákos-patakon az új úszóaréna mellett.

Akkor kapta fel a fejét mindenki, amikor kiderült, hogy az eredetileg becsült nettó 198 millió forint helyett nettó 308 millióért vállalták a kivitelezését (azaz bruttó 424 millió forintért). Ráadásul a híd innenső oldalán van már kerékpárút, és aki akar, 300 méterrel feljebb átkelhet a patakon egy közúti hídon. A beruházásról döntő közgyűlési előterjesztés azzal indokolja a 6,3 méter széles gyalogos-kerékpáros híd szükségességét, hogy az úszóaréna – a patak másik oldalán, a jelenlegi senki földjére építendő – gépkocsi-parkolóját meg lehessen közelíteni. Ez gyalogosok részéről némileg érthető (bár ekkora szélességre azért nem lenne szükség), de melyik kerékpáros akarna egy gépkocsiparkolóhoz áttekerni? – teszi fel a kérdést az Index.

A lap megadta az esélyt a beruházó BKK-nak, hogy elmagyarázza: miért kell nekünk egy ilyen drága híd.

A kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy egyszerűen azért kell a hidat megépíteni és ez azért a BKK feladata, mert a kormányrendelet így határozott.

Index: De milyen kerékpáros cél van a patak túloldalán?

BKK: A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által 2014-ben készített, „EuroVelo 6 kerékpáros útvonal fővárosi átvezetése (…) tanulmányterv és megvalósíthatósági tanulmánya” kijelölte azt a szabályozási tervben kisajátított közterületi sávot, ahol a kerékpárút északra folytatódik majd távlati célként. A majdani Kelén utcai továbbvezetés eléréséhez kifejezetten kitérőt jelent a Cserhalom utcai közúti híd felé való kerülés, ez indokolja a gyalogosforgalom mellett a kétirányú kerékpáros-forgalom hídon átvezetését. A Gát sétányon érkező biciklisek tehát a meglévő vízcső melletti nyomvonalon keresztezik majd a Rákos-patakot, nem a Cserhalom utcán.

Az is kiderül a válaszokból, hogy közúti jármű a hídra nem hajthat fel, azt az odaépített oszlopok is megakadályozzák majd és a terhelést sem bírná.

Az árra vonatkozó kérdésre pedig így reagált a BKK:

A közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb ajánlati ár nettó 309 millió forint volt, a szoros határidő miatt pedig nem lehetett új eljárást lefolytatni. A hídszerkezet és a díszvilágítás költsége körülbelül 200 millió forint, míg a csatlakozó infrastruktúráé mintegy 100 millió forint a benyújtott árajánlat alapján. Az Iho.hu költségbecslését a közbeszerzési eljárás eredményei nem támasztják alá. A 424 millió forintos összeg bruttó költség, és a projekt összköltségére ad fedezetet. Az említett 309 millió forint nettó összeg, és csak a kivitelezés költsége. A 309 millió forint bruttó költsége 392 millió forint; a bruttó 32 millió forintos különbség a tervezés, a műszaki ellenőrzés, a tartalékkeret és az egyéb hatósági díjak költségeit fedezi.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"Mi nem szorjuk az adofizetok penzet" - Luzer Janos
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Pénztároslőri beszállt a hídüzletbe? Tud róla egyáltalán? Esetleg a vejkó bővítette a vállalkozása profilját?
Így már tisztább a kép, miért annyi az annyi.
Yoda69
"Mi nem szorjuk az adofizetok penzet" - Luzer Janos
papa.49
@Yoda69: Csak azt nem tette hozzá ,,ELÉGGÉ,,!!!
szép új világ
@namihami: Még nem tud róla, de az első részletet már átutalták neki.
namihami
@szép új világ: Na várjál! Neki vagy hozzá. Mert ez marhára nem mindegy!
feco fero
Generál kivitelező: a NEMZET GÁZSZERELŐJE! de ez nem gáz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.