Péterfalvi Attila egyetért azzal, hogy az átláthatóság érdekében jegyezni kell a külföldi támogatású civil szervezeteket, de a jelzést kiterjesztené a belföldi támogatással működő civil szervezetekre – a kormányzat, politikai párt vagy gazdasági szereplő által támogatott csoportokra is, írja az MTI.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közleményben tájékoztatta Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét.

Péterfalvi egyetért azzal, hogy a civil törvény hatálya alá tartozó külföldi érdekcsoportok befolyásolhatják Magyarország politikai és társadalmi életét, ami szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelent – de azt is hangsúlyozza, hogy

a hazai támogatású civil szervezetek is alkalmasak lobbitevékenység, politikai vagy kormányzati propaganda közvetítésére, ezért esetükben is elvárható a teljes transzparencia.

A NAIH elnöke ennél tovább is megy, és közérdekből a vallási szervezetek támogatási hátterét is teljesen átláthatóvá tenné – bár erről a tervezett civiltörvény amúgy nem rendelkezik.

Péterfalvi Attila felvetései ugyanakkor csupán javaslatok, amiket Gulyás Gergelynek csak megfontolnia kell a a törvényjavaslat parlamenti vitájában, elfogadnia nem kötelező ezeket.

Ha a törvényjavaslatot mégis módosítanák a NAIH javaslatai alapján, akkor több kormányzati támogatású szervezet – köztük az országos plakátkampányokat folytató Civil Összefogás Fórum is be kellene mutassa, pontosan honnan is kapja forrásait.

A CÖF egyébként tagadja, hogy milliárdos kampányköltségekkel dolgozna, és arra hivatkoznak, hogy 2015-ben mindössze 55 millió forintból gazdálkodtak. Kérdés, hogyan telt ebből a 2016-ban az országos bohóckampányra, a Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort egy platformra emelő, néhol több emelet magas plakátokra és molinókra.

Egyébként nemrégiben úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Náray-Szabó Gábor, a kormányközeli Professzorok Batthyány Köre elnöke, hogy nem bánná, ha a belföldről támogatást kapó civil szervezetekre is kiterjedne a szigorított ellenőrzés, és 7,2 millió forint felett részletesen be kellene számolniuk támogatásaik forrásáról.

„Állunk elébe, körünk kizárólag tagsági díjakból tartja fenn magát”

– mondta.

Ráadásul, a civil törvény megtetszhet a környező országok kormányainak is – ekkor viszont az Orbán-kabinet kényszerülhet magyarázkodásra: tavaly év végén két nap alatt közel 37 milliárdot utaltak át ugyanis határon túli szervezeteknek, idén pedig egy 7 milliárdos hiteltámogatást küldtek vajdasági gazdálkodóknak.

- írja a Magyar Nemzet.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ezt nem fogja Gulyás figyelembe venni mert akkor pl. a CÖF-öknek is be kell számolni mennyi pénzt kaptak a kormánytól propagandára.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
igen, ezt megint a határon-túliak fogják megszívni! =))
Csak csókolgassák Orbán alfelét!
namihami
Határon belüli állami támogatáson élők nyilvánosságra hozatala? Na, ebből se lesz semmi.
szaboria1
Ezt nem fogja Gulyás figyelembe venni mert akkor pl. a CÖF-öknek is be kell számolni mennyi pénzt kaptak a kormánytól propagandára.
quadrocopter
A Cöf szarban van, de majd kihagynak pár milliót megint! Mert megtehetik a csicskák!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/04/08/a-mi-adonkbol-finanszirozzak-az-ellenunk-vivott-szabadsagharcot/
A mi adónkból finanszírozzák az ellenünk vívott szabadságharcot. Nemzetünk emberminisztere, Balog Zoltán kinevezte országunk főcivil vezérének Csizmadia
Lászlót. A békemenet főszervezője, a Civil Összefogás Fórum elnöke „2015 szellemi honvédője” mostantól Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke is. Majd pedig örömmel bejelentette, hogy az idei évben a Csizmadia vezette szervezet 4,6 milliárd forintot oszthat szét a civil társadalom erősödésének támogatása érdekében. A 2012 óta már kiosztott 17 milliárd forinton túl. Ebben az a nagyon tragikomikus, bár távolról sem újszerű, ezért aztán meglepődni sem lehet rajta, hogy Csizmadia Lászlóról elég sok minden elmondható, de az bizonyosan nem, hogy ne az Orbán­kormány feltétlen és elkötelezett híve lenne tűzön­vízen, árkon­bokron, tökön­babon keresztül. Természetesen mindaddig, ameddig fel nem bukkan egy erősebb kutya. Ha pedig a kormánycivileknek, cöföknek, békemeneteknek és egyéb, a hatalomhoz feltétlenül lojális brigádoknak pénzre van szükségük, azt adják össze kizárólag a fideszes szavazók. Én egy büdös fillért nem szeretnék adni erre a célra.
kukac50
A kormány is számoljon el minden uniós forrással minden befizetett adóforinttal,
Azok is számoljanak el akik adóelkerülés apropóján sport kluboknak mennyi pénzt utalnak!
A kormányunk a külföldre adott pénzekkel is számoljon el! Mészáros Lőrinc külföldi focicsapatának miért adtak 1 milliárdot? ki hatalmazta fel a kormányt?
Egyszerű vidéki erre lenne kíváncsi.
Hari
Na ez se lesz sokáig a NAIH elnöke ! A becsületes, tisztességes magyar (l. állami, azaz adó fizetők) pénzéből finanszírozta civil szervezetek elképzelhetetlen,, hogy ilyen huncutságra vetemedjenek. Akkor minek sz ellenőrzésük ? Orbán sámán csak tudja !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.