A jól megszokott háziorvost pár év múlva felváltja a non-doktor, vagyis a képzett ápoló. Nem csak a rendelőben, de az alapellátásban, a sürgősségi osztályon, a geriátria- (idős-gondozás), a műtétek körüli-, az aneszteziológia-, és az intenzív terápia területén is.

Forrás: zarojel.hu
Feltöltő: Városi Kurír
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Ezt akartátok, fidesz-fanok!
Csak támogassátok tovább a hatalmat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
elnyomott
Ezt akartátok, fidesz-fanok!
Csak támogassátok tovább a hatalmat!
eszegfu
Hiány van orvosból is, de ápolókból is!! Az orvost "helyettesitik" magasan képzett ápolókkal, akkor még kevesebb lesz az ápoló. Ha érettségi után jelentkezik a gyerek képzett ápolónak -- ha jól gondolom -- akkor a "sima" képzés 8 félév + 3 félév a magasabb képzés, vagyis 5,5 év, u.akkor egy általános orvos képzése 6 év. Bennem felvetődik: majdnem azonos a képzési idő, akkor már inkább orvosnak tanuljon. A másik, hogy aki "csak" magasan képzett ápoló -- nem volt tehetsége, szorgalma, vagy tudása hogy orvos lehessen -- képes lesz ellátni orvosi feladatokat is?! Nem is tudom...
Amerikában "bevált", mint sok minden más, de ez mit old meg, ha az e.ü. intézmény épülete, müszerei, stb. meglehetősen régiek? Talán párhuzamosan kellene, melyhez igen sok pénz és akarat szükséges.
karma1
Ez meg aprilis elsejei viccnek is rossz...
Javaslom legeloszor kiprobalni a kitalalojan...
1magyar
@eszegfu: Na azt én sem értem, hogy ha ugyanannyit kell tanulni egy magasan képzett ápolónak akkor miért nem az orvosit végzi el.
karma1
@eszegfu: Nem valt be sem Amerikaban, sem mashol... NINCS ilyen rendszer, en ismerem az amerikai rendszert is, egy evig eltem New Yorkban... Itt pedig csak annyiban letezik, hogyha hirtelen valami bajod van, es bemesz az orvosi rendelobe akkor egy apolono fogad, aki azonnal a megfelelo orvoshoz iranyit. De az orvost NEM valtja ki senki! Ez egy oriasi hazugsag es csusztatas!
Ja, es az apolono teheti meg azt, hogyha pl. valaki cukorbeteg es folyamatosan ugyanarra az orvossagra van szuksege, akkor az apolonohoz lehet leadni a gyogyszerigenyemet, aki ekkor ellenorzi azt, hogy az en igenyem valos-e, es benne van-e az online rendszerben? Ha igen, akkor kinyomtatja a szokasos mennyisegu gyogyszerrol a receptet, es beadja az orvoshoz, alairasra ES jovahagyasra.
Az apolono kizarolag csak egy folyamatos betegsegre adhat ugy gyogyszert, hogy azt az orvos alairja. Ha peldaul mar 4-szer megyek gyogyszert iratni az apolonohoz, akkor az orvos nem koteles automatikusan felirni a gyogyszert, hanem berendel kontroll vizsgalatra, verkepre, meg ami esetleg szukseges az allapotom ujraertekelesehez.
Szerinted hol van ma Magyarorszagon egy ilyen rendszer?
Mert en ezt otthonrol, az internetrol tudom megoldani: gyogyszert kerhetek, vagy eppen orvosi vizsgalatra intezek idopontot, vagy ha valami nem tetszik , akkor azt szinten a neten intezem. Ezen az oldalon rajta van az osszes gyogyszer, amit az elmult idoben BARMIRE kaptam, az osszes laboreredmenyem, az osszes idopont, amikor bent voltam orvosi vizsgalaton. Ket evre elore megvannak az idopontjaim, hogy mikor hova milyen szurovizsgalatra kell mennem.
Szoval felesleges riogatni az embereket egy ekkora baromsaggal. Ne jatszannak az emberek eletevel, mar igy is tul sok ember hal meg az otletszeru egeszsegugy miatt...
eszegfu
@karma1: Én csak a cikkre hagyatkoztam és elfogadtam az állitását. Azért itt is van fejlődés... interneten adom le az állandó gyógyszerekre az "igényemet" és tudja ellenőrizni az online rendszerben még azt is, hogy pl. milyen dátumig irt fel nekem gyógyszert és ha valamelyikből többet kérek, nem kaphatom meg, mert már 1x ezzel "ellátott". A vér-, vizelet vizsgálat másik településen van, de szintén online rendszerben a háziorvos láthatja. Egyébként, ha valakinek van u.n. ügyfélkapuja, ott bármit lekérdezhet: mire kapott beutalót, milyen kezeléseket, ill. gyógyszereket kapott, táppénz ellátást, vagy hol volt az elmult években biztositási jogviszonyod, sőt "engedélyezhetem" a gyógyszertáraknak, hogy belenézhessenek a háziorvosom recept felirásaiba stb. De az is tény, hogy az idősebbek már nehézkesen, vagy egyáltalán nem használják ki ezt a lehetőséget. A háziorvosok is online rendszerben számolnak el: mennyi beteget vizsgálnak, stb., és u.csak online rendszerben kapják meg az elszámolási összesitőt, mely alapján fizet nekik az OEP.
eszegfu
@1magyar: 12:11 Erre azért ne "egyél mérget", mármint a képzési időre... de gyanitom, hogy nem tévedek sokat...
cikicakk55
@eszegfu: Én 1973- ban végeztem az ápolónő képzőt. Akko a nővérek tényleg csak az ápolói munkát láthatták el. Nem vehettünk vért, nem köthettünk be infúziót,fájdalomcsillapítón kívül semmilyen gyógyszert nem adhattunk be orvosi utasítás nélkül betegnek. Fiam jövőre diplomázik. Már az első évben a gyakorlaton megtanultak vért venni,infúziót bekötni, katétert cserélni,EKG csinálni és kiértékelni. A nyári gyakorlaton már nekik kellett eldönteni milyen gyógyszert adjon a betegnek,ha az panaszkodott. Ha egy beteg rosszul lett az osztályon ,nem várhattak az orvos előkerülésére,nekik kellett kivizsgálni mi lehetett a baj. Legtöbbször mire az orvos előkerült a beteg már jobban volt. Taval novemberben az MRI vizsgálat alatt epilepaziás rohamot kaptam. A sürgőssegin tértem magamhoz. Azt hittem orvosok vannak köeülöttem,mert egy a szívemet hallgatta,egy a szemembe világított bele,egy infúziót kötött be,egy meg faggatott,de valamiért nem értettem mit kérdez. Aztán megint se kép se hang,majd csak annyit halottam,hogy valaki azt mondja: Mit mondott az orvos,mikor tud lejönni? Közben jobban lettem és kiderült,hogy az a sok ember körülöttem mind ápolónő és ápoló volt. Kb fél óra múlva jött egy neurológus doktornő. Sok dolga már nem volt,mert a nehezén az ápilók átsegítettek. Mondtam is a fiamnak,hogy nagyon tanuljon,mert bizony az orvosi munka legalább is a sürgősségin a nővérek dolga. A fiam is sürgősségi ápoló szeretne lenni,hát nem irígylem.
karma1
@eszegfu: Ez nagyon jo,...:o))) Viszont egyik rendszer sem zarhatja ki az orvost, mint fo diagnosztat, plane surgos esetekben,...
eszegfu
@cikicakk55: 12:41 Megnyugtató, hogy hoztad ezt a "pozitiv" példát. Őszintén örülök, hogy az ápolók és ápolónők tudása magas szinten volt, képesek voltak szakszerüen ellátni egy "orvosi" feladatot. A fiad, mint sürgősségi ápoló nyilván eleve magasabb képzésen vesz részt. Megkérdezhetem, hogy mennyi ideig kell tanulnia, mig végez? Csupán kiváncsiságból -- minden rossz szándék nélkül -- miért nem inkább orvos szeretne lenni?
karma1
@eszegfu: Nem vitatom, sokszor egy apolono sokkal nagyobb gyakorlattal rendelkezik peldaul sebkotozesben, vagy egy rutin ellatasban, mint egy rezidens orvos.
DE: ez a rendszer ne tolja mar at siman ezt az oriasi felelosseget egy sokkal alacsonyabb fizetesert robotolo apolonore, mert ha a tulterheltseg miatt egy apolono hibat vet, akkor ot is ugyanugy elmarasztaljak, mint az orvost? (Mondjuk az orvos nem hibazik, mert az orvostarsadalom pillanatok alatt osszezar, es vedi a munder becsuletet. Ugyanez nem lesz meg az apoloi tarsadalomban, mert egeszen mas az ok megitelese, dijazasa, es sokkal nagyobb a fluktuaciojuk is egy munkahelyen, mint az orvosoke...)
Az pedig, hogy valaki miert nem akar orvos lenni, az egyertelmu: eleve a kepzes hosszabb, dragabb, es nem mindenki kepes pszichikailag felvallalni a pillanatonkenti dontes oriasi felelosseget (elet-halal). Ettol fuggetlenul egy kivalo apolo lehet valakibol, ha megmondjak neki, hogy egy muszakban 10 vagy 20 betegre kell odafigyelnie. Ez nem akkora felelossegvallalas, ez inkabb egy becsuletes rutinmunka.
Abban a pillanatban pedig, hogyha valami komplikacio adodik elo, akkor hivhatjak a doktort.
eszegfu
@karma1: 13:16 Van igazságod... de én -- tapasztalat hiányában -- nem tudok ennyire egyértelmü következtetésre jutni...vagyis nem tudom, hogy jó vagy rossz ötlet az ápolókra tenni az orvosi feladatok egy részét. Én pl. személyesen ismerek egy háziorvosi ápolót, aki bizony sok esetben talpra esettebb, határozottabb, mint a doki.
karma1
@eszegfu: Mondom, ilyenek leteznek, de az egeszen mas, hogy egy haziorvosi apolono ismeri 20-25 eve a korzetet, mindent tud a betegrol. (Ilyen szerencsere a baratnom haziorvosanak is az apolonoje, szuper a holgy,!) De az egeszen mast jelent, hogy valaki azert csinalja ezt a szolgaltatast, mert nem jelent pluszt neki, hiszen oriasi a szemelyes ismeretsege a betegek koreben. De hogyha valaki ezt MUSZAJBOL az apolonok nyakaba varrja a felelosseget, es kotelessegkent varja el ezt a fajta munkavegzest, hat az egyaltalan nem jo!
Most kepzeld el, hogy Te nagyon szereted azt, amit csinalsz, es en tudom, hogy Te profi vagy abban, amit csinalsz. Es akkor valaki folulrol azt mondja Neked, hogy csinald a mindennapos munkakorodet, es plusz meg a klienseid vagyonat vidd ki a tozsdere, es kezdjel el a penzukkel tozsdezni, mert a kormany igy latja jonak. Te mondjuk konyvelsz 10 kozepvallalkozonak meg 8 nagyvallalkozonak, es csinalod , amit eddig, viszont azt tudod, hogy a tozsdere vinni mas vagyonat felelosseggel - mert persze mindenki azt varja el Toled, hogy rendkivul eredmenyesen is forgasd meg azt a penzt, ne veszits a tozsden, akkor Te hogy fogod megoldani ezt a problemat? Mert hogy a konyveles az mindig attol fugg, hogy a kliensek minden papirt leadnak Neked hataridore, amiket Te a megfelelo helyekre beirsz, mindenfele adoterhet kiszamolsz, mindent hataridore befizetsz, viszont a hidegfrasz kerulget Teged, hogyha belegondolsz, hogy holnaptol kezdve tiz- es szazmillios vagyonokat kelljen a tozsden megforgatnod, es mindig sikerrel! Ugye, ezt a fajta oriasi felelosseget mar nem szivesen vallalnad? Nem mintha nem ertenel hozza, (lehet, hogy szazszor jobban forgatnad meg a vagyonukat, mint egy broker), de egyszeruen nem fer bele a konyvelesi munkakorodbe, mert a konyveles rovasara menne a tozsdezes... Mit valasztanal, mit tennel ekkor?
cikicakk55
@eszegfu: 3 év a 4 év szakképesítő után. Igen,tényleg ez a szak a legnehezebb. Eredetileg mentőápoló akart lenni,de a sürgőssegin tett gyakorlati idők után váltott. Van még fogtechnikus,pszichiátriai szakápoló,röntgen asszisztens és anatómiai asszisztens( boncoló orvosi asszisztens) Szerencsére eddig jól tanult.Remélem a vége is jó lesz.
emerencia
@karma1: @eszegfü: Márciusban még azt olvastam városunk szakrendelőinek honlapján, hogy ahova én szeretnék bejutni, hogy nem kell beutaló. (120 ezres megyeszékhely, oktató kórház. Régebben kísértem oda a szüleimet, akkor még nem kellett.) Az orvos elé viszont mégsem juthattam be mert nem volt beutalóm. Július elején benéztem az ügyfélkapura de a nevem alatt még csak az áprilisi események voltak láthatók. Az állandóan szedett gyógyszer igényemet sem tudom interneten leadni. Ha elfogy a koleszterin és vérnyomáscsökkentőm, bekocogok a háziorvosi rendelőbe, bemondom a nevemet és az asszisztens már hozza is a receptet. Ha a rendelési időben nincs ott a háziorvosnő, akkor is. Ha nincs egyéb panaszom, több mint egy év is eltelhet úgy, hogy senki nem küld el egy vérvételre, senki nem ellenőrzi a vérnyomásom, stb. (Volt már rá példa.) Korosztályomban sokan azért nem szedik a vérnyomás és koleszterincsökkentőket mert attól félnek, hogy a rendszeres ellenőrzés hiánya miatt éppen ezektől fognak megbetegedni. Ma már nagyon sok idős ember is képes kezelni az online felületeket és sokszor tapasztalják, hogy baj van a tartalommal. Félő, hogy az otthonról intézett receptkérés és egyéb egészségügyi szolgáltatás a szokásos magyar trehányság miatt nem fog úgy működni mint Karmáéknál.
quadrocopter
F@sza! Hivatásos kuruzslók, varázslók, sámánok és jövendőmondók nem lesznek az egészségügyben?
karma1
@quadrocopter: A muteteket viszont az elso vilaghaboruban bevalt felcserek fogjak vegezni. A kis bokkeno csupan annyi, hogy ok kizarolag amputalni tudnak, a finommutet-orakrol hianyoztak...:o(((
eszegfu
@cikicakk55: tegnap 14:35 Én csak 5,5 éves képzést bogarásztam ki... megdöbbentett ez a 7 év!!! El kell hinnem, hogy az ilyen "ápolók" tényleg majdnem orvosok. Abban meg biztos lehetsz, hogy a "vége is jó lesz"! Tapasztalatom szerint, amikor már "agyban" eljutnak oda, hogy ők egyedül választanak, akkor az komolyan érdekli őket és teljes gőzzel tanulnak...nem ugy mint pl. az általánosban, amikor szinte minden tanulási idő családi vitába ment át...még korbáccsal sem értem volna el, hogy valami "szorgalmi" feladatot irjanak, vagy olvassanak... év végére volt olyan könyvük, ami teljesen ujként maradt meg, még ki sem nyitották! Szerintem a fiad sikeres lesz, hiszen azt csinálja, amit szeret... bizhatsz benne!!
eszegfu
@karma1: tegnap 14:24 Persze ez is igaz...hiszen egy könyvelő csupán bizonylatokat "rögzit", pénzmozgáshoz -- elvileg -- nincs köze, nem kockáztathatja a vállalkozó pénzét. De olvasd el @cikicakk55 14:35 hsz-t, hogy milyen komoly és milyen hosszu ideig tartó képzés után lehet valaki "magasan képzett" ápoló, vagyis majdnem doktor. Sajnos még mindig nincs határozott véleményem, hogy jó, vagy rossz lesz.:(
eszegfu
@emerencia: Nem állitom, hogy hibátlan a mi rendszerünk, sőt azt sem, hogy naprakész. A Te tapasztalatod kevésbé jó... én viszont eddig elégedett vagyok. Egyre inkább ugy látom, hogy a nehézkes indulás után javul ez a helyzet...talán Karmá-ék szinvonalának is megfelelne. Ez persze nem azt jelenti, hogy Neked nem lehet igazad, csak én másként látom.
karma1
@eszegfu: Draga Cikicakkunkat ismerem melyebben, es nekem is nyilvanvalo, hogy milyen oktatason mennek keresztul a szakapolok is - az O eseteben a surgossegi mentoapolo. Nem semmi, ezt en is nagyon jol tudom.
Es azt is, hogy nagyon sokan mennenek feljebb is, lennenek ok orvosok is, de az oktatasi rendszer ezt nem teszi lehetove.
Akarmerre nyulsz, mindenhol az anomaliak.
Azert hoztam Neked is a tozsdes peldat, mert kb. ekkora felelosseget akarnak az alacsonyabb kepzesen atesett apolok nyakaba, es persze joval kevesebb penzert, mint amennyiert egy orvos tenne ugyanezt. Cikicakk tarsunk peldaja is azt fogja jelenteni, hogy hiaba kivalo a fia, es hiaba tudna orvosokeval egyenlo erteku donteseket hozni, amikor az O fizetese mindig csak toredeke lesz egy orvosenak, ami piszok igazsagtalanul.
Magyarul: a kormany eloidezett egy abszurd, lehetetlen helyzetet, amit szinten amator modon akar megoldani, es megint a kisemberek karara. (Cikicakk fia sem fogja megkapni Magyarorszagon a kello anyagi elismerest, es benne lesz a pakliban az is, hogy egy beteg atlagpolgar is kaphat egy rossz diagnozist, amibe belehalhat. (NEM Cikicakk gyermeketol, mert O fog annyit tudni, mint egy orvos, mert imadja, amit csinal.)
cikicakk55
@eszegfu: Elfelejtettem megírni miért nem ment orvosira. Főleg a pénz miatt. A férjem és én is rokkant nyugdíjasok vagyunk. Páromnak februárban volt agyműtétje parkinson miatt. Én egy kullancs csípésből visszamaradt halántéklebenyi epilepsziával és pánikbetegséggel vagyok leszázalémolva Kettőnk nyugdíja 125.000 ft. Szerencsére tavaly azoknak akik elérték a 4- es átlagot,duplájára emelték az ösztöndíját. Így most már 40.000 ft- ot kap havonta.Igaz,hogy ebből a bérletei( helyközi, összvonalas Szegedi) ez már magában 12.000. ft Kollégiumba lakik,ott nem kell fizetni,de a menzát nem tudja kihasználni. Messze van az iskola és a klinikák a kollégiumból. Igy aztán vagy összeütnek közösen valamit,vagy valami büfében eszik amit kap. Az biztos,hogy hétközben vagy spóról,vagy nincs pénze,de péntek délutántól vasárnap estig szinte egyfolytában eszik. Ha orvosira járna,akkor fizetnie kellene a kollégiumért,úgy tudom tandíj is van Rengeteget költenek segédanyagokra is. Így egy év múlva már diplomás ápoló lesz,az orvosin meg lenne még 2 éve,aztán 6 év rezidensi, mielőtt igazi orvos lesz. Én örülök, hogy ezt a munkát választotta,mert ez a levszebb munka a világon. Soha nem mentem úgy be dolgozni,hogy nem volt kedvem Szerencsére Viktor is ilyen. Imádja a gyakorlatokat.
cikicakk55
@eszegfu: Elfelejtettem megírni miért nem ment orvosira. Főleg a pénz miatt. A férjem és én is rokkant nyugdíjasok vagyunk. Páromnak februárban volt agyműtétje parkinson miatt. Én egy kullancs csípésből visszamaradt halántéklebenyi epilepsziával és pánikbetegséggel vagyok leszázalémolva Kettőnk nyugdíja 125.000 ft. Szerencsére tavaly azoknak akik elérték a 4- es átlagot,duplájára emelték az ösztöndíját. Így most már 40.000 ft- ot kap havonta.Igaz,hogy ebből a bérletei( helyközi, összvonalas Szegedi) ez már magában 12.000. ft Kollégiumba lakik,ott nem kell fizetni,de a menzát nem tudja kihasználni. Messze van az iskola és a klinikák a kollégiumból. Igy aztán vagy összeütnek közösen valamit,vagy valami büfében eszik amit kap. Az biztos,hogy hétközben vagy spóról,vagy nincs pénze,de péntek délutántól vasárnap estig szinte egyfolytában eszik. Ha orvosira járna,akkor fizetnie kellene a kollégiumért,úgy tudom tandíj is van Rengeteget költenek segédanyagokra is. Így egy év múlva már diplomás ápoló lesz,az orvosin meg lenne még 2 éve,aztán 6 év rezidensi, mielőtt igazi orvos lesz. Én örülök, hogy ezt a munkát választotta,mert ez a levszebb munka a világon. Soha nem mentem úgy be dolgozni,hogy nem volt kedvem Szerencsére Viktor is ilyen. Imádja a gyakorlatokat. @karma1:
cikicakk55
@karma1: Abban teljesen igazad van,hogy az ápolónők,ápolók nem zárnak úgy össze mint az orvosok. Tudom,hogy te nem itt élsz,de biztos emlékszel a feketeruhás nővér esetére . ő kiállt a szakmájuk minden dolgozójáért. Eleinte még voltak támogatói is, de a végére mindenki kihátrált mögüle. Most nem tudom mi lehet vele,de itthon egy kórház.sem alkalmazta. Az az ápoló,akit igazán érdekel a munkája a munkával töltött évek alatt sokat tanulhat az orvosoktól. Én például,ha olyan betegünk
karma1
@cikicakk55: Na, most kepzeld el, hogyha Sandor Mariat koteleznek arra, hogy rossz felszerelessel legyen koteles gyerekeket diagnosztizalni, alapon kezelni, es vetene egy hibat.
Szerinted ki allna o moge? Ki segitene ki a szorult helyzetebol?
A magyar szabalyok szerint peldaul egy korhazi apolt sem jogosult arra, hogy a korhazi kezeles alatt a csaladtagunk adataihoz semmikeppen sem juthatunk hozza. Vagyis egy orvos akarmekkora hibat vet, mire egy korhazi zarojelentes megszuletik, legalabb 5 indokot fognak talalni arra, hogy NEM az orvos volt a hibas.
Nem hiszem, hogyha novereknek, apoloknak kellene orvosi feladatokat ellatni, akkor a novereket ugyanigy bevedenek...
De amikor 3 honapig fekudtem egyfolytaban a korhazban a torott bokammal, akkor az esetek 90 %-aban aldozatos munkat vegzo noverek es apolok lattak el, szinte csak nekik koszonhetem a gyogyulasomat. De a vegszot mindig a sebesz mondta ki.
cikicakk55
@cikicakk55: Valamiért elküldtem. Hiába no,a telwfonon való írást még meg kell szokni. Tehát,én az olyan betegeknél,akiknél nem volt evyértelmű a betevsége,akkor a szabadidőmben elolvastam a kórlapját. Meg néztem minden vizsgálati eredméyt. Ha a beteg még is meghalt feltétlen lementem a boncolásra. Az ilyen esetekből rengeteget lehet tanulni,és ennek a tudásnak ma is hasznát veszem .Minden egészségügI filmet megnézek. A neten is sok új dolgot lehet tanulni. Most,hogy a férjem műtötték,mire a műtőbe került már ismertem az egész műtéti folyamatot,így fel tudtam készíteni
eszegfu
@cikicakk55: aug.5.10:30 Igazán köszönöm, hogy válaszoltál! Kissé elszomoritó, hogy "csak" pénz kérdése kiből mi lesz...másrészt viszont öröm, hogy jó szakember, vagyis "majdnem orvos" lesz! Ha belegondolok, akkor egy szülésnél sem a "fogadott" orvosod áll végig melletted, hanem az "egyszerü" szülésznő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.