Varga Zsolt megrögzött jobboldalinak tartja magát, mégis kiábrándult a NER-ből. Döbbenetes információkat osztott meg a Magyar Naranccsal.

Varga Zsolt a lapnak azt mondta, nem ilyen országot és nem ilyen vezetést képzelt el, és végül a mindent átszövő korrupció, a törvények és a szakmaiság semmibevétele miatt döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll és elmondja, milyennek látta az Orbán-rendszer bürokráciáját belülről.

Így néz ki belülről Orbán rendszere – kitálalt egy volt fideszes kormányhivatalnok
Fotó: MTI

A férfi, aki magát megrögzött jobboldaliként jellemzi, 2006-ig az MDF Somogy megyei elnöke volt, majd a Fideszt támogatta. Meg is kapta a jutalmát, a 2010-es választási győzelem után négy évig a somogyi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetőjeként, majd újabb két évig a társadalombiztosítási ás családtámogatási főosztály helyettes vezetőjeként dolgozott, ahonnét saját kérésére felmentéssel távozott, hogy aztán szociálpolitikusként dolgozzon tovább.

„Úgy gondoltam, a kétharmados felhatalmazás olyan erő, melyet jól kihasználva létre lehet hozni egy valóban jól működő országot. Aztán szép lassan megtapasztaltam, hogy nem Magyarország a fontos, hanem a párt, a személyek, a klientúra, a támogatók. A többi nem számít. Főként a 2014-es választások óta van ez így.”

- mutatja be a rendszert belülről Varga Zsolt.

A volt kormányhivatalnoki vezetőnek az is szemet szúrt, hogy – mint sorolja – politikai aktivistákkal töltik fel az állami szférát. „Már nem számít a szakmaiság, csak az elkötelezettség. A megyei és járási kormányhivatalok több esetben afféle káderfoglalkoztatóként működnek. Például azok is kaptak állást, akik a legtöbb kopogtatócédulát gyűjtötték össze."

Baloldaliakat is megkeresnek, mert ők hálásak

Varga szerint a vidéki kormányhivatalok folyamatos felduzzasztása során az elsődleges szempont nem is elsősorban a kormányzati, sokkal inkább

a személyi lojalitás.

S nemcsak Fidesz-szimpatizánsok kerülnek így az állami szférába, de sok egykori, főleg baloldali ellenzéki is.

„Abszolút tudatos, hogy őket is megkeresik – mondta –, hiszen a 2010-es kormányváltás után sokan elvesztették az állásukat, és ezzel az egzisztenciájukat. S miután újra lehetőséget kapnak, még lojálisabbak lesznek, mint az ún. hívek, hiszen már megtapasztalták, milyen érzés kívül lenni a rendszeren.

Az sem ritka, hogy egész családok dolgoznak a kormányhivatalokban. Ami jó taktika, hiszen így rengeteg család függ egzisztenciálisan egy adott politikustól vagy körétől.

Nem mindenki tud épkézláb nyilatkozatot adni

Nem véletlen, hogy csak néhány vezetőnek van nyilatkozattételi joga, és az is ki van adva, melyik médiumnak lehet, és melyiknek nem lehet beszélni, mert a szakmai-képességbeli hiányosságok miatt tartanak a sajtótól.

Az egész rendszernek a nyilvánosság a legnagyobb ellensége

- fogalmaz Varga.

Varga Zsolt szerint óriási probléma, hogy a lojalitás annyira felülír mindent, hogy hogy az sem számít, ha valaki büntetőjogi eljárás alatt állt, csak jó káder legyen.

„Őket és a saját holdudvarhoz tartozókat mindenáron megvédik, támogatják, még akkor is, ha teljesen méltatlanok erre"

– állította. Mivel a felügyeleti szervek is káderekkel vannak feltöltve, a kör itt szépen bezárult.

A teljes interjú a magyarnarancs.hu-n olvasható.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
És ez még csak egy kis apró szeglete annak a fertőnek, ami valójában zajlik Orbán szemétdombján belül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Soha farkasból bárány, cigányból paraszt nem lesz ...
Sámannus
@verőce21: Mese a szakemberhiány! Az állam működéséhez használt források lenyúlása csak és kizárólag kontárokkal valósítható meg. Ezért nincs pénzügyminiszter, nincs oktatási, vagy egészségügyminisztérium. A komisszárok vannak, ezért alakították át a kormányzati szervezeteket. Ezért van minden ügyhöz államtitkár, hogy a csókos a maffiához igazítsa a kormányzást, ne a társadalmi igényekhez. Ezért nincs kréta, és budipapír.
A ezért sétálnak és kurváznak a gázolók, mert a maffia irányítja az országot. Sok a gyorsan meggazdagodott ami annak a jele, hogy nem szakmai tudással keletkezik a vagyon. Ennek következtében a tudás leértékelődik, és @vereőce is tévedésben van. Arról nem tehet senki, csak orbán, és a fidesz, hogy ők a legalját választják a társadalomnak a kormányzáshoz, emberileg és szakmailag is.
Desischado
@Sámannus: Igazad van, nekem is ez a véleményem. orbán senkit sem tűr meg, aki okosabb nála. A valódi szakemberek legtöbbje már régen elment innen.
simmering73
Én megmondom hogy néz ki belülről. Egy merő rothadás.
Eladott Ország
@Sámannus: A kormány tagjainak egyetlen álmatlan éjszakát sem okoz az, ha egy gyárnak be kell zárnia szakemberhiány miatt, vagy ha egy család utcára kerül, munkanélküliség miatt. De előbb-utóbb nem lesz mit szétlopni, mert nem lesz, aki újratermelje a szétlopható javakat. Olyan sem lesz, aki megtermelje a nyugdíjakat, a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, vagy akár a parlamenti képviselők fizetését. Az rendben van, hogy többen több generációra kiterjedően összeharácsolták az anyagi biztonságot, de a többség nem. Hatékony intézkedések nélkül a gazdaság le fog lassulni, az oktatás rendbetétele nélkül a szakemberképzés megszűnik és lassan nem marad senki az országban, aki képes lenne életben tartani és működtetni. Üzenem a kormánynak: a Brexit nem fogja megtorpantani a kivándorlást, mivel más országok tárt karokkal várják a munkavállalókat. Tehát a bárgyú üzengetés, hazudozás és visszamutogatás helyett jó lenne felkötni a gatyát, ameddig eszébe nem jut valaki másnak felkötni. Az önök gatyáját.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.