Csak megfelelő képesítéssel és egymillió forintos felelősségbiztosítás megkötése után dolgozhatnak.

Ősztől be kell jelenteni a villanyszerelési és a vízközmű-bekötési tevékenységeket, a szakembereknek számos új feltételnek kell megfelelniük. A magbízók azt szeretnék, ha olyan szakemberek végeznék el a szükséges javításokat, akiknek minden papírja megvan hozzá – írja a szegedma.hu.

Szeptembertől be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál. A kormányrendelet szerint a szakembereknek olyan feltételeknek kell megfelelniük, mint megfelelő képesítés és gyakorlati idő, egymillió forint értékű felelősség biztosítás, ezen felül az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek is. A hatóság megtilthatja a tevékenység végzését, ha szerelő nem felel meg a feltételeknek – írja a Magyar Közlöny.

További részletek a szegedma.hu-n.

Címlapkép: Youtube

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez így hülyeség, az lehet villanyszerelő aki SZAKMUNKÁS VIZSGÁZOTT, az más kérdés hogy a hálózatra csatlakozási munkákat már vagy 20 éve a körzetben működő áramszolgátatónál regisztrált szerelő végezhet...
Nem kell beszarni egy konnektort kiépíteni nem kell ilyen regisztráció ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Ez így hülyeség, az lehet villanyszerelő aki SZAKMUNKÁS VIZSGÁZOTT, az más kérdés hogy a hálózatra csatlakozási munkákat már vagy 20 éve a körzetben működő áramszolgátatónál regisztrált szerelő végezhet...
Nem kell beszarni egy konnektort kiépíteni nem kell ilyen regisztráció ...
wagabund
..."Szigorúbban megszűrik, ki lehet villanyszerelő"...

ahogy az előttem szóló írta..
húsz évvel ezelőtt nekem is kellett ilyen vizsga művezető létemre, ugyanis ez volt az alapfeltétele, hogy ellenőrizhessem a regisztrált szerelőket(is)... már az unijóba belépés után megkövetelték a regisztrációs tanfolyamot a gáz-szerelőktől is..
természetesen fényképes unijós kitűzőt adtak a sikeres vizsgázóknak, akik ezzel már igazi felelősséget vállaltak a munkájukért.

ha megjelennek a víz-gáz- elmű alkalmazottak, egyiken sem látni semmilyen arcképes kitűzőt..ami nem jelenti azt, hogy nem ért a szakmájához
namihami
Akkor már csak a miniszterelnöki szakmához való alkalmasság marad ki a sorból.
Vajon azt lehet akármilyen szellemi és erkölcsi képességgel végezni? Mert a ""végzettséggel és főleg a szakértelemmel"", a mutatott teljesítmény alapján, komoly hiányosságok mutatkoznak.
Igaz, a jelek szerint nemhogy zárlat következne be, de a rajongók még tapsikolnak is ehhez a ""teljesítményhez"". És ez igaz a miniszterekre és a többi, körülöttük lebzselő léhűtőre is.
Nem a melósokat kéne b@sztatni, hanem a kontárokat és a ""profi"" szakembereket. A normális szerelő, már azért is, hogy őt hívják legközelebb is, igyekszik jól dolgozni. Ez egyben a saját érdeke is .
namihami
@wagabund: A kitűző hiánya lenne a kisebb gond.
De tőled megkövetelik a színhelyes vezetékezést, ők viszont szimplán betekerik szigetelőszalaggal az éppen kéznél lévő vezetéket és adjonisten, ennyi.
Tőlük nem lenne elvárható a szakszerű kivitelezés?
maci0427
@papa.49: Így igaz nem kell ezt túlbonyolítani ! Az én párom nem villanyszerelő,de sok mindent jobban megcsinál mint a "hivatásos" villanyszerelők,sokszor ki sem akarnak jönni egy kisebb munkára,ha meg kijönnek olyan árakat mondanak, hogy a kutyám is világgá menekül ! Akár csak a gázszerelők ! Miért csak a gázszerelő vizsgával rendelkező juthat sokszor alkatrészekhez ! Én betudnám szerezni,a gázszerelő meg nem,mert lusta utánajárni .inkább kicserélné az egész készüléket,főleg ha ő veszi meg,mert még abból is leesik neki egy kis lóvé ! Pepecselni,javítani már nem akarnak,mert abban nincs nagy pénz és több idő elmegy vele...Akkor így is csak a csináld magad mozgalom marad hátra !
wagabund
@namihami: látom te ki vagy képezve...ismered a szigszalagos, jólbevált módszert..
wagabund
@maci0427: bár nem nekem címezted, de ez a valóság...ha akarom, ha nem, nyugdíjasan is látom, hogy húzzák le a gyanútlan ügyfelet..
más.. kuriózumnak ott van az igazi nagy buli, az autóklíma, illetve a klíma általában. Már törvény tiltja, hogy bárki fusiban gázt töltsön fel, vagy beüzemeljen épületklímát(is)...a lehetőség határtalan..
namihami
@wagabund: Elküldte az ELMŰ a 20-30 éve bevált, profi szerelőit, akik álmukból keltve is értették a szakmát. Helyette most mindenféle ""külsőst"" alkalmaz, aki dolgozik ahogy dolgozik. Ha rosszul, legfeljebb nem hosszabbítanak vele. De addigra otthagyott egy csomó sz@rt, ami csak a hálózat minőségét és a cég renoméját rontja.
A Hensel szekrényt megkövetelik, de az, hogy a kismegszakítón (amihez csak ők nyúlhatnak hozzá) rendesen meg van húzva a csavar--na az már necces. (élő példa) Pláne, hogy az aluvezeték (azzal dolgoznak még mindig sok helyen), szinte elvárja, hogy időnként utánahúzd a csavarokat.
wagabund
@namihami: húúú..te nagyon vágod a szakmát...

amúgy az elműnek valamiért megéri újabb embereket alkalmazni, mint kiszervezett külsősök.
quadrocopter
Egyszerű a dolog! Amelyik kibírja röhögés nélkül a 380 V. ipari áramot!
Itsuka Nakimaga
Csikkszedéshez, guberáláshoz is szakvizsga és fényképes igazolvány kell...
bencemacska
Mi lenne, ha a miniszteri kinevezésekhez (pl. Rogán tonyó, Kósa lala) is kellene valamilyen értelem???
papa.49
@namihami: @wagabund: Isten hozott benneteket a ,,klubban,, én is már 51 éve szakmunkás vizsgáztam...
papa.49
@maci0427: Egy valamit azért nem szabad elfeledni ehhez a szakmához kell a biztonságtechnikai vizsga is, nem véletlenül...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.