Van egy közjogi lehetőség arra, hogy a kormány kibújjon a kvótaper elvesztése ellenére a menekültek befogadásáról szóló uniós döntés végrehajtása alól.

Az Alkotmánybíróság lehet az a fórum, amely az Európai Bíróságon elveszített per ellenére megakaszthatja az uniós kvóta végrehajtását

- írja a zoom.hu-ban Sereg András, a lap munkatársa, aki sok évig az Alkotmánybíróság szóvivője volt.

Menekültkvóta: Az Alkotmánybíróság siethet a kormány segítségére

Az Alkotmánybíróság elnöke a nyáron az Európai Alkotmánybíróságok XVII. Konferenciáján arról beszélt, hogy bár az EU alapjogvédelmi rendszere, illetve az Európai Unió Bírósága jelenleg hatékonyan biztosítja az alapvető jogok érvényesülését, az Alkotmánybíróságnak „mögöttes felelőssége” van: közbe kell lépnie, ha az emberi méltóság, más alapjog lényeges tartalma, illetve Magyarország szuverenitása vagy nemzeti identitása sérül – emlékeztet a lap munkatársa.

Juncker nyilatkozatának fényében ugyan előre borítékolható, komoly nemzetközi visszhangot váltana ki, ha Magyarország alkotmánybírósági döntéssel írná felül az Unió és az Unió bíróságának döntéseit, a lépés korántsem lenne példa nélkül álló.

További részletek a zoom.hu-n.

Cikk-kép: Youtube, címlapkép: pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Miféle Alkotmánybíróság? Nem is lehetne már alkotmánybíróság hisz helyette Orbánék által fabatkát sem érő Alaptörvény van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@juttka: Ugye te sem gondoltad komolyan,hogy ezek csak addig lesznek itt,még az otthonukat fel nem építik a hitetlenek? Eszük ágában sem lesz a kánaánból vissza térni hisz ott már abból kéne megélniük,amiért ott megdolgoznak. Inkább újra leromboljál az országukat. Az én agyamat nem tudták átmosni,mert ha konkrét családok jönnének azzal semmi bajom. Nem az anyák,apák és gyerekek terrorizálják a befogadó országokat.
Csizmás Kond
@juttka: ...inkább olvasd el mit írt alá...
kokopelli
@juttka: Az EuGH (Európai GerichtsHof = Európai Bíróság) megszavazta többséggel,
,hogy minden tagország bizonyos menekültet befogad!Ennyi! (normál dem.parl. szokás)
Ha parlamentben leszavaznak egy pártot,akkor is vonatkozik rá a döntés! A Fideszt sem
érdekli,hogy az ellenzék ugat és vitatja a döntését! A quotákat is az EU-Bíróság előtt vitatták,
és Szlovákia meg Magyaro. bukott! A szlovákok már teljesítik,de az Orbán tovább égeti ma-
gát mint a hülyegyerek a csehóban,mivel nagy volt a pofája ! ...A legegyszerűbb kilépni az
EU-ból,és a saját miniszemétdombon kapirgálni!A lejmos csókosok kinyomnák a csuti belét!
Nyista € habokra,nyista haverság! :--(
EuGH... C-643/15 és C-647/15 ...ennyi! ;--)
juttka
@Csizmás Kond: Annak idején elolvastam, TV-ben is volt róla szó, hogy az 1294 fő menekültet a kérelmük elbírálásáig befogadjuk, és nem tovább.
juttka
@cikicakk55: Ne nevettess! Itt 1 menekült sem akar maradni, konkrét családok sem, mind továbbmegy nyugatra, ill. most már Németo.-ban sem nagyon akarnak maradni, inkább mennének tovább a svédekhez. Itt nem kell nekik otthont felépíteni, nem tudom, ezt honnan vetted. Amíg elbírálják a kérelmüket, csak addig kell nekik itt lenni a "kánaán"-ban. A költségeiket az Unio állja, nem az adózók pénzéből kell őket ellátni. Az írásodból az érződik ki, mintha saját maguk rombolták volna le az otthonaikat, csakhogy ide jöhessenek. Méghogy a Te agyadat nem mosták át! Akkor nem írnál ilyeneket. A menekültek nem hiszem, hogy terrorizálnák a befogadó országokat, örülnek, hogy vhol biztonságban vannak.A terroristák nem közülük kerülnek ki, hanem általában a 2. generációból, akik már itt születtek, vmint néhány eszetlen európai fiatal akar csatlakozni az iszlám államhoz.
cikicakk55
@juttka: Nézd én nem érzem,hogy sértegettelek voln. Emberek vagyunk nem egyforma vélemennyel,és ezt a normálisabbja el is fogadja. Legelőször is szövegértés.Nem azt írtam,hogy itt kell nekik otthont építeni,hanem a saját hazájukban. Azonban ahhoz tudás,szakértelem, elég komoly fizikai és gépi segítségre lesz szükségük,ezért az általuk annyira gyűlölt hitetlenek fogják a munka oroszlánrészét elvégezni. A másik: Egy menekült nem válogat az országok közt. Örülnie kéne,hogy végre nem kell rettegniük,hogy levegőbe repítik családjaikkal,gyermekeikkel. Az első olyan országban ahol már biztonságban vannak,le kellett volna nyugodniuk. Ám Ők azt is megszabták hova hajlandóak menni. Magyarországon 4 millió ember él szegénységben,de biztonságban Ők már előre kijelentették,csak is Germany! Mostanában már az sem oké,mert Merkel végre bekeményített és csak azoknak ad segélyt akik hajlandó nyelviskolába járni és dolgozni. Mostmár onnan is megpattannak és irány a Svédek és a Norvégok. Nekem nem mosták ki az agyam,mert alig várom,hogy ezt a korrupt tolvaj hazug bandát börtönbe zárják és kiverjék belőlük az elloport dollár,forint milliárdok helyét. Te vagy naív ha azt hiszed,hogy az átmeneti idő, csak pár hónap. Örüljünk ha egyszer sikerül őket innen kirakni. Esetleg akkor,ha az egész országból wgy óriási pöcegödröt csináltak és a vírusok már őket is tizedelik. Annak meg kifwjwzetten örülök,hogy nem. Magyarország a végcéljuk,hisz csak a déli megyék falvainak kitakarítása,fertőtlenítése,helyrehozása hónapokig tartott,pdig ott csak keresztül mentek. Vagy emlékezz a vonatok állapotára,ahol pár órát töltöttek. Nem minősítelek,de nem tartalak komoly vitapartnernek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.