November közepéig ketten haltak meg szén-monoxid mérgezés miatt Budapesten. A kormány októberben törölte el a kötelező kéményseprést.

A Magyar Idők értesülései és rendőrségi forrásai szerint november közepéig ketten hunytak el szén-monoxid mérgezés miatt Budapesten: a XIV. kerületben egy 49 éves, míg a XX. kerületben egy 69 éves nő vesztette életét. 

Müller Máté, a fővárosi Főkétüsz ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályvezetője szerint "a tragédiák kockázata rendszeres kéményellenőrzéssel minimalizálható, mivel a kéményseprő nemcsak a kéményt, hanem annak működési környezetét, a működésére ható tényezőket is ellenőrzi.

A szén-monoxid-visszaáramlások jellemzően a kémény működési környezetének problémáira vezethetők vissza. A balesetek forrása lehet a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya. Az ellenőrizetlen, hibásan működő gázkészülékek használata közvetlen életveszélyt jelent az adott ingatlanban lakókra és környezetükre" – olvasható a cikkben.

Eddig ketten haltak meg szén-monoxid mérgezés miatt Budapesten

Fotó: pixabay.com CCO

A 24.hu cikke szerint az országgyűlés október közepén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely megszüntette a kötelező kéményellenőrzést.

Ez ellen a kéményseprók szakszervezetei, ellenzéki pártok, de még Áder János köztársasági elnök is tiltakozott.

Áder vissza is dobta a parlamentnek a törvényt, a cikk szerint a következő indoklással: "az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik." A fideszes többség azonban szinte változtatás nélkül megszavazta ugyanazt másodjára is október végén.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Akiknek most szar a kéménye,az már évekkel ezelőtt is szar volt ! A kéménynek az állapotát már kívülről is lehet látni ! Azzal,hogy nem lesz Kötelező a kények ellenőrzése,nem lesz több mérgezés ! Egyszerűen a házban lakók a felelőtlenek, fűtenek szénnel - fával - szeméttel és mindennel ami csak ég,ez a kályhákra és a sima vegyes tüzelésű kazánokra vonatkozik... ! A gázzal működők meg biztonságosak, de egy szénmonoxid érzékelő nem árt... na és legalább az évenkénti tisztítás - átnézés , ez viszont a gázzal működő kazánokra vonatkozik...!
Desischado
Nem baj, majd ha még többen halnak meg, akkor talán észbe kap ez a mocsok banda!
maci0427
A képen látható kémény az valami borzalom...! Sok van ilyen, de ehhez a "szépséghez" évek kellenek, amiket már régebben észre kellett volna venni ! Sok ilyen kémény van, de marha az a lakó, aki így hagyja...!
Yoda69
@Desischado: Gondolod erdekli oket?
Ezek szarnak az emberekre, csak a szavaztuk kell, hogy hatalomban maradhassanak.
papa.49
A képen látható kémény nem ez alatt az 1 hét alatt ment így tönkre, a kéményseprő eddig nem látta, mikor volt az utolsó ,,KÖTELEZŐ SZEMLE ,, ???
Könnyű most az emberekre hivatkozni, de mint látható eddig se fordítottak nagy gondot a kéményekre !!!
Desischado
@Yoda69: Sajnos jól tudom Yoda, hogy tökéletesen igazad van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.