Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség két, magyarországi, szélsőséges nézetekkel rendelkező férfi ellen. A gyanú szerint gazdag cigány embereket akartak kirabolni és megölni.

A két férfit 2015 novemberében fogták el a nyomozó hatóság tagjai, amikor a kocsijukban gépfegyvereket és töltényeket találtak.

Állítólag tehetős cigányokat akartak megölni magyarok

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

2014 nyarán ismerkedtek meg egymással, majd egyre szorosabb baráti kapcsolat alakult ki közöttük, nagymértékben köszönve annak, hogy hasonló jellegű szélsőséges, idegengyűlölő és rendszerkritikus nézeteik vannak. Az I. rendű vádlott társának beszámolt az idegengyűlölő nézeteiről, a zsidó és cigány származású emberek lelövésével kapcsolatos gondolatairól, valamint elmondta neki azt is, hogy lőfegyvert akar szerezni.

Elhatározták hát, hogy megpróbálnak éles lőfegyverhez jutni úgy, hogy egyébként nem volt fegyvertartási engedélyük. 2015 februárjában elutaztak a szlovákiai Komáromba, ahol egy vadászboltban 2-2 darab hatástalanított, vaktöltények működtetésére alkalmas gépfegyvert vásároltak.

Később, ugyanabban az évben, nyáron, a másodrendű vádlott a fegyverek közül kettő darabot éles lőfegyverré alakított vissza. Társa iránymutatásának megfelelően házilag gyártott hangtompítókat is készített – írja az ügyészség.

Ezután a vád szerint a két ember szintén Szlovákiából összesen 1000 darab töltényt vásároltak, amelyek éles, üzemképes, emberi élet kioltására alkalmas, és az általuk visszaélesített géppisztolyban működtethető lőszerek voltak.

Az I. rendű vádlott elhatározta, tehetős cigányok kirablásá, illetve megölése útján próbál pénzhez jutni. A vádlott ebbe a tervébe is bevonta társát. A gyilkossághoz a gépfegyvereiket használták volna, de az álcázáshoz parókát és esőkabátot, gumikesztyűt is beszereztek.

Aztán úgy alakult, hogy különböző okokból az első két kiszemelt áldozat elleni merénylettől önként elálltak. Aztán, az I. rendű vádlott kiválasztott egy harmadik lehetséges áldozatot, amit közölt társával is. A vádlott azt tervezte, hogy fegyverrel a pénz átadására kényszeríti a kiszemelt áldozatot, majd lelövi, végül pedig a lakását felgyújtja. Az előkészületek során a vádlottak részletesen megismerkedtek a helyszínnel, illetve annak tágabb környezetével, és részletesen megvitatták a menekülés módját is.

Ezt követően a 2015. november 21-én kocsival egy Budaörs környéki erdős területre indultak, hogy a fegyvereket és hangtompítókat kipróbálják. Azonban útközben rendőrök igazoltatták őket és megtalálták náluk a géppisztolyokat és töltényeket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a II. rendű vádlott mindent bevallott, így emberölés előkészületével őt nem vádolták meg.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottak ellen bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel, valamint lőszerrel visszaélés bűntette, az I. rendű vádlott ellen emellett emberölés előkészületének bűntette, és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

(Blikk)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
a kép 12-es vadászlőszerei vajon melyik géppisztolyba illenek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@quadrocopter: tudod, ha járatos volnék az újságírásban, nem tennék illusztrációnak babacipőt a nagyestélyihez ajánlott cipőről szóló cikkhez... de mondom, járatlan vok. Most már tom, h lehet írni lasagneról és mellé lehet tenni a túróscsusza képet ... tészta, tészta, oszt annyi.
quadrocopter
@Equus: A cikkíró nem volt katona - vélhetően!
Csizmás Kond
jól tették,hogy elfogták ...de szerintem a másodrendű beépített valaki volt...legalábbis a cikkben előadottak alapján.
Sámannus
Valamikor egy lőszer miatt felforgatták az egész laktanyát, itt pedig ömlesztve kereskednek vele, azt sem tudják kinek adják veszik. De lehet, hogy egy két pontonfigyelemmel lehet kísérni a forgalmat,így kerülhettek látótérbe a gyanúsítottak.
Equus
@Csizmás Kond: ahham... el tom képzelni... hát figyeljik mán ide, drága felügyelő úr. Tudok olyan okosságot, h mind a ketten jól járunk... Hát ugyen nekem van az kicsi kis lopásügyem... na, jó, legyen rablás, ha maga így híjja... osztán asztat valahogy csak el kén sikálni. Mondom is magamnak: dikk mán, te Armandó, egyik nevem az a másik meg Berbécs, hát itt van a drága felügyelő úr, hát mér ne járjon ű is jól... csak kap vmi kis pénzt, ha jól dolgozik ez a drága jó ember... oszt arra gondoltam, hogy nekem a pénzbűl nem is kell,de asztat a rablást vagy hogy híjják, jó lenne elsikálni, he... Vakujjon meg a lovam, ha most hazudok! Esküszöm a gyerekeim életére... Mi? A csatkai szűzmáriát hogy akarja idehozni, drága felügyelő úr... majd meglássa, hogy az őszinteséget mondtam meg...
teuton
EZ ugye nem büncselekmeny... Csak ha a cigany lop... Es az nem terrorizmus, ha egy naci rendört öl... A rendörseg itt meg azt sem merte kimondani, hogy szelsöjobbosak az elkövetök...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.