Donáth György szobra kapcsán került szóba a holokauszt egy Schmidt Máriáék által tartott rendezvényén, ekkor oktatott L. Simon László egy nagyot. 

Schmidt Mária nem engedte el Donáth György szobrának felállítását

Újra felállíttatná Donáth György szobrát Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója erről csütörtökön az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett Emlékhelyek, emlékművek, köztéri alkotások – újraírt narratívák az emlékezetpolitikában című budapesti rendezvényen beszélt.

A történész tűrhetetlennek nevezte, hogy Donáth Györgyöt halálra ítélése, kivégzése után még a holtában is meggyalázták azzal, hogy "egy maroknyian" ellehetetlenítették az emlékállítást.

Schmidt Mária ezzel arra utalt, hogy Donáth György néhai országgyűlési képviselő, 1938-tól az Imrédy Béla által indított Magyar Élet Mozgalom egyik vezetője IX. kerületbe szánt szobrának avatását tiltakozók megakadályozták 2016 februárjában. Arra hivatkoztak, hogy az 1947-ben koncepciós perben halálra ítélt politikus korábban támogatta a zsidótörvényeket, szervezte a fajvédő mozgalmat.

A Terror Háza vezetője kiemelte, Magyarországnak el kell engednie azt a narratívát, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt és csak a győzteseknek ad legitimációkat.

Schmidt Mária úgy fogalmazott, hogy a magyaroknak öntudatosabban kellene viselkedniük, határozottan ki kellene állniuk saját értékrendjük mellett. "Nincs miért szégyenkezni, hatalmas teljesítmény áll mögöttünk, amit vállalni kell mindenfajta hibájával" – mondta.

Bayer a magyar megmaradásnak emeltetne szobrot

Bayer Zsolt publicista arról beszélt, hogy legszívesebben annak a "magyar megmaradásnak" emelne emlékművet, amely bemutatná a nemzet 1100 éves "sikersztoriját". A szobroknak, emlékműveknek önmagukon messze túlmutató szimbolikájuk és politikai töltetük van – fejtette ki. Hozzátette: bár látszólag a mai világban a társadalom nem érdeklődik túlságosan a köztéri alkotásuk iránt, egy-egy emlékmű állítását mégis szinte mindig élénk tiltakozás kíséri.

Bayer Zsolt megjegyezte, a mai napig haragszik, amiért nem állították fel Hóman Bálint szobrát. Ha Lukács Györgynek lehet, akkor Hómannak miért nem? – kérdezte, hozzáfűzve: "miért mindig nekünk nem jár megbocsátás?".

L. Simon: a baloldal ne feledje a holokausztot, mielőtt összeborul a Jobbikkal

L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője utóbbiról szólva azt mondta, a Hóman-szobor szándéka nem jelentette azt, hogy bármilyen módon a fasiszta diktatúrának akarnak emléket állítani. A kormánypárti politikus határozottan visszautasította, hogy eltérően értékelnék a holokausztot, amely szerinte kétség kívül a magyar történelem szégyenfoltja.

 L. Simon kioktatta holokausztból a magyar baloldalt

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Elekes Andor

Ezt a baloldal se felejtse el, mielőtt "összeborulna" azzal a Jobbikkal, amely meggyalázta a magyar holokauszt áldozataira emlékező Duna-parti cipőket – fogalmazott.

A "liberális értelmiség" mindenhol arra törekszik, hogy a katonai hadviselés, a "férfi hősiességhez" való viszony ne legyen meghatározó a köztéri alkotásokban – tette hozzá elítélően a fideszes politikus.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Elekes Andor)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Gyakorlatilag ma már a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk számára csak az maradt, mikor rehabilitálják Szálasit?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@quadrocopter: Kösz. Ez tényleg ""szép"", mi több ""lélekemelő"" volt. Bár neked se lehet könnyű, ha ilyet sikerül elolvasnod és még le is írnod.
Hol vetted ezen irodalmi gyöngyszemet? Vennék vagy tizet, hogy a ház minden helységének dísze lehessen. A wc-kbe, külön figyelmesség okán, kettőt-kettőt helyeznék. Természetesen főhelyen lenne mindenhol.
quadrocopter
@namihami: Hülye nem vagyok, ilyen mocskos szennyért pénzt kidobni és gazdagítani a koszos, rákellenes barackmagos hörcsögöt!
A neten találtam "L.Simon László versei" keresés alatt!
Eladott Ország
L. Simon Lászlóról kijelenthetjük, hogy a nemzeti együttharácsolási rendszer egyik kiemelten kártékony szereplője, aki a legpofátlanabbul használja ki, hogy a pénzosztó gomboktól karnyújtásnyira pöffeszkedik. Milliárdos közpénzekben fetrengő gátlástalanságát elnézve, nem szorul bizonyításra, hogy egy egész nemzetnek esélyt jelentett volna a túlélésre, ha
megmarad a szétbaszott zsidó kurvák seggénél és mai napig azokról készít gipszlenyomatokat.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/02/lsimon.png
Milyen vagyonnyilatkozat?
Eladott Ország
gepnarancs.hu/2012/06/az-uj-kulturalis-allamtitkar-verse-a-zsido-kurvak-seggerol/
A politikai magasságokba emelkedő költő verse 2002-ben jelent meg a PRAE irodalmi folyóirat portálján. Ugyanitt L. Simon László több verse is elérhető. Mi most csak a már idézett verset schmitteljük ide. Ja, még annyit előljáróban: nem csak a szétbaszott zsidó kurvák seggéről szóló rész érdekes (a hosszú vers kb. kétharmadánál járva, milyen aktuális arány…), hanem az utolsó sor is: “már a szar szagát sem érzem”. Ez kifejezetten előnyös, ha valaki politikusnak áll…
CsipkeRózsa
"A Terror Háza vezetője kiemelte, Magyarországnak el kell engednie azt a narratívát, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt",...

A Holokauszt és a zsidó törvények megszavazása nem a második világháború része volt. A háborúknak nem velejárói ezek a ténykedések.
Eladott Ország
@CsipkeRózsa: Schmidt Mária, a történész szakma Kiszeltündéje, a Nemzeti Együttelhülyülési Rendszer udvari ideológusa, akit azért fizetünk az összes elfoglalt pozíciójában, hogy a tudományt – amelyhez neki napról napra kevesebb köze van – a hivatalos propagandához igazítsa. Persze tökéletesen érthető, hogy miután a Fidesz nagyjából elveszítette az értelmiségi szurkolóit, kézenfekvőnek tűnik helyettük a teljesen lebutított rétegeknek muzsikálni. Amúgy a Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2015-ben a központi költségvetésből 1 247 316 000 forint támogatást kapott, önkormányzati forrásból 1 200 000 forint, adó 1 százalékának felajánlásából 267 000, adományokból 60 000 forint jött össze. Ezért joggal gondolom, hogy közpénzből működő intézetről beszélünk. Ebből következik, hogy közpénzből adtuk ki L. Simon László kétségtelenül komoly értékeket hurcoló művét, aminek én személy szerint rendkívüli módon örülök. De van más ok is az örömre! A közalapítvány nyilvános beszámolójából kiderül az is, hogy Schmidt Mária (beosztását tekintve főigazgató asszony) az alapítványban végzett áldásos munkájáért potom évi 30 655 000 forint juttatásban részesül. Ez havi 2 554 583 forint. Ezt is mi fizetjük. Azt gondolom, minden fillért megér nekünk L. Simon László önmegvalósítása és Schmidt Mária szerény kis fizetése. Azt meséltem már, hogy azok a fogyatékkal élők, akik munkát végeznek, nagyjából az eddigi fizetésük egyharmadát kapják egy új törvény jóvoltából? És azt, hogy az önkormányzati fenntartású idős otthonok minden évben úgy koldulják össze az ágyneműt, bútort, könyveket, függönyöket, abroszokat? Akkor jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.