Rétvári Bence államtitkár úgy látja, kevesebb lett az elvándorló orvosok száma, ugyanakkor nőtt is a friss diplomás gyógyítók száma, ez pedig a Fidesz intézkedéseinek köszönhető.

Kevesebb az elvándorló orvos és nőtt a friss diplomás gyógyítók száma Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

Rétvári Bence szerint míg 2010-ben egy távozó orvos helyére átlagosan 1,2 végzős jutott, a béremelési program beindítása után mára ez már átlagosan 3,6-ra nőtt és ez a pozitív tendencia folytatódni látszik. A 2016 első féléves statisztikához képest 2017 első félévében több mint 15 százalékkal, 175-ről 148-ra csökkent a külföldre távozó orvosok száma.

Rétvári szerint kevesebb az elvándorló orvos, és nőtt a friss diplomások száma

Fotó: pixabay.com CCO

Az államtitkár elmondta, hat év alatt 40 százalékkal emelkedett az orvosi diplomát szerzők száma: míg 2010-ben ezren végeztek, 2016-ban már 1399-en kaptak oklevelet. Ezzel párhuzamosan tavaly "kevesebb mint feleannyi magyar orvos akart külföldön munkát vállalni, mint a szocialisták kormányzásának utolsó évében".

Nemzetközi összehasonlításban, az OECD 2016-os jelentése szerint Magyarországon100 ezer emberre 14,5 frissen végzett orvos jut, amely jóval magasabb a 12,3-as EU átlagnál – mondta.

A kormány számos lépést tett, hogy a fiatal magyar orvosok jövőjüket hazájukban képzeljék el – fogalmazott Rétvári Bence.

A rezidens támogatási programra mintegy 8,2 milliárd forintot fordítottunk, valamint ösztöndíjat indítottunk a hiányszakmákban való elhelyezkedésre.

Az elmúlt években az alapellátásra negyven százalékkal több forrást biztosított a kormány, az orvosok 207 ezer forintos alapbér emelésben részesülnek, az ápolók bére pedig 2012 és 2019 között megduplázódik. A mostani béremelésekkel együtt a kormány 2012 óta mintegy 400 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók fizetésének növelésére – sorolta.

Az államtitkár szerint az ágazatban dolgozók nem csak az anyagi megbecsülés terén számíthatnak a kormányra: fontos, hogy a munkakörülmények is javuljanak, ezért országszerte zajlanak a kórház és rendelő fejlesztések, és elindult Budapest történetének legnagyobb kórház-fejlesztési programja.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Magyarra fordítva tovább nőtt az elvándorló orvosok száma.
RonaGyuri
Mond Bencus orvos már látott? =))
Ha rád tőr, hogy orvosokat vélsz látni, akkor sürgősen keres fel egy valódit! =))
namihami
Mert már az itthonlevő is kevesebb. Egyszerű matematika, kevesebből csak kevesebbet lehet kivonni, ahhoz, hogy ne mínuszos szám jöjjön ki.

""tavaly "kevesebb mint feleannyi magyar orvos akart külföldön munkát vállalni, mint a szocialisták kormányzásának utolsó évében".""- mert negyedannyian vannak, mint a szocialista kormányzás utolsó évében. Csak ez a mondatrész ""valahogy"" lemaradt Kormosbence papírjáról. Vagy átfutott véletlenül a tekintete rajta.
desiro
"Rétvári Bence szerint míg 2010-ben egy távozó orvos helyére átlagosan 1,2 végzős jutott"
Azt el felejtette, hogy tapasztalt, gyakorlott orvosok mentek el és maradt a tapasztalatlan kezdő, akik szintén fölveszik az útilaput hamarosan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.