Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük – hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja ünnepélyes állampolgársági eskütételén.

Szép gesztust kapott Orbán Viktortól az egymilliomodik új magyar állampolgár
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

Az államfő úgy fogalmazott: ma egy gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége mutatták meg, mi a magyarság.

Magyar állampolgárok szeretnének lenni, mert magyarnak tartják magukat, magyar az anyanyelvük, magyar iskolát végeztek, és mert őseik is magyarok voltak. Nekünk, anyaországiaknak nincs más feladatunk, mint megköszönni ezt nekik, megköszönni, hogy nemzedékről nemzedékre őrzik és továbbadják őseink hitét és hazaszeretetét, hogy magyarul szeretnek, magyarul dolgoznak, magyarul szólnak a gyermekeikhez és magyarul álmodnak – mondta Áder János.

A 135 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánt többször is idéző köztársasági elnök szavai szerint "nagyobb veszteség aligha érhet minket, mintha közömbösség, igazodási kényszer, külső elvárások vagy múló divat okán elhagynánk létünk fundamentumát: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti összetartozásunkat".

Ezért akarta minden magyarhoz elvinni Kodály Zoltán a népzenét és a népdalt – emelte ki az államfő, aki az eskütételről szólva úgy fogalmazott: "együtt ünnepelhetjük – ahogy Kodály írta – a magyar lelket, amely egy-ugyanaz a vajdasági Gunarastól Budapestig".

Az egymilliomodikként honosított külhoni magyar, Lajkó Miklós 1981-ben született Topolyán. Gunarasban, egy kis vajdasági magyar faluban él családjával, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik.

"A magyar állampolgárság megszerzése számomra érzelmi dolog. Igazán szeretnék Magyarország teljes jogú állampolgára lenni, hiszen elődeim is azok voltak" – idézett az esküt tevő önéletrajzából beszédében Áder János.

Az eseményt Orbán Viktor megosztotta Facebook-oldalán:

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
mennyi válogatás előzte meg, ki legyen az egymilliomodik. Bizonyára voltak feltételek: templomjáró nagy család, a kapott támogatás felét visszaadja zsebbe etc.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Veleda
Teljesen mindegy mibe kerül a Magyarországon adózóknak, ezek csak úgy adják az állampolgárságot, nyakra-faszra azoknak akik 1 napot nem laktak Magyarországon, és szintén nem is adóztak itt. Vagyis a mi farkunkkal verik a csalánt, hogy örökre ők maradjanak hatalmon.
Hányok tőlük
Veleda
@durbincs: Az Ali tata meg a 40 prosztata maradtak volna az olajos korsóban az idők végezetéig:))
Macskanő
Kíváncsi lennék ebből az egymillióból vajon hány szlovákiai magyar van, aki lemondott a szlovák állampolgárságáról cserébe a magyarért.

Ha van ilyen az egymillióba az kijelentheti ezeket a mondatokat:"A magyar állampolgárság megszerzése számomra érzelmi dolog. Igazán szeretnék Magyarország teljes jogú állampolgára lenni, hiszen elődeim is azok voltak"
peterkelemen
Azért azzal remélem tisztában vannak ezek a gerinctelen átszavazók, hogy a történelem mindig változik így rohadtul megfogják szívni. Visszakapják még ezerszeresen!
cikicakk55
@Csizmás Kond: ma 16:40

A FideSS adat és a valóságos adat közt hatalmas a különbség!.Elég ha csak arra a pár százezer tévedésre utalok amit a konzultációs íveknél elszámoltak.Azokról a számokról már nem is írok,ami már alapból röhej. ( szárnyal az ország.Emelkedett az életszínvonal,csökkent a szegények száma,kevesebb magyar indult neki a világnak,mint egy éve,kimagaslóan jó nálunk az egészségügy,Orbán szerint Ő soha nem volt,most sem az és nem is lesz vagyonos ember.Hazudik az államadósságról,mert magasabb mint amikor átvették az MSZP-től az ország vezetését, pedig állítólag a manyup pénzt arra költötték. Szerintük az nem közpénz,ami mindenki más szerint igen is közpénz.Na de nem sorolom,mert letelik a karakterem
Gyuri Géderről
Igazán szeretnék Magyarország teljes jogú állampolgára lenni, hiszen elődeim is azok voltak" – idézett az esküt tevő önéletrajzából beszédében Áder János.
Én is idézem, amit hallottam: "egyre ide lakni ba...ki, majd megtudod mi a magyarok istene."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.