A bukaresti külügyminisztérium szerint Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

Bukarest szerint a román kormányfő akasztással fenyegetőző kijelentése nem volt magyarellenes

Fotó: Transindex.ro

A pénteki külügyi kommünikét válasznak szánták arra, hogy aznap reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette a román nagykövetet, de egy szóval sem említi, hogy Budapest lépésére amiatt került sor, mert Tudose egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

A román külügyminisztérium úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román-magyar kapcsolatok fejlesztését.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

remenykedo
Nem ertem a fidess felhaborodasat, hat nem ezt akarta orban, ne mondja nekem senki, hogy a sok uszitas, igergetes, kovetkezmenyevel nem volt tisztaba, cask nem torodott vele, nem szamitott, hogy milyen lavinat indit el, cask szavazzanak ra. Ennyit er az o magyarsag szeretete. Ossze ugrasztani az embereket barhol eljenek is, ujra hatranyba, veszelybe kerul miatta a kulhoni magyarsag elete. Lesznek ebbol meg komolyabb attrocitasok is, amikor a fanatikus roman, szerb, szlovak, stb emberek ujra a magyarsag ellen fordulnak. A tobbi partnak meg ezt kene szamon kerni a fideszen es a kovetoin, hiszen itt az elo pelda, hogy mennyire gyengen vettek a fidesz nyomulasat a kornyezo orszagok belugyeinek beavatkozasa miatt. Ez lett az eredmenye a gyengeseguknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@gazdag dezső: 19:02, azért ebből a felsorolásból kimaradt a magyar úri osztály -és csatolt részeinek felsorolása-ők mit tettek ,ami miatt trianon bekövetkezett.Horthy-t miért nem emlited?
Csak kérdezem? -most,száz évvel trianon után a mindenkori magyar kormányoknak nem az lenne a feladatuk,-és országunk érdeke,hogy nagyon jó viszonyt alakitsunk ki azokkal az országokkal,ahol jelentős számban élnek magyarok,annak érdekében ,hogy otthon legyenek a hazájukban?Nem ezért kellene megtenni mindent?Ehelyett mit tesz a kormány?oda jár castingolni,nacionalista szólamokkal uszit,esze ágában sincs ,hogy normális viszonyt alakitson ki a román,a szlovák kormánnyal.Nagyon nem szeretem az usztiást, a gyülöletkeltést,és méységesen elitélem a román kormányfő nyilatkozatát,bárki ellen irányult is.De! Akik-legyenek magyarok,németek,vagy bármilyen nemzetiségüek-Romániában élnek,román állampolgárként, kötelesek betartani hazájuk törvényeit.A kisebbség vezetőinek,karöltve meg azon kellene dolgozniuk,hogy maradéktalanul teljesüljenek az annektáláskor megfogalmazott ,a román állam által vállalt kötelezettségek a magyar kisebbség irányába.Ez az úszitás,gyűlölet ,megosztás politika amelyet a magyar kormány folytat,és a román kormányfő most kinyilvánitott pontosan ezt akadályozza meg.Azon meg még lehetne meditálni,hogy melyik volt előbb a tyúk-e,vagy a tojás.Be kellene már végre fejezni a múlt sebeinek nyalogatását, az sosem előre vitt bennünket,csak előre-hátra.
Jozefina
A Benes-dekrétum miért nem sérti sok magyar politikus lelkivilágát és az itt hőzöngő hozzászólókat??? Azt sem tudják, hogy ilyen létezik!!! Ez sokkal súlyosabb szerintem, mint a román-magyar helyzet. Ráadásul ma is érvényben van és sem a szlovákok, sem a csehek nem hajlandók eltörölni!!!
Tessék utána olvasni az interneten!!!
https://mno.hu/hatarontul/bene-dekretumok-70-...
Eladott Ország
@Jozefina: Nem hullott szét a kisantant. Csehszlovákia, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (1929-től Jugoszlávia) és Románia 1920-ban létrehozott Franciaország támogatását is élvező politikai és katonai szövetsége.
Lepényleső
...sőt,ez egy barátságos gesztus volt részéről? Egyébiránt csakúgy mint Moldáviában a románt,
illesse minden jog Erdélyben az ott élőket!
kukac50
A Magyar politikusok túlzottan beavatkoznak, ezek után mit vártak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél