Simogatott már meteoritot? Itt megteheti! Sőt, az űrutazást is kipróbálhatja.

Répáshután épül fel a Bükki Csillagászati Látogatóközpont. A 990 millió forintos beruházásról

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

Az igazgató elmondta, az új látogatóközpontot modern látcsövekkel szerelik fel, amikkel éjjel és nappal is meg lehet vizsgálni az égboltot.

Egy ötven fő befogadására alkalmas, 8 méter átmérőjű kupolájú planetáriumot is megépítenek, amiben 3D-s vetítések lesznek,

illetve a látogatóközpontban állandó jelleggel interaktív fizikai és csillagászati témájú kiállítást is terveznek.

Az igazgató elárulta, hogy az újonnan vásárolt távcsöveket tudományos célra is felhasználhatják majd a kutatók, sőt azt tervezik, hogy az interneten keresztül is használhatóak legyenek ezek az eszközök.

Továbbá, ha ez mind nem lenne elég lesz meteorit simogató is: „tehát kézzel lehet fogni azt, ami az űrből érkezett hozzánk”

– árulta el Rónai Kálmánné.

Címlapkép: Pixabay/5187396

(InfoRádió)

Itthon - 2019. February 17., 10:16
Kigyulladt egy garázs Alsóbereckiben
Nagyvilág - 2019. February 17., 09:32
Az ENSZ szerint Észak-Korea tovább fegyverkezik
Nagyvilág - 2019. February 17., 09:38
Washingtoni nyomásra javasolták Nobel-díjra Trumpot

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
A Népligetit is hagyták lerohadni. Ki fogja fenntartani?
Mert hogy a bevételt nem erre fordítják majd, abban igen nagyon bizonyos vagyok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
A Népligetit is hagyták lerohadni. Ki fogja fenntartani?
Mert hogy a bevételt nem erre fordítják majd, abban igen nagyon bizonyos vagyok.
Sámannus
@görbetükör: Lehet, hogy azért kerül oda.
Lehet azé hogy szurkolóknak ne kelljen kerülgetni. Mert egyszer már tönkre tették. Feltételezem, lefolyókat lapították össze rajta, és elázott miatta a tető. A vandáloknak csak ennyi egy kultúra szétverése. Hála drágálatos Szűz Máriának aki védőszentünk, és a becses vezetőnk szent akaratából, meg védjük a rombolóinkat a csínytevéstől, hogy ne legyen nekik gyónni való, és tiszta lélekkel szidhassák a dózsásokat.
Equus
majd aki arra jár-kel szépen benéz a távcsövekbe, ha megengedik. Fontos, h megint eldugtak a semmire 1 milliárd Ft-ot. Nincs az a távcső, ami ennek a pénznek nyomát tudná követni...
Sámannus
@Equus: Szép hely, és a csillagászok biztosan örülnek majd neki. A planetáriumok is több adattal dolgoznak, szebb képeket vetítenek fel. Biztosan érdekes előadásokat tartanak majd benne. Ha módom lesz rá, majd megnézem. Az ilyen helyen a meteor hullást is jobban lehet figyelni, ha tesznek ki webkamerát, az is hasznosabb ilyen sötét égen. Tehát van egy csomó érv ami mellette szól.
Már én is fedeztem fel ilyen helyet, többet is, azok Észak-Borsodban vannak. Az Esztramoson, vagy Szádváron is gyönyörű az égbolt, és a csillagok a látóhatáron kelnek, nem pedig néhány fokkal feljebb, mert tiszta a levegő itt is.
Azért is lenne jobb ide építeni mert ezt a vidéket fosszák ki a legjobban a fidesznyik aktivisták, megérdemel ez a környék is egy kis figyelmet..
Equus
@Sámannus: értem... mi lenne, ha Etesen (Salgótarján mellett, zömmel cigányok lakta település) nyitna vki egy ékszerboltot. Arra úgyis kevés van és hely is lenne, ahol szépen be lehetne mutatni a helyi lakosoknak... sőt, a környékbeliek, de talán az ország más tájairól is gyűlnének rá a fizetőképes vásárlók. Pl. gógánfa, Baranya... Piricse, Szabolcs... esetleg Olaszliszkáról is jönnének...
1ébként nehezen tudom elképzelni, h egy bp-i család vasárnapi progija lenne oda elmenni...
Azt sokkal inkább, h 1 milliárdból sokat lehet levakítani... ki tudja, mit hoz a választás...
endeavor
Ez jóóóó...
Eddig felnézett az egyszeri fidesznyik az égre, és mondjuk vidéken - ahol nincs akkora fényszennyezés - , látott 100 milliárd csillagot, aminek nem tudta a nevét (sem).
A Csillagászati Népnemzeti Központban majd felnéz az égre az egyszeri magyar fideszre szavazó emberi minimum, és lát 100 ezer milliárd csillagot, aminek nem tudja a nevét (sem).
A különbség?
Óriási!!!
Levendula
Remélem, "nemzeti csillagászati látogatóközpont" lesz...
Equus
@Levendula: nyilván elírtad NERtárs. Nemzethy lesz az a csillagnéző. Nemzethy de genere Orbán.
emerencia
@Equus: A nyíregyházi állatparkba pl. rendszeresen jönnek az ország másik végéből is. Ha nem lopják el a pénzt és színvonalasan sikerül hosszútávon üzemeltetni a csillagászati látogatóközpontot hosszú távon, szerintem nagyon sokan be fogják vállalni a hosszú utazást mert sokan szeretnek kirándulva ismereteket szerezni.
Lepényleső
Csillagászati látogató központ nehogy már ne csillagászati összegbe kerüljön,a Bükkön-ahol
potenciálisan sokkal többen lesznek kíváncsiak a planetáriumra is,mint az elnéptelenedett Népligetben.
glorianna
Végre valami hasznos, feltéve, hogy nem Mekk Elekkel csináltatják, és utána üzemeltetésre is lesz elég pénz.
Sámannus
@Equus: Természetesen figyelni kell a kulturális környezetet is. Sokan vannak akik hódolnak a csillagászatnak, és az egyik legnagyobb civilszervezet az országban az övék. Még azt sem mondanám, hogy pártokhoz kötődnek, egyszerű magánemberként sokat áldoznak a hobbijukra, és igen színvonalas ismeretterjesztő munkát végeznek. Ahhoz hogy jobb körülmények között dolgozhassanak, ki kell menni a nagyvárosokból. Budapesten nem lehet látni már a csillagokat sem.
Equus
@Sámannus: az Atacama sivatag még nem fényszennyezett... az valóban ideális hely lenne... esetleg a Kalahári?
Habár Piricsén és Olaszliszkán is elég nagy a sötétség... Arra a varjút haasználják zseblámpának.
Sámannus
@Equus: Ha a közelökben élsz megértem,az ellenszenvet. most olvastam egy tanulmányt az Indexen egy dohai ásatásról. No nem apiramisok korába vezet vissza a régészet, hanem csak az 1800-as évekbe. A 1950-es évektől van ott lényeges változás.Arról szól a történet, hogyan válik az újkor embereivé egy nép. Ott napjainkban épül le az a kultúra, amiben még nálunk is sokan vissza kényszerülnek. Otta halászat, és a gyöngyhalászatra épült az élet, itt a gyüjtögetés valamilyen formájában éltek a cigányok. Napjainkban már a seftelés a csicskáztatás,és egyéb alantas "munka" jelenti számukra a létet. Mint Katarban , itt is rengeteg pénzből épülhet ki az ő világuk is, ha nem akarjuk, hogy elnyomásnak érezzék a világot.
Equus
@Sámannus: lehet, h ezért páran köpködni fognak... tény, h az empatikus készség megléte, nemléte határozza mega világhoz való hozzáállást. Lombrosonak erre még nem volt genetikai térképe, ahogy Hitlernek sem. Mióta ismert, h a génekkel öröklódik a képesség, illetve a képesség hiánya, talán érthetővé válik egy belterjes népcsoport sajátos viselkedése.
1ébként: nekik jól jön egy csillagvizsgáló... nézzenek ki egy olygót, ahol szeretik a mezei lopásokat, a zsebtolvajlást, az idősek kifosztását, a besurranást, a gagyizást... Hajrá!
Az utaztatási költségekbe beszállok, de csak one way ticket
Sámannus
@Equus: Nem kellene abba beszállni, csak arra költeni amire szánva volt.
Volt erről tanulmány, a végkövetkeztetése szerint a forrásokból a segítők gazdagodnak, a nyomorékok rovására ezt éljük most is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.